Hur man gör naturlig solskyddskräm
Det är alltid att föredra att använda en så naturlig solskyddskräm som möjligt. Nedan visar vi hur du kan göra en egen variant. Att konstant utsätta huden för solen är kopplat till flera hudproblem, som prickar, rynkor och andra tecken på åldrande i förtid.
Du kanske inte alltid ser det, men UV-strålar orsakar oåterkallelig cellskada. I takt med att tiden går kan det orsaka hudcancer eller melanom. Det värsta är att effekterna inte alltid är omedelbart synliga. Trots solbränna ignorerar de flesta att ta nödvändiga åtgärder för att minimera solens skada.
Det finns många produkter på marknaden med skyddande egenskaper som även minskar torrhet och förebygger andra negativa effekter som associeras med solen. Om du vill kan du dessutom göra en 100% naturlig solskyddskräm som kombinerar fördelaktiga ingredienser för huden.
I den här artikeln vill vi dela med oss av ett enkelt recept.
Naturlig solskyddskräm
Den huvudsakliga ingrediensen i den här naturliga solkrämen är zinkoxid. Det är en substans som skapar en skyddande barriär mot solen och därmed minskar skadan på huden och cellerna. Den kan hittas i vissa kommersiella solskyddskrämer som säljs i butiker.
Du kan även gagnas av fördelarna med bivax. Det är känt i kosmetikavärlden för sina återfuktande, antioxidativa och regenerativa egenskaper. Bivax är fullt av essentiella näringsämnen. Efter att ha absorberats av din hud hjälper det till att balansera pH-värdet och fuktighetsnivåerna i huden.
Vi ska även använda den prestigefyllda kokosoljan samt aloe vera. Båda är mycket återfuktande och används normalt sett som ett alternativ till många konventionella skönhetsprodukter. Att använda dem regelbundet minskar skadan från fria radikaler. De bekämpar även överdriven torrhet som orsakas av gifter och obalanser i svettkörtlarnas produktion.
Deras regenerativa, uppfriskande och antimikrobiella egenskaper hjälper dessutom till att ta hand om solskada. De läker brännskador och minskar vävnadsdöd.
Hur man gör en naturlig solskyddskräm
Solskyddskrämen rekommenderas för alla hudtyper. Den gör inte huden överdrivet flottig, och den tenderar inte heller att ge problem med vidgade porer som blir igentäppta. Men det är viktigt att klargöra att ingredienserna ska vara 100% naturliga.
Det finns många billigare varianter, men dessa är vanligtvis raffinerade och därför har de sämre näringsvärde.
Ingredienser
- 2 1/2 dl solid kokosolja
- 2 matskedar bivax
- 2 E-vitaminkapslar
- 5 matskedar rent zinkoxid
- 4 matskedar naturlig aloe vera-gel
- 1 matsked grapefruktextrakt
Redskap
- 1 glasburk med lock
- 1 träsked
Instruktioner
- Lägg den solida kokosoljan i en värmetålig behållare och gör ett vattenbad.
- Låt smälta i några minuter innan du tillsätter bivaxet.
- Rör med träskeden och se till att ingredienserna blandas väl.
- Ta sedan bort från värmen och blanda med de två E-vitaminkapslarna.
- Vänta några sekunder och tillsätt sedan zinkoxid och aloe vera-gel.
- Fortsätt röra, och innan det stelnar häller du det i glasburken och tillsätter grapefruktextraktet.
- Täck krämen och låt vila på en mörk plats.
Hur man använder krämen
- Efter att krämen är klar tar du lite på fingertopparna. Applicera på områden du vill skydda.
- Se till att gnugga tills den har absorberats väl. Låt verka utan att skölja av.
- Använd varje dag och applicera två gånger om det är soligt.
Oroar du dig över påverkan solen kan ha på din hud? Prova att göra den här naturliga krämen. Ge dig själv extra skydd och näringsämnen för att hålla dig frisk.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Junquera Llaneza, Mª, et al. “Conocimientos, actitudes y prácticas de los adolescentes en torno a los efectos nocivos del sol y la fotoprotección.” Actas Dermo-Sifiliográficas 89.5 (1998): 247-252.
- Mora Ochoa, Moraima, et al. “El sol:¿ enemigo de nuestra piel?.” Medisan 14.6 (2010)
- Sordo, Carlos, and César Gutiérrez. “Cáncer de piel y radiación solar: experiencia peruana en la prevención y detección temprana del cáncer de piel y melanoma.” Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública 30 (2013): 113-117.