Hur kan kvinnor skydda sig från könssjukdomar?

Hur kan kvinnor skydda sig från könssjukdomar?

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sex är ett fantastiskt sätt att stressa ner och är ofta en upplevelse som stärker relationen.  Men det har sina risker. Könssjukdomar kan exempelvis leda till känslomässiga, fysiska och mentala obehag. De kan även orsaka allvarliga medicinska problem, som infertilitet.

Grunderna för könssjukdomar

Par i sängen

Den kroniska smärtan från könssjukdomar påverkar inte bara njutningen under samlag, utan även livet i allmänhet. Att inte kunna njuta av sex kan få det att kännas mer som en uppgift istället för en njutbar handling. Ett hälsosamt sexliv kräver mycket arbete, med för det mesta är det värt besväret.

Kom ihåg: om du är en sexuellt aktiv kvinna löper du risk för könssjukdomar. Risken ökar ju fler partners du har haft. Det innebär dock inte att du inte kan drabbas om du sällan har sex, då du riskerar det redan första gången.

Den goda nyheten är att det finns sätt du kan skydda dig mot könssjukdomar. Det är inte alla som är 100% säkra, men de minskar risken avsevärt.

Vaccinera dig

Det finns för närvarande två sjukdomar som kan motverkas genom vaccinering: det mänskliga papillomviruset (HPV) och hepatit. Det finns två vaccin som motverkar HPV: cervarix och gardasil. Cervarix skyddar mot HPV 16 och 18, som i de flesta fall är orsaken till livmoderhalscancer. Gardasil skyddar mot de två typerna av HPV som nämnts ovan, samt andra som orsakar könsvårtor.

Båda dessa vaccin är som mest effektiva när de ges till kvinnor som precis har börjat ha sex.

Glöm heller inte att det finns ett vaccin för hepatit B.

Ha skyddat sex

Man med kondom

Skyddat sex är det effektivaste sättet att motverka könssjukdomar som sprids genom infekterat sekret. En kondom är inte lika effektiv mot sjukdomar som sprids genom hudkontakt, men den minskar risken.

Skyddat sex är alltid bäst. När man konsekvent använder skydd, som kondomer, minskar risken för att sjukdomar överförs vid sexuella aktiviteter som analsex, oralsex och vaginalt sex. Kom ihåg att sjukdomar som syfilis, HPV och herpes också kan överföras genom oralsex.

Testa dig

Att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar kan lindra konsekvenserna i det långa loppet. Bakteriesjukdomar, som exempelvis gonorré, kan ha allvarliga konsekvenser som infertilitet. Gå till läkaren och testa dig och din nya partner innan ni påbörjar sexuellt umgänge. Det är en bättre idé än du tror.

På det sättet ser ni båda till att ni inte löper någon risk.  Könssjukdomar kan påverka folk i alla åldrar, så det finns alltid risk för infektion om du är med en ny partner.

Gör ett gynekologiskt cellprov

läkare

Det borde vara en återkommande del av din hälsokontroll. Testet upptäcker tecken på livmoderhalscancer, som då kan behandlas innan det utvecklas till allvarligare problem. De flesta fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV. Att utöva säkert sex och vaccinera dig kan därför hjälpa dig att minska denna risk.

Det finns olika typer av HPV som orsakar cancer och det är inte alla som täcks av vaccin. Det är därför viktigt att utföra ett gynekologiskt cellprov även om du har fått HPV-vaccinering. De behandlingar som utförs vid livmoderhalscancer kan dessutom vara ganska obehagliga och ha negativa effekter på ditt sexliv och din fertilitet.

Kan man verkligen undvika könssjukdomar?

Det enda sättet att skydda sig 100% mot könssjukdomar är att inte ha sex, men många experter säger att sex är väldigt viktigt för att man verkligen ska kunna njuta av livet till fullo. Det är därför viktigt att du vidtar åtgärder för att kunna dra nytta av alla fördelarna med det, samt minimera riskerna för könssjukdomar.

Det är bara du själv som kan skydda din kropp från könssjukdomar. Du måste därför alltid ta de bästa besluten för dig själv och de i din omgivning. Om dessa tester hade gjorts oftare hade könssjukdomar inte varit lika vanliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Greenblatt, R. J. (2005). “Virus del papiloma humano: enfermedades, diagnosis, y posible vacuna”, Clinical Microbiology Newsletter, 27 (18): 139-145.
  • Pimenta, J. M.; Galindo, C.; Jenkins, D., and Taylor, S. M. (2013). “Estimate of the global burden of cervical adenocarcinoma and potential impact of prophylactic human papillomavirus vaccination”, BMC Cancer, 13: 553.
  • Revzina, N. V., and Diclemente, R. J. (2005). “Prevalencia e incidencia de la infección por papilomavirus humano en mujeres en Estados Unidos: una revisión sistemática”, International Journal of STD & AIDS, 16 (8): 528-537.
  • DE, M. D. V. E. L., & AEP, L. 42. Virus del papiloma humano.
  • Tratamiento del cáncer de cuello uterino (PDQ®)–Versión para pacientes. Retrieved 4 September 2020, from https://www.cancer.gov/espanol/tipos/cuello-uterino/paciente/tratamiento-cuello-uterino-pdq

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.