Motverka plack på tänderna hemma

Plack på tänderna är en len och kletig film som bildas av bakterier och fortsätter växa tills den sitter fast på tänderna. Bakterierna som bildar placken kan enkelt orsaka hål och tandköttssjukdomar, utöver dålig andedräkt och allvarligare tillstånd, såsom gingivit och periodontal sjukdom.
Motverka plack på tänderna hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Plack använder sig av socker vi äter för att producera syror som kan orsaka korrosion av tandemaljen. Om det inte kontrolleras i tid kan tandemaljen brytas ner, vilket kan orsaka hål i tandenDet är därför det är så viktigt att motverka plack i god tid.

Plack på tänderna är i början ganska svårt att se eftersom den inte har någon färg och därför lätt kan misstas för något annat. När den har byggts upp blir den dock mycket synligare eftersom den tar formen av tjocka matrester mellan tänderna.

Plack fortsätter att växa dagligen och är orsaken till många munproblem. Av denna anledning måste du ha god munhygien och stoppa tillväxten så gott du kan, t.ex. med olika huskurer.

Tips för att förebygga och motverka plack

För att förebygga och motverka plack på tänderna är det väldigt viktigt att ha bra vanor som främjar borttagningen av de bakterier som orsakar problemet.

Korrekt borstning

Att borsta tänderna är ett av de bästa sätten att eliminera de bakterier som orsakar plack. Många borstar dock inte på rätt sätt.

Till att börja med bör du välja en tandborste med runda och mjuka borst för att skydda tandköttet. Sveriges tandläkarförbund gör inga rekommendationer om specifika tandkrämsmärken, men råder konsumenter att välja en variant som innehåller fluor.

När du borstar ska du hålla tandborsten som en penna och röra den i små cirkelrörelser över en eller ett par tänder åt gången.

Använd tandtråd

Använd tandtråd

Många har fortfarande inte gjort tandtråd till en daglig vana, men det är oersättligt för att eliminera största möjliga mängd bakterier från munnen.

Och precis som tandborstning är det väldigt viktigt att använda tandtråd på rätt sätt för att dra nytta av det. Ta cirka 45 cm tandtråd och vira varje ände runt varsitt finger så att du får cirka 2,5 cm mellan dem. Rör sedan tandtråden varsamt mellan tänderna – uppåt i överkäken och nedåt i underkäken.

Skölj mellan måltider

Efter att du har ätit är det viktigt att skölja munnen för att ta bort de kvarvarande matresterna som lätt kan fastna mellan tänderna. För detta kan du använda ett kommersiellt munvatten eller bereda ett eget med en 50/50-blandning av vatten och väteperoxid (med låg koncentration: 0,2%-0,8%).

Huskurer för att motverka plack

Om placken påverkar din orala hälsa är dessa huskurer fantastiska alternativ för att bekämpa den.

Recept nr 1

nötskal mot plack

För att bereda denna kur behöver du 15 gram nötskal och lite vatten. Lägg nötskalen i vattnet och låt koka i runt 15 minuter. Efteråt låter du det stå och sänker sedan ner din tandborste i blandningen. Borsta varsamt tänderna med denna kur i tre minuter och upprepa behandlingen tre gånger per dag.

Recept nr 2

Detta recept kombinerar egenskaperna hos solrosfrön med lindblommor. För att bereda det kokar du två teskedar solrosfrön och två teskedar lindblommor i 1/2 liter vatten på medelhög värme. Låt det koka långsamt i 30 minuter, varpå du borstar tänderna med blandningen efter varje måltid.

Recept nr 3

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är till fantastisk hjälp för att bekämpa bakterier som orsakar plack. Ett alternativ är att tvätta munnen med äppelcidervinäger och sedan omedelbart skölja med vatten.

Ett annat alternativ är att bereda en 50/50-blandning med vatten och äppelcidervinäger, som du sedan kan använda som munskölj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.