Hur man hanterar förlust på bästa sätt
Under våra liv upplever vi perioder av lycka, tvivel, ångest och även sorg. Trots att vi inte alltid är förberedda på att hantera förlust är det en nödvändig del av livet. Vi måste lära oss att släppa taget ibland, även från de viktigaste personerna i våra liv, trots att det kan vara extremt svårt.
Det finns olika typer av förlust. Att byta från en skola till en annan, när föräldrar separerar, att förlora ett jobb, att flytta från personer du älskar… men en av de svåraste att bära är förlusten av en älskad.
Sorgens skeden
Du har kanske hört talas om sorgens olika stadier, som beskriver den naturliga processen vi alla går igenom när någon nära oss går bort. De består av följande känslor:
- Förnekelse, där personen vägrar tro på eller acceptera vad som har hänt.
- Vrede, när personen som har drabbats av en förlust känner vrede mot hela situationen och tidsperioden som är relaterad till individen de har förlorat.
- Förhandling, där personen börjar förstå varför dessa saker har inträffat och söker ett sätt att gå vidare.
- Ledsamhet, vilket är perioden då man inser att förlusten är permanent. Det är en ett av de viktigaste sorgestadierna.
- Depression, vilket kan vara den mest tidskrävande perioden samt den svåraste att ta sig igenom.
- Acceptans, när depressionen försvinner bort och den sörjande personen förstår att livet går vidare, trots förlusten.
Ibland är det inte nödvändigt att gå igenom alla sex stadierna i den ordning vi har presenterat här, men generellt sett är det en sekvens som möjliggöra för oss att röra oss mot acceptans ett steg i taget och komma över vår sorg. Vi kommer självklart alltid ihåg personen eller saken vi förlorat med sorg och nostalgi, men dessa känslor blir gradvis mindre smärtsamma. Tid är det enda sanna botemedlet i dessa situationer, men vi vill även dela med oss av några rekommendationer som kan hjälpa dig att hantera förlust och må bättre.
Uttryck dina känslor
Oroa dig inte om du är arg en dag och känner dig redo att acceptera det den nästa, samtidigt som du på den tredje dagen är gråtfärdig. Att förlora en närstående är inte något som händer särskilt ofta, så det är viktigt att uttrycka sina känslor – vad än de kan vara. Att hålla dem inombords orsakar bara mer smärta och psykologisk eller fysisk skada – sinnets hälsa är väldigt nära kopplad till din kropps hälsa.
Gör en lista över de bra sakerna i ditt liv
När du känner dig deprimerad, att ditt liv saknar mening eller att enbart dåliga saker drabbar dig ska du inte tro att allt är förlorat. Skriv dagbok eller gör en lista över viktiga saker i ditt liv – din partner, ditt arbete, syskon, föräldrar, vänner – och ha i åtanke uttrycket om huruvida glaset är halvfullt eller halvtomt. Du kommer inse att du trots din förlust har så många andra saker runtomkring dig som ger dig lycka.
Försök att inte avlägsna dig från familj eller vänner. De är personerna som ger dig den kärlek du behöver och finnas alltid där om du vill prata om personen du har förlorat. Tala om dina känslor. Du kan även hitta en bra psykolog – de förstår vad du går igenom och kan hjälpa dig att hantera förlusten.
Tillåt inte dig själv att bli bitter
Ibland genomgår personer i sorg en intern strid i åratal, klär sig alltid i svart och undviker alla tillfällen att njuta av livet eller andras sällskap. Ramla inte ner denna fälla – försök ägna dig åt saker som gör dig glad, uppmuntrar dig och till och med distraherar dig från att falla tillbaka i depressionen.
Försumma inte din hälsa efter en förlust
Under perioder av depression är det normalt att tappa lusten att äta, sova och rent generellt ta hand om sitt utseende. Det är dock kritiskt att komma ihåg att det sista du behöver är en sjukdom eller andra svårigheter, så ät väl, få gott om sömn, undvik tobak och alkohol och ta inte antidepressiva medel om de inte har skrivits ut av en läkare.
Kom ihåg…
Att komma över en förlust av en älskad är svårt, men inte omöjligt. Anamma känslorna du känner under processen och följ våra förslag. Kom ihåg att ditt mål är att komma över din sorg och att du inte kommer känna denna smärta för alltid.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dyregrov, A. (2006). Komplisert sorg : teori og behandling. Tidsskrift for Norsk Psykologforening.
- Guldin, M.-B. (2007). Sorg-reaktioner – ny forståelse og behandling. Klinisk Sygepleje. https://doi.org/10.9775/kvfd.2008.06-A
- Freud, S. (1922). Mourning and Melancholia. The Journal of Nervous and Mental Disease. https://doi.org/10.1097/00005053-192211000-00066
- Bowlby, J. (1963). Pathological Mourning and Childhood Mourning. Journal of the American Psychoanalytic Association. https://doi.org/10.1177/000306516301100303