Hur länge håller tillagad mat i kylen?

Hur länge håller tillagad mat i kylen?

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2023

När du lagat för mycket mat, om du ska laga lunchlådor inför veckan eller om du ska göra i ordning maträtter för ett särskilt evenemang är gånger då du behöver kyla tillagad mat. Syftet är att maten ska hålla längre. Men hur länge håller tillagad mat i kylen?

Även om denna praxis är vanlig, kan det få vissa konsekvenser om du inte vet hur länge maten håller. Varje livsmedel – tillagat eller inte – har ett utgångsdatum, och detta gäller även de som du kan frysa in. Vi ska berätta mer om detta nedan.

Varför ska man förvara tillagad mat i kylen?

Folk lagar ofta extra mycket mat för att kunna värma och äta senare. Men att äta mat som blivit dålig mat kan resultera i matförgiftning som kan variera från mild till svår.

Som amerikanska Mayokliniken påpekar är livsmedelsburna sjukdomar rotade i livsmedelsförorening, i de fall som du får i dig smittsamma organismer eller gifter från mat som blivit dålig.

Matförgiftning manifesterar sig med följande symtom:

Enligt rekommendationer från amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bör du kyla rester inom 2 timmar efter tillagning, eller en timme om de utomhustemperaturen är över 32 °C.

Tillagad mat i kylen.
Att förvara tillagad mat i kylen gör att den håller längre. Du måste dock äta upp den inom en viss tidsgräns.

Om maten du lagat är mycket varm, vänta tills den svalnat lite innan du ställer in den i kylen.

Hur länge håller sig tillagad mat i kylen?

Inte alla livsmedel kräver speciell kylning; till exempel pickles, torkade livsmedel, mat med få näringsämnen och livsmedel med mycket salt. De livsmedel som kräver kylning är följande:

Av säkerhetsskäl är det nödvändigt att slänga de livsmedel som visar tecken på att bli dåliga eller som verkar vara bra men som har varit i kylen i flera veckor.

Även om kyla gör att maten inte blir dålig lika fort och därmed minskar spridningen av mikroorganismer, är det viktigt att veta den genomsnittliga hållbarheten för att minimera riskerna.

Låt oss ta en titt på några  specifik livsmedel.

Fisk

Kokt fisk och skaldjur bör stå max 2 dagar i kylen innan konsumtion. När det gäller fryst vit fisk bör du äta denna inom 3 månader, en period som förlängs till 6 månader om den är rå.

Om du äter fisk som inte varit tillräckligt nedkyld kan du drabbas av scombroidförgiftning, enligt Archives of Pediatrics of Uruguay (artikel på spanska).

Kött

I kylskåpet kan kött i grytor, i buljonger eller i såser stå i upp till 2 dagar efter tillagning; om du fryser ner dem kan de hålla i upp till 4 månader. Tiden bestäms, förutom av god kylning och lufttäthet, av fetthalten; ju högre mängd fett, desto snabbare härsknar köttet.

Fågel

Kokt kyckling och kalkon kan förvaras i kyl upp till 4 dagar. Vid frysning håller de sig i gott skick i upp till ett år.

Ägg

Det finns flera åsikter om ägg. Vissa säger att ägg håller sig max en vecka i kylen. Enligt Svenska Livsmedelsverket kan råa ägg hålla i flera veckor efter passerat bäst före-datum , men OCU säger att det kan vara upp till 3 veckor. För kokta ägg minskar hållbarhetstiden i kylskåpet, och du bör äta upp dessa inom ungefär en vecka.

Soppor

Kylda soppor kan hålla i upp till 4 dagar; medan om du fryser dem kan de hålla i 3 månader.

Pasta och ris

Både pasta och kokt ris bevarar sina smaker i 4 dagar i kylen. Om du fryser dem så ät dem inom en månad.

Tips för bättre konservering av tillagad mat i kylen

En rapport från CDC lyfter fram kylskåp som användbara verktyg för livsmedelssäkerhet. Enligt rapporten bör dessa apparater ställas in mellan 0 °C och 4 °C, medan en frys bör hålla -17 °C eller kalalre.

CDC uppmanar också att vi förvarar varm mat i flera grunda behållare med lock för att påskynda kylningen.

Andra organ rekommenderar att vi använder de centrala och övre hyllorna i kylskåpet för att förvara tillagad mat, eftersom dessa är de kallaste delarna av apparaten. Andra tips är följande:

  • Separera: Håll rå mat skild från tillagad mat för att undvika korskontaminering.
  • Etikett: Sätt lappar på behållarna där du noterar typen av mat och tillagningsdatumet. Då har du bättre koll på utgångsdatumet.
  • Agera snabbt: Vänta inte för länge med att ställa in tillagad mat i kylen, vänta bara tills den svalnat något så att den inte är för varm.
Mat i kylen.
Det är viktigt att förvara maten i lufttäta behållare så att den håller sig väl i kylen.

Vikten av bra förpackningar när du förvarar tillagad mat i kylen

Att använda lufttäta behållare är nyckeln för att lagad mat ska hålla längre i kylskåpet. Att kyla maten i samma kastrull eller gryta som du tillagat den i påskyndar oxidation och skada.

Denna process är resultatet av en blandning av luftfuktighet, låga temperaturer och aluminium. Om du vill att det du tillagat ska hålla så länge som möjligt är det bättre att förvara resterna i en glas- eller plastbehållare, i båda fallen med lock.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.