Hur fungerar läkemedel mot förstoppning?
Läkemedel mot förstoppning kallar man i allmänhet för laxermedel. Dessa läkemedel lindrar symptomen på tillfällig förstoppning och är en del av de fiberbaserade behandlingarna som hjälper till att reglera tarmtransiteringen.
Innan du använder någon medicin eller läkemedel mot förstoppning bör du göra ett antal kost- och livsstilsförändringar för att förhindra eller lindra problemet naturligt. Det inkluderar förändringar i ditt intag av vissa livsmedel och drycker.
Att justera intaget av dessa saker kan hjälpa till att lindra förstoppning genom att mjuka upp avföringen och göra det lättare att bli av med. För att uppnå denna effekt, försök att äta mer fiberrik mat och dricka mycket vatten och andra vätskor.
Hur kan man behandla förstoppning?
Det går att lindra och förebygga förstoppning genom att göra livsstilsförändringar, men en annan viktig aspekt är att träna tarmen till att vänja sig vid att tömma sig regelbundet. Detta går ut på att träna upp dig så att du utvecklar ett behov av att gå på toaletten varje dag vid samma tidpunkt, och på så sätt blir du mer regelbunden när det kommer till dina tarmrörelser.
Du kan försöka träna på det genom att gå på toaletten ungefär en halvtimme efter frukost varje dag, eftersom det vid den tiden är lättare för avföringen att röra på sig. Du bör ge dig själv tillräckligt med tid och försöka gå på toaletten så fort du känner behov av det. Det är också en bra idé att slappna av i musklerna i området eller sätta upp fötterna på en pall för att göra dig mer bekväm.
Läkemedel mot förstoppning
Om kost- och livsstilsförändringar inte räcker för att bekämpa tillståndet kan du testa att ta ett laxermedel. Beroende på deras verkningsmekanism klassificerar man dessa läkemedel enligt följande:
Laxermedel som ökar volymen
Dessa laxermedel verkar genom att öka volymen, vilket leder till stimulering av tarmmotiliteten. Denna grupp inkluderar bulkmedel och osmotiska laxermedel:
- Bulkmedel: Dessa består av fibertillskott som måste åtföljas av ett rikligt intag av vatten eller någon annan vätska. Fiber fungerar genom att absorbera vatten och ändra konsistensen på avföring. Effekten av dessa är inte omedelbar och det kan ta veckor innan du märker en förändring. En av nackdelarna med denna typ av laxermedel är att de orsakar en känsla av uppblåsthet i magen och flatulens. Denna obehagliga effekt försvinner dock efter några dagar.
- Osmotiska laxermedel: Deras effekt är baserad på förmågan att hålla kvar vatten och därmed öka avföringens volym. Dessa inkluderar makrogol, polyetylenglykol och laktulos.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 3 livsmedel med laxerande egenskaper mot förstoppning
Stimulerande laxermedel
Dessa laxermedel verkar genom att direkt stimulera peristaltiken. De vanligaste är bisakodyl, cascara sagrada (svregisterat i Sverige) och sennosid.
De är inte idealiska som förstahandsval för behandling, men de kan vara bra alternativ vid utebliven respons på fiberbehandling eller osmotiska laxermedel.
Mjukgörande laxermedel
Den avföringsfrämjande effekten beror på att de producerar en emulsion av avföring med fett och vatten. Dessa inkluderar petroleumolja och glycerin.
Andra läkemedel mot förstoppning
- Linaklotid: Detta är ett läkemedel som stimulerar flödet av vatten in i tarmen. Detta laxermedel är indicerat för behandling av irritabel kolon som resulterar i mycket svår förstoppning.
- Prukaloprid: Detta läkemedel ökar styrkan och frekvensen av sammandragningarna i tarmen. Det är särskilt indicerat för patienter som lider av förstoppning som inte svarar på behandling med andra laxermedel.
I vissa fall är det nödvändigt att använda rengörande lavemang för att undvika eventuell avföringspåverkan efter att flera dagar har gått utan att kunna göra sig av med avföring.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Inflammation i ändtarmen: Vad orsakar det och hur behandlar man det?
Kosten kommer före läkemedel mot förstoppning
Om du är benägen att bli förstoppad, försök att lägga dig till med lite bättre matvanor, träna regelbundet och gå på toaletten vid samma tidpunkt varje dag. Skulle detta detta inte vara effektivt kan du ta till läkemedel mot förstoppning för att lösa din förstoppning. Men kom ihåg att rådfråga din läkare för att uppnå bästa resultat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carballo F. Linaclotida en el tratamiento de pacientes con síndrome del intestino irritable con estreñimiento: análisis de una oportunidad. Rev. esp. enferm. dig. 2013;105(6):345-354.
- Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. ISSN 2531-2464. Disponible en: https://www.aeped.es/comitemedicamentos/pediamecum/parafina-liquida.
- Aguirrezabala J, Aizpurua I, Albizuri M, Alfonso I et al. Estreñimiento y laxantes. Actualización. Infac. 2015;23(10):67-73.
- Rincón R, Grillo C, Rodríguez A, Concha A et al. Guía de práctica clínica para el diagnóstico y tratamiento del estreñimiento crónico funcional en población adulta. Rev Col Gastroenterol. 2015;30(1):57-66.
- Vriesman M, Koppen I, Camilleri M, Di Lorenzo C et al. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39.