Hur man får ett strålande ansikte i ett nafs

Att ta hand om ansiktet varje dag hjälper dig att hålla det fast och återfuktat. Många tar inte hand om det, och den resulterande försämringen kan vara oåterkallelig.
Hur man får ett strålande ansikte i ett nafs
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Oavsett om det är för en speciell händelse eller bara det dagliga livet vill alla se eleganta, unga och fräscha ut. Att ha ett strålande ansikte är något de flesta längtar efter, men tror att det är för svårt eller till och med omöjligt. Så är dock inte fallet.

Nyckeln till frisk, fräsch hud är att ta hand om den dagligen, oavsett om det är med ansiktsmasker eller något så enkelt som att tvätta det.

Kom ihåg att några minuter varje dag för att ta hand om huden är vad som bestämmer hur fast och återfuktad den är.

Om du är en av de som har mycket akne eller pormaskar, eller om ditt ansikte bara ser matt ut, ska vi berätta hur du får ett strålande ansikte.

Få ett strålande ansikte varje dag

Hälsosamma vanor för huden

Att ha frisk, strålande hud kräver daglig omvårdnad för att hålla det återfuktat, skinande och fräscht. Ansiktsmasker och exfolianter är till stor hjälp, men de är inte de enda verktygen du kan nyttja, för det finns vissa rutiner som kan försäkra att ansiktet håller sig friskt och lent.

Följ stegen nedan för att få ett fräscht ansikte…

Skydda huden

Normalt sett är det inte något vi lägger stor vikt vid, men det är en fundamental del av att ha fast hud.

Det är till exempel väldigt viktigt att använda solskydd varje dag. Ett annat alternativ är att använda foundations eller krämer som har en solskyddsfaktor på över 50, så att du skyddar huden mot UV-strålar.

Kom ihåg att solen lämnar märken efter sig och rynkar huden. Därför är det så viktigt att skydda dig mot den.

Exfoliering

Exfoliera huden regelbundet

Utöver att bara göra det inför speciella händelser är exfoliering något som krävs för att ta bort döda celler och orenheter som fäster sig på hudytan när vi är utomhus. Det rekommenderas att man exfolierar ansiktet 1-2 gånger per vecka. Det håller huden ren och återfuktad på samma gång.

Rensning

Oavsett om du använder smink eller inte är det viktigt att använda en gel, kräm eller micellärt vatten för att rensa ansiktet varje kväll innan du går till sängs. Att gå och lägga sig med ansiktet fullt av orenheter eller smink betyder att de kan tränga igenom hudporerna, täppa igen dem och skapa tidiga rynkor.

Näring

Det rekommenderas att ge huden näring varje kväll efter din rensning. Applicera krämer som innehåller vitamin C, eftersom de är bra för att ge ansiktet extra lyster. För de som börjat tappa sin fasthet i ansiktet är det viktigt att välja krämer eller serum som innehåller retinol – en bra komponent för att reparera förlusten av kollagen på grund av solskada.

Tillräcklig kost

Äter du rätt livsmedel?

Vår kost är en fundamental del av vår hudhälsa. I koppling till ansiktet är det viktigt att äta livsmedel rika på kollagen eller som hjälper till att regenerera det:

 • Röda frukter
 • Magert kött
 • Fisk
 • Apelsin, citron eller andra citrusfrukter med mycket vitamin C
 • Äggvita

Tillskott

Som du säkert märkt ansvarar kollagen för att ge dig ett strålande ansikte, och av den anledningen är det viktigt att inkludera det i din kost. Har du inte tillgång till naturliga källor finns det även tillskott du kan ta.

Du hittar dem på apoteket i form av tabletter, pulver och till och med tillsammans med vitamin C. Kom ihåg att kollagen inte bara hjälper dig att få ett vackert ansiktet, utan även förbättrar leder och artrit.

Använd behandlingar om det behövs

De som lider brist på kollagen kan välja andra estetiska alternativ, som kollageninjektioner för att fylla ut vissa områden.

Ansiktsmasker för att få ett strålande ansikte på ett ögonblick

Applicera vårdande ansiktsmasker

För att ge dina dagliga rutiner lite hjälp på traven kan du använda ansiktsmasker innan speciella händelser för att ge ansiktet mer lyster och fräschhet.

Avokadomask

Avokado innehåller gott om fetter och folsyra, som är oersättliga för att få ett fast, lent och återfuktat ansikte.

Ingredienser

 • 1 avokado
 • Saften från 1 citron

Beredning

 1. Mosa avokadon för hand och tillsätt citronsaften tills du fått en smet.
 2. Applicera i T-zonen eller i hela ansiktet om du vill, och låt verka i 20 minuter. Ta bort med ljummet vatten.

Honung- och bananmask

Perfekt för att förbättra elasticiteten i ansiktet och återfukta det med hjälp av banan.

Ingredienser

 • 2 matskedar honung
 • 1 banan

Beredning

 1. Mosa bananen och tillsätt honung tills du fått en fast konsistens.
 2. Applicera i hela ansiktet med cirkelrörelser.
 3. Låt verka i 25 minuter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.