Det är viktigt att lära sig att hantera kritik

Kan du hantera kritik? Det är aldrig för sent att lära sig så att kritiken blir din vän istället för din fiende.
Det är viktigt att lära sig att hantera kritik

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kritik leder ofta till ilska, irritation och sorg. Även om många kan ta kritik är det å andra sidan väldigt svårt för vissa. Det är aldrig för sent att lära sig att hantera kritik.

Därför vill vi idag dela med oss av några tips på hur du accepterar vad du känner när andra ger sin åsikt och hur du omdirigerar dina känslor på ett positivt sätt.

Lär dig att hantera kritik, för du behöver det

långhårig person tittar på en fågel

Även om vi tenderar att avfärda allt som får oss att må dåligt är negativa saker faktiskt väldigt viktiga. Detta eftersom de ger oss erkännande och låter oss mogna såväl som lära. När vi får kritik är det viktigt att acceptera att vår första reaktion kommer vara att känna oss arga, irriterade, förvirrade eller obekväma.

När dessa känslor så småningom försvinner är det dags att välja mellan tre vägar:

  • Den första vägen, som många säger åt oss ta, är att ignorera kritiken. Med andra ord ska vi strunta i vad vi hör och vända ryggen åt personen eller personerna för att gå vidare med våra liv. Men det har sina konsekvenser. Det är ett tillfälle att lära sig mycket, så att vända ryggen till vad man inte gillar är inte alltid det bästa valet.
  • Det andra alternativet är att känna oss ledsna och deprimerade.
  • Det tredje alternativet är den mest rekommenderade vägen, och involverar att ta kritiken på ett positivt sätt.

Men hur kan man göra det?

1. Hantera kritik genom att ha ett öppet sinne

kvinna viskar till sin kompis

Kritik definierar dig inte. Det påpekar bara något du gör eller tänker. Det är därför viktigt att ha ett öppet sinne när känslorna av vrede eller sorg väl passerat.

Kritik misskrediterar dig inte; det är exakt samma sak som att tro att misstag får dig att misslyckas (det gör de definitivt inte!). Sedan måste du tänka på hur du kan ha missförstått de åsikter som gör dig obekväm. Inse att de i själva verket kan avslöja sanningar.

Därför är attityden du bör anamma en där du kommunicerar med personen som gett dig kritiken. På så sätt kan du se saker från en ny synvinkel, vilket är upplyftande och till stor hjälp för liknande situationer i framtiden.

2. Vad var kritikens syfte?

två kvinnor i grön tröja

Att ha ett öppet sinne och hantera kritik bra betyder inte att du ska ta allt bokstavligt eller tro att allt den andra personen säger är sant. Du måste upptäcka personens sanna uppsåt med att ge negativ kritik.

Ibland är kritik bara till för att irritera dig. Kanske har den andra personen haft en dålig dag och tar ut det över dig, eller kanske är han eller hon avundsjuk på vad du har uppnått. Andra gånger är kritikens syfte att försöka hjälpa dig, och det finns inget ont uppsåt bakom det. Därför är det viktigt att upptäcka den sanna meningen med kritiken. Det hjälper dig att undvika missförstånd.

3. Fastslå huruvida beslut ska baseras på kritiken

kvinna på kafe med en kopp kaffe i handen

Har du kommit underfund med att kritik du fått kom från någon som ville hjälpa dig? Då är det dags att besluta om du ska göra förändringar i livet eller inte. Ibland kan du växa och mogna genom att anamma några enkla förändringar i dina vanor. Andra gånger gör det dock ingen nytta att följa någon annans råd.

Bara du kan fastslå om det är relevant att förändras baserat på en åsikt eller inte.

Hur reagerar du på kritik? Kan du hantera det bra eller tappar du kontrollen? Ibland blir vi defensiva för att kritiken skadar vårt ego. Men att anamma en annan attityd kan berika och hjälpa med vår personliga tillväxt.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barceló, Manuel Güell. ¿ Por qué he dicho blanco si quería decir negro?: Técnicas asertivas para el profesorado y formadores. Vol. 2. Graó, 2005.
  • Caballo, Vicente E. “Asertividad: definiciones y dimensiones.” Estudios de psicología 4.13 (1983): 51-62.
  • Castanyer, Olga, and Estela Ortega. ¿ Por qué no logro ser asertivo?. Desclée De Brouwer, 2003.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.