Hur man använder nässprejer och varför
Administrering av nässprejer genom näsan är en välanvänd teknik eftersom den är lätt att utföra och kommer med många fördelar. Men hur använder man nässprejer och vad används de till?
Genom att inhalera medicinen kan kroppen absorbera den bättre. Detta eftersom den passerar direkt till lungorna eller nässlemhinnan, vilket minskar antalet bieffekter.
Detta låter dig använda mindre doser eftersom nästan hela dosen kommer dit den ska.
Av denna anledning använder läkare alltmer detta leveranssätt för läkemedel. Läs vidare för att lära dig mer!
Nässprejer: ett effektivt alternativ
Näsan är ett bra alternativ för att administrera läkemedel hos patienter som har problem att svälja.
Slemhinnan i näsan är full av små blodkärl. Om ett läkemedel appliceras där i form av näsdroppar kommer det verka lokalt. Men om effekten ska agera globalt rekommenderas sprejer med mikropartiklar.
Alla patienter kan inte svälja mediciner, såsom äldre som har problem med det eller bebisar som riskerar att sätta i halsen.
Om patienten inte kan andas korrekt (t.ex. om han lider av andningsinsufficiens eller är ett barn utan välutvecklade lungor) kan du använda nebulisator för att passivt inhalera utan ansträngning.
Läs även: Hur fungerar egentligen inhalatorer?
Vilka typer av läkemedel administreras genom näsan?
Det finns många grupper av mediciner som läkare administrerar genom näsan. Nedan berättar vi vilka de vanligaste är och vad de används till.
- Steroider: i detta fall refererar vi till intranasala steroider. De är den definitiva behandlingen för rinnsnuva och allergisk bihåleinflammation. Effektiviteten är väldigt hög, även i svåra fall där problemet är kroniskt.
- Antihistaminer: dessa blockerar utsläppet av histaminer, som är en substans som spelar en nyckelroll i utvecklingen av allergiska processer. Generellt är de sprejer som absorberas av slemhinnan i näsan. Läkare använder dem för behandling av rinnsnuva på grund av allergier, men eftersom antihistaminer är kärlvidgande kan läkare även använda dem mot andra typer av rinit. De kan kombineras med intranasala steroider för att få bästa resultat.
- Alfablockerare: dessa är de mest välkända nässprejerna för täppta näsor.
Läs även: Symptom på och kurer för faryngit
Hur man använder nässprejer
Proceduren är väldigt enkel och kräver inga förberedelser. Patienten bör sitta för att främja sträckningen av nacken bakåt..
- Patienten måste ha god hygien i näsborrarna. Detta förebygger att mikroorganismer kommer in i den inre delen av slemhinnan.
- Sprejflaskans munstycke placeras sedan i näsborren. Var försiktig så att du inte trycker öppningen mot väggarna i näsan. Det är bättre att hålla den mot mitten så att inte läkemedlet slösas bort.
- Nästa steg är att spreja ut läkemedlet samtidigt som du andas med munnen. Detta motverkar nysningar och säkerställer att läkemedlet når rätt område. Medicinen kan hamna i halsen om du inte andas korrekt genom munnen samtidigt som halsen är utsträckt.
- Förbli i denna position i ett par minuter så att läkemedlet kan absorberas.
Om du hostar efter att ha applicerat medicinen ska du inte oroa dig; det är normalt, speciellt efter de första appliceringarna.
Om hostan blir värre och andra andningssymptom visar sig, såsom andfåddhet, andningssvårigheter, etc., kan det dock vara en allergisk reaktion. Uppsök i så fall en läkare.
Överväg att utföra allergitester av läkemedel innan du använder dem. I den övervägande majoriteten av fallen handlar hosta dock bara om en hyperkänslig reaktion.
Det här är hur man använder nässprejer när målet är slemhinnan i näsan, men notera att en annan teknik krävs om målet är behandlingen av örontrumpeten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bitter, C., Suter-Zimmermann, K., & Surber, C. (2011). Nasal drug delivery in humans. In Topical Applications and the Mucosa. https://doi.org/10.1159/000321044
- Türker, S., Onur, E., & Özer, Y. (2004). Nasal route and drug delivery systems. Pharmacy World and Science. https://doi.org/10.1023/B:PHAR.0000026823.82950.ff
- Illum, L. (2002). Nasal drug delivery: New developments and strategies. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/S1359-6446(02)02529-1