Hur man behandlar kvinnlig anorgasmi

Kvinnlig anorgasmi kan fixas i de flesta fall, eftersom det har att göra med psykologiska orsaker som kan behandlas och lösas.
Hur man behandlar kvinnlig anorgasmi

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Anorgasmi är det vanligaste sexuella problemet för kvinnor, utöver en minskad sexlust. Det är oförmågan att nå orgasm trots tidigare stimulering, och trots att man ändå upplever sexuell upphetsning under samlag.

Det föreligger främst psykologiska orsaker. I vissa fall kan dock skador vid könsområdet och en dålig livsstil vara orsaken. Vissa kallar det en sjukdom, men det är faktiskt ett funktionellt problem. Det kan oftast lösas med hälsosamma vanor och hjälp från en specialist.

Problemet är att det är ett ämne som anses vara tabu för många. Det är därför svårt att ge en lämplig diagnos samt rekommendationer för behandling. Därför skulle vi vilja dela med oss av några faktorer som bidrar till dess uppkomst, hur man identifierar det och vad man kan göra åt det.

Var är orsakerna till kvinnlig anorgasmi?

Kvinna med anorgasmi

Den kvinnliga sexualiteten inkluderar både interna och externa faktorer som ibland förhindrar en kvinna från att njuta av sina sexuella relationer till fullo. Över 90% av fallen med anorgasmi har att göra med psykologiska och emotionella faktorer. Det är dock endast 5% som beror på fysiska orsaker.

Det har även ofta att göra med felinformation och brist på sexuell utbildning.

Här följer några möjliga orsaker:

 • Sexuellt trauma
 • Stress, oro, skuldkänslor
 • Ointresse eller relationsproblem
 • Rädsla eller känslor av skam under samlag
 • Överanvändning av mediciner för hypertoni
 • Antidepressiva medel eller preventivmedel
 • Sexuell identitetsförvirring
 • Klimakteriet
 • Överanvändning av droger

Hur upptäcker man kvinnlig anorgasmi?

Anorgasmi visar sig på 5 olika sätt beroende på symptomen och de situationer som leder till det:

 • Primärt: Då en kvinna inte har haft en enda orgasm, trots att hon har onanerat eller haft sex.
 • Sekundärt: Då en kvinna plötsligt mister förmågan till att få orgasm, trots att hon aldrig haft problem med det förr.
 • Absolut: Då ingen omständighet eller metod ger någon njutning.
 • Relativ: Då en kvinna kan uppnå orgasm genom en viss typ av stimulering. Exempelvis: endast vaginalt samlag eller stimulering av klitoris.
 • Situationsberoende: Då klimax bara kan uppnås i vissa speciella situationer.

Vad kan göras för att behandla kvinnlig anorgasmi?

Det rekommenderas alltid att man träffar en specialist för att lösa problem gällande detta tillstånd, men det finns vissa enkla steg som kan hjälpa till att lösa det.

Utforska dig själv

Fingrar på mage

Det är viktigt att ha intima stunder när du kan utforska din kropp utan rädsla för att få reda på vad du tycker om och inte. Titta på dig själv naken i spegeln. Acceptera dig själv som du är och stimulera de delar av din kropp som du tror kan ge dig njutning.

Det kommer inte bara hjälpa med ditt självförtroende och din självkänsla, utan även med att ta reda på vad som gör dig upphetsad och vad du tycker om att göra med din partner.

Säg ja till förspel

Sex måste inte begränsas till endast penetrering. Anorgasmi är ofta resultatet av rutiner i sexlivet. Om du har en partner kan ni prova nya saker. Försök att njuta av smekningar, lekar och andra förspel som gör dig upphetsad.

Använd glidmedel

Hand på väg mot trosor

Glidmedel kommer inte att fixa anorgasmi, men det kan hjälpa dig att njuta bättre av sexet. Faktum är att det finns vissa produkter som är speciellt designade för att förbättra orgasmer. De får vaginalmusklerna att slappna av och hjälper dig även att nå klimax på olika sätt.

Träna regelbundet

Det är till stor hjälp att träna bäckenmusklerna och de sexuella organen om man vill fixa problemet med anorgasmi eller andra sexuella problem. Det förbättrar den sexuella prestandan och får dig att känna dig mer avslappnad när du rör dig mot orgasmen.

Det hjälper dig också att motverka ångest och stress, två känslomässiga faktorer som många kopplar till detta problem.

Undvik negativa tankar

Par busar i sängen

Att tänka negativa tankar eller låta frustrationen ta över kan bli ett stort hinder i ditt sexliv. Det är inte något som är lätt att bli av med, men tänk på att det är viktigt att du är öppensinnad för att du ska kunna nå ditt mål.

Du måste frigöra dig från skuldkänslor och falska uppfattningar för att kunna njuta av sex och nå orgasm.

Är du redo att lösa problemet? Följ våra rekommendationer och träffa en gynekolog.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • West SL, Viniloor LC, Zolnoun D. A systematic review of the literature on female sexual dysfunction prevalence and predictors. Ann Rev Sex Res. 2004;15: 40-172.
 • Cabello-Santamaría F. Disfunciones sexuales femeninas. En Cabello F, Lucas M, editores. Manual Médico de Terapia Sexual. Madrid: Psimática; 2012.
 • Castañeda Sánchez O, Flores García E, López del Castillo Sánchez D, Cortés Gil H. Anorgasmy prevalence in women attended at Familiar Medicine Unit no. 1 in Obregon, Sonora, Mexico. Ginecol Obstet Mex.
  2005; 73: 525-30.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.