Hur man använder Mod Podge

Mod Podge har förmågan att täta och polera på en och samma gång och är ett av de mest funktionella limmen för att dekorera med. Lär dig allt om denna produkt i den här artikeln!
Hur man använder Mod Podge

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 29 augusti, 2022

Om du har undrat hur du gör för att få de där glänsande, släta pappersdekorationerna på fat, ramar eller möbler, är svaret Mod Podge. Denna vattenlösliga produkt har förmågan att limma, täta och lacka på en och samma gång.

Denna produkt har en dekorativ och skyddande funktion när det gäller en mängd olika material, inklusive trä, papper och tyg. Dessutom är den enkel att använda och innehåller inga giftiga ämnen.

I synnerhet är det ett oumbärligt verktyg för decoupage, en dekorationsteknik baserad på pappersbilder och motiv. Beroende på vilken typ av finish du önskar och materialet du ska arbeta med, finns det en mängd olika typer av Mod Podge att välja mellan.

Typerna av Mod Podge och deras effekter

Standardtypen eller den klassiska typen av Mod Podge är den mest mångsidiga och du kan använda den på de flesta föremål som vi nämner ovan. Den finns i tre versioner: en matt, med en mer ogenomskinlig finish; en blank, som liknar vanligt lim; och en satin, vilket ger en halvblank effekt mitt emellan de två andra.

Hur man använder sig av Mod Podge kan dock vara mycket varierande, både i inre och yttre element. För mer specifika material, som keramik eller glas, finns det speciella formler som passar just dem.

Du kan hitta följande typer av Mod Podge i många hobbyaffärer:

 • Papper. Även om den klassiska varianten passar för papper, är denna speciella Mod Podge utformad för mer avancerade tekniker, till exempel scrapbooking. Det förlänger hållbarheten och förhindrar att bladen gulnar.
 • Brushstroke. Det som är speciellt med den här typen är dess texturerade och flerdimensionella effekt som ger ett konstnärligt utseende till ytan, som om den var handmålad.
 • Textil. Denna variant är idealisk att använda på tyger och för att fästa textilier på andra ytor. Du kan applicera den på tyget innan du klipper för att undvika att det fransar sig.
 • Utomhus. Avsedd för projekt som ska stå utomhus. Även om det har en större motståndskraft mot fukt kan du dock även applicera ett tätningsmedel som ett sista lager för större hållbarhet.
 • Megaglitter. Detta är en diskmaskinssäker formula, så den är lämplig för material som trä, glas och keramik. Slutresultatet är ett objekt som glittrar med ett glitter som består av fyra olika mikropartiklar.
 • Antik. Detta fungerar ungefär som ett retrofilter från sociala medier. Den har en brun nyans och matt yta som skapar ett vintagelook för föremål som du vill ge en antik känsla.
 • Hard Coat. Denna Mod Podge-formula har en stark satinfinish som ger större hållbarhet. Det är idealiskt för möbler, och minskar risken för repor och märken vid stötar och dagligt slitage.
 • Sparkle. För dem som älskar regnbågseffekter uppnår denna formula just det med hjälp av små hologram och en stark glans som ökar för varje lager.

Fler användbara typer av Mod Podge:

 • Tål diskmaskin. Detta är en annan typ som är lämplig för utomhusbruk och även fungerar på glas, metall och keramik. Den ger en blank finish. Du kan diska dina produkter för hand eller i diskmaskinen, så länge du har gett dem gott om tid att härda först. Rekommenderad härdningstid är 28 dagar.
 • Fotoöverföring. Skapad för pyssel och projekt som inbegriper foton, både i svartvitt och i färg. Det är bäst att göra det med en laserfotokopia av originalbilden. Det fungerar bra när du fäster det på trä eller på en duk.
 • Dimensional Magic. Slutligen finns det en typ som har fått sitt namn tack vare dess speciella tredimensionella effekt. Den har en hartsliknande finish, vilket gör den idealisk för smycken och papper.
Mod Podge på låda
Mod Podge är en oumbärlig produkt när det gäller decoupage.

Läs också den här artikeln: 7 roliga och användbara pyssel med lådor

Hur man använder Mod Podge för decoupage

Som du kanske vet är decoupage en teknik för att dekorera föremål (vanligtvis trä eller porslin) med skurna pappers- och tygmotiv. Mod Podge är perfekt för att både limma fast motiven och för den slutliga lackeringen av projektet.

Den uppnår en handmålad effekt som gör den idealisk att använda för dessa projekt. Till exempel kan några av de föremål du kan applicera decoupage på vara mobilskal, underlägg, frukostbrickor, omslag till anteckningsböcker eller dagböcker, dockhus och även tallrikar och fat.

Materialet du behöver för decoupage

Några grundläggande element för att utföra denna teknik är en öppen yta att arbeta på, ditt val av Mod Podge, papper eller tyg med dina motiv och akrylfärg.

När det gäller verktyg är penslar med mjuka, släta borst idealiska för jämn fördelning av limmet. Sax, penna och linjal är också nödvändiga för att markera ritningarna på önskad yta.

Det är viktigt att tvätta borstarna omedelbart efter användning. På så sätt kan du ta bort limrester och förhindra att borstarna förstörs när de torkar. Allt du behöver är ett vanligt diskmedel eller en icke-polerande tvål för att få penslarna riktigt rena.

5 steg för att göra decoupage med Mod Podge

1. Välj ytan

Innan du börjar måste du välja basmaterialet du vill arbeta med.

Några av de vanligaste är trä, papier-maché, tenn, kartong, glas och vissa typer av plast. Beroende på vilket alternativ du väljer och det utseende du vill ha väljer du den mest lämpliga typen av Mod Podge.

2. Förbered materialen

Nästa steg är att arrangera dina dekorativa element. När det gäller tyg bör du tvätta och stryka det i förväg. Täck det dessutom med ett lager Mod Podge innan du klipper i det. När det gäller papper, även om alla typer av papper kan användas, är det bäst att välja ett som är lite tjockare.

3. Klipp och klistra

När materialen är klara klipper du ut motiven i önskad storlek och form. För att fästa dem på ytan kan du göra blyertsteckningar som markerar deras platser. Pensla på det första lagret av Mod Podge, sprid ut det väl så att du inte lämnar några bubblor.

4. Placera ut dina utskärningar

Placera försiktigt dina utskärningar på ytan. Gör endast detta när limmet är väl fördelat. Var noga med att applicera klippen så exakt som möjligt, eftersom limmet torkar snabbt och det kommer att vara svårt att flytta dem när de redan är på plats.

användning av Mod Podge
Tänk på att limmet torkar snabbt när du har strukit ut det på ytan. Därför krävs precision, snabbhet och smidighet.

5. Applicera överlacken

Jämna ut motiven med en kavel tills det inte finns några bubblor eller rynkor kvar. Låt torka 20 minuter och applicera sedan topplacket bestående av Mod Podge för att uppnå den karakteristiska finishen och glansen. Det räcker med två eller tre lager, och låt det alltid få tid att torka mellan varven.

Glöm inte att läsa den här artikeln: Tips om hur du målar trämöbler på ett proffsigt sätt

Slutliga tips

Slutligen, för att uppnå bättre vidhäftning, kom ihåg att stryka ut lim på båda kontaktsidorna av projektytan.

Även om Mod Podge är vattentåligt är det inte en helt vattentät produkt. Om det blir nedsänkt i vatten kan det förstöras. Därför måste du torka det snabbt, inklusive de typer som är avsedda för utomhusbruk och ska tåla att vara i kontakt med vätska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.