Hur du motverkar värmevallningar under klimakteriet

Det rekommenderas att du äter sojaprodukter två gånger per dag. Införliva det i din kost för att undvika värmevallningar och förbättra kalciumnivån i kroppen.
Hur du motverkar värmevallningar under klimakteriet

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kvinnans biologiska liv är mycket aktivt, med start från puberteten och framåt. Om hon senare får barn upplever hon ännu fler förändringar, som exempelvis under amningen. Men när en kvinnas kropp mognar och allt börjar komma i balans knackar plötsligt klimakteriet på dörren med sina värmevallningar.

Vad du bör veta om värmevallningar

Värmevallningar är intensiva perioder av värme i ansiktet och den övre delen av kroppen. Ibland kan det också uppstå samtidigt som illamående, yrsel, överdriven svettning och liknande.

Orsaken till dessa besvär är bortfallet av östrogen som orsakar hormonrubbningar fram tills kroppen finner sin nya balans. Innan dess kan det vara bra att försöka motverka de symtom som uppstår, då de kan vara väldigt besvärliga, speciellt på jobbet. De distraherar dig, gör dig obekväm och drar din uppmärksamhet från det som du jobbar med.

Du kan alltid använda hormonbehandlingar. Men problemet med det är att symtomen återkommer senare, så därför rekommenderar vi istället dessa huskurer.

Recept mot värmevallningar under klimakteriet

Äppelcidervinäger

Äppelcider är bra vid värmevallningar

Äppelcidervinäger renar kroppen, återupplivar den och tillför mineraler. Den innehåller över 30 essentiella näringsämnen (stora mängder vitaminer, fettsyror, mineralsalter, fosfor, kalcium, kalium, magnesium, svavel, natrium, zink, fluor mm.). Det vill säga allt du behöver för att hjälpa kroppen finna sin matsmältningsbalans.

Ingredienser

 • 2 matskedar ren, opastöriserad äppelcidervinäger

Hur gör man?

 • Du tar dessa två matskedar på kvällen innan sänggåendet.
 • Om du tycker att det är starkt kan du blanda vinägern i ett halvt glas vatten.

Soja

Soja innehåller fytoöstrogener som imiterar det naturliga östrogenet hos kvinnan. Det innehåller även mycket lecitin, och motverkar osteoporos på grund av dess höga nivåer av kalcium. De perfekta livsmedlen med soja är följande:

 • Sojamjölk
 • Sojabönor
 • Sojakött
 • Tofu

Det rekommenderas att du äter två portioner varje dag. Du kan äta det på morgonen för att undvika besvären med värmevallningar, och på kvällen för att få mer kalcium. Om du aldrig har ätit dessa livsmedel förr kan det kännas konstigt i början, men du vänjer dig efter ett tag.

Salvia

värmevallningar

Utöver att det innehåller naturliga fytoöstrogener har salvia stimulerande egenskaper. Den aktiverar blodcirkulationen och är vasomotorisk, och är därför effektiv för att motverka värmevallningar.

Det vanligaste sättet att konsumera salvia är att göra ett avkok. Kan du inte hitta salvia i varken torkad eller färsk form kan du köpa den som olja, det fungerar lika bra.

Ingredienser

 • 1 matsked färsk salvia, eller 2 teskedar torkad

Tillredning

 • För att bereda ett avkok lägger du bladen i en kopp och häller i kokande vatten.
 • Lägg på ett lock och låt stå i 30 minuter. Därefter silar du.
 • Du kan nu dricka det. Försök att göra detta avkok tre gånger per dag.

Linfrön

När klimakteriets symtom är svaga eller måttliga kan linfrön vara mycket effektiva. Linfrön innehåller naturliga fytoöstrogener som kompenserar för bortfallet i östrogen och hjälper till att lugna värmevallningar. De motverkar även förstoppning och sänker kolesterolet så att du får mindre besvär och bättre fungerande tarmar.

Ingredienser

 • 2 matskedar linfrön

Hur tar man det?

 • Du kan strö fröna över dina sallader
 • Du kan blanda dem med yoghurt, juicer och soppor
 • Du kan lägga dem på lite ost eller på marmeladen på ditt rostade bröd

Rödklöver

Rödklöver används för att minska värmevallningar, sänka kolesterol, förbättra blodcirkulationen, motverka osteoporos och lindra obehag i brösten.

Om du äter medicin bör du konsultera din läkare innan du börjar ta rödklöver.

Ingredienser

 • 2 matskedar torkad rödklöver

Tillredning

 • För att tillreda ett avkok lägger du rödklövern i en kopp och häller på kokande vatten.
 • Sätt på ett lock och låt svalna i 30 minuter. Sila det sedan.
 • Det är nu redo att drickas. Upprepa två till tre gånger per dag.

Glöm inte att träna

värmevallningar

Träning är inte direkt relaterat till att lindra värmevallningar, men det gör att du generellt känner dig bättre. Du kan välja vilken typ av träning du vill: aerobics, promenader, joggning, dans eller varför inte en yogakurs.

Kom ihåg att klä dig så att du enkelt kan ta av dig ett par lager om värmevallningarna börjar. Ha också tålamod med dig själv och ge dig själv tid att låta dessa kurer verka. Efter några månader kommer symtomen att försvinna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • De Castro, A., Torrijos, A., Labarta, E., & Lledó, P. (2006). Menopausia y osteoporosis. Medicina Clinica Monografias.
 • Pelcastre-Villafuerte, B., Garrido-Latorre, F., & De León-Reyes, V. (2001). Menopausia: Representaciones sociales y prácticas. Salud Publica de Mexico. https://doi.org/10.1590/S0036-36342001000500004
 • Couto Núñez, D., & Nápoles Méndez, D. (2014). Aspectos sociopsicológicos del climaterio y la menopausia. Med.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.