Hur man läser och förstår etiketter på kosmetiska produkter

Etiketter på kosmetiska produkter innehåller mycket användbar information, till exempel ingredienser, utgångsdatum och eventuella allergener. Varför bör du läsa dessa etiketter? Vad ska du leta efter? Läs mer i den här artikeln!
Hur man läser och förstår etiketter på kosmetiska produkter

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Etiketter på kosmetiska produkter kan ge viktig information om vad som finns i dem, så du bör vara uppmärksam på dessa när du köper kosmetika. Detta beror på att de innehåller information om ingredienserna, de fördelar som de kan medföra och indikationer för hur du ska använda dem. Allt detta är nyckeln till att hålla dig som konsument är välinformerad, så fortsätt läsa och ta reda på vad du ska leta efter.

Huden är en vävnad som kan absorbera de olika ämnena som finns i kosmetika. Problemet uppstår när dessa är giftiga kemikalier vilka är skadliga i längden.

Vad är kosmetika?

För att bättre förstå etiketter på kosmetiska produkter, låt oss först fördjupa oss i frågan om vad vi anser tillhöra denna kategori. I detta sammanhang hänvisar vi till kosmetika som produkter som vi använder på ytliga delar av kroppen för att skydda, rengöra eller dölja något, som till exempel naturlig kroppslukt. De är dock olika i olika länder.

Således är krämer, deodoranter, parfymer och smink en del av den långa listan som man kan hitta inom denna produktkategori. Läs vidare och lär dig vad du ska leta efter på etiketter på kosmetiska produkter.

Vad är INCI och vad har det att göra med etiketter på kosmetiska produkter?

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) är ett system som reglerar den terminologi som man använder inom kosmetika. Detta regelverk gäller för märkning av ingredienser på förpackningen.

I vissa fall förekommer de latinska namnen på ingredienserna som en del av deras vetenskapliga namn, och derivat eller kemiska ingredienser kan stå på engelska. Därtill är komponenterna ofta sorterade så att de förstnämnda är de som produkten innehåller i större mängder.

kosmetika
Regleringen av kosmetika varierar från land till land, men INCI är ett internationellt protokoll.

Vilken information ska finnas på etiketter på kosmetiska produkter?

Etiketter på kosmetiska produkter är vanligtvis inte lättlästa. Men du måste känna till de juridiska grunderna. Till att börja med måste de inkludera en lista över ingredienser och presentera dem i fallande koncentrationsordning.

Dessutom måste denna lista innehålla ämnen som allergener som kan orsaka reaktioner hos känsliga personer. Det är bra att känna till att de ämnen som utgör mindre än 1% av produkten får tillverkaren lista utan någon särskild ordning.

Man kan också använda asterisker på etiketterna för kosmetiska produkter. Dessa är där för att exempelvis ange ingrediensens ursprung eller för att uppmärksamma allergener i innehållet.

I Sverige har vi dels ett regelverk som är gemensamt inom EU och dels kompletterande svenska regler för produkter i Sverige. Det är läkemedelsverkets ansvar att kontrollera att produkternas innehåll och märkning följer reglerna. Du kan förvänta dig att produktens förpackning ska innehålla information som tillverkarens namn och adress, försiktighetsåtgärder vid användning, produktens funktion, innehållets vikt eller volym, bruksanvisning, utgångsdatum, hållbarhet och batchnummer.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Raka dig utan kemikalier med naturligt raklödder

Lista över ingredienser på etiketter på kosmetiska produkter

Många av de ingredienser som ger stora fördelar och är viktiga för sammansättningen av produkten är närvarande i små mängder. Därför står de inte högst upp på listan, men du måste kunna känna igen dem. Konserveringsmedel och parfymer förekommer också vanligen i mindre mängder, under 1%.

Här är ett urval av några av de viktigaste komponenterna som kan påverka hälsan i allmänhet.

  • 1,4-dioxan finns i produkter som genererar skum eller lödder. Dessa är giftiga.
  • Bensofenon är ett ämne som man använder i läppstift och nagellack som skydd mot ultravioletta strålar.
  • Butylerade föreningar stör den endokrina produktionen och är giftiga för vissa organ.
  • Koltjära är cancerframkallande och man kan hitta det i schampon, tvålar och hårfärger.
  • Etanolaminföreningar (DEA) är kemikalier i kosmetika och är för närvarande förbjudna i vissa länder på grund av möjliga risk för bildande av cancerframkallande nitrosaminer.
  • Formaldehyd är ett ämne som frigörs av konserveringsmedlen i de flesta schampon och flytande babytvålar.
  • Triklosan finns i tvättmedel och tandkräm.
  • Titandioxid är ett potentiellt cancerframkallande ämne som man bl.a. kan hitta i löst sminkpulver. Förbjöds i Frankrike 1 januari 2020.
  • Nitrosaminer finns i ett brett utbud av kosmetika.
  • Ftalater, som är förbjudna i vissa länder, är ämnen som finns i produkter som doftande krämer och tvålar.

Annan information du kan hitta på etiketter på kosmetiska produkter

Det finns några andra märkningar på kosmetiska produkter som du bör vara medveten om för att veta vad de innebär. Här är de mest relevanta.

Cruelty free

Som namnet antyder hänvisar termen till det faktum att företaget inte testat produkten på djur. Denna benämning kan även godkännas av en certifiering från en kontrollorganisation.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 5 naturliga sminkborttagare och ansiktsmasker i ett

Allergimärkning

Astma- och allergiförbundet har en märkning som indikerar att produkten har en sammansättning som ger färre allergiska reaktioner. Det finns dock ingen absolut garanti för att produkten inte kommer att orsaka hudproblem.

kvinna smörjer in kräm i ansiktet
Huden är känslig för kemikalier, så du måste vara försiktig med kosmetiska ingredienser, särskilt de som du aldrig har hört talas om.

Utgångsdatum

Det är den här tiden du har på dig att använda produkten om du förvarar den på rätt sätt. Produkten kan förstöras snabbare vid felaktig förvaring.

Etiketterna måste ange den maximala förbrukningsperioden, och i många fall finns det här datumet tillsammans med bokstaven “M” åtföljd av en siffra, det vill säga antalet månader du kan använda den.

Information om etiketterna på kosmetiska produkter

Kosmetikaindustrin är en av de snabbast växande marknaderna, och detta har fått tillverkare att visa en större grad av transparens med vad deras produkter innehåller. I sin tur blir ingredienser ett relevant ämne för konsumenter, som är bättre informerade och ägnar mer uppmärksamhet åt vad de använder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
  • Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.