Huden åldras: 10 vardagliga saker som ökar takten

Skulle du vilja ha några tips för hur du behåller ung, frisk hy? Fortsätt läsa!
Huden åldras: 10 vardagliga saker som ökar takten

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi har alla en del dåliga vanor som kan skada vår kropp och vår hud och som gör att huden åldras. Notera dessa så att du kan göra dig av med dem.

1. Fel sovposition gör att huden åldras

Fel sovposition får huden att åldras

Om du sover på magen, ligger du med huvudet vänt åt ena sidan, vilket är ansträngande för nack- och axelmusklerna.

Att sova i denna position försämrar också blodflödet till hjärnan. Denna position kan också leda till att du får påsar under ögonen, liksom svullnad. Därför är det bäst att försöka sova på ryggen eller sidan.

En annan aspekt som kan påverka hudens hälsa är din kudde. Om du sover på en kudde som är för hög, minskar det det normala blodflödet, vilket gör att din hud blir mer rynkig.

Den perfekta kudden håller nacken rak under hela natten och säkerställer att hakan inte positioneras för nära bröstet.

2. Att inte bära solglasögon

Solskydd är en garanti för friskare hud. Du bör komma ihåg att huden runt ögonen är mycket tunn och lättare får rynkor när du öppnar och stänger ögonen eller kisar på grund av solljus.

För att försöka undvika det besvärliga solljuset som får huden att åldras, bär solglasögon under soliga dagar, oavsett vilken årstid det är.

3. Var noga med vad du äter så motverkar du att huden åldras

Var noga med vad du äter

Huden kan också påverkas negativt på grund av hur du äter. Om du till exempel vanligtvis tuggar din mat bara på ena sidan, kan ansiktet drabbas av asymmetri.

Det beror på att musklerna på ena sidan blir svagare och musklerna på andra sidan alltid blir tränade.

4. Akta dig för din mobiltelefon

Om du har långa telefonsamtal varje dag, var försiktig. När du håller telefonen klämd mellan örat och axeln kan detta i långa loppet leda till att veck och rynkor dyker upp i nacken, liksom hängande kinder.

Så om du pratar mycket i telefonen, sätt på högtalaren eller använd ett handsfree-headset.

5. Missbruk av surfplattor får huden att åldras

När vi håller enheter som surfplattor eller mobiltelefoner gör vi det ofta på ett oergonomiskt sätt. Detta kan orsaka svullnad, hängande hud och göra så att rynkor uppstår.

För att förhindra att detta händer måste du undvika att sänka ner huvudet varje gång du skriver meddelanden eller tittar på något på dina enheter.

6. Att vila hakan i handen kan få hyn att se äldre ut

Denna simpla position kan orsaka rynkor i ansiktet. Tänk alltid på hållningen när du sitter och står.

7. Rynka pannan

Att rynka pannan kan göra att huden ser äldre ut

Vi gör ofta skadliga ansiktsuttryck som att rynka pannan, bita ihop läpparna eller spänna ansiktsmusklerna. När du inser att du rynkar pannan väldigt mycket, försök att hejda dig. Du kommer då långsamt kunna göra dig av med denna dåliga vana.

8. Säg adjö till heta duschar

Kallduschar är så mycket bättre än heta duschar när det gäller hudvård. Även om en riktigt varm dusch kan vara väldigt effektiv för att få kroppen att helt slappna av, kommer en längre tid under det varma vattnet att påverka huden.

Det skyddande pH-skiktet kan påverkas, vilket gör att huden blir torr och fnasig. Undvik därför att stå för länge i den varma duschen eftersom det gör att huden åldras.

9. Luftkonditionering göra att huden åldras

Luftkonditioneringar absorberar fukt från luften och gör den torrare. Detta gör också din hud torrare.

Därför är det viktigt att återfukta huden och inte använder luftkonditionering för mycket.

10. Välj rätt örngott

Friktion får huden att åldras

Du bör också vara mycket noggrann med vilket örngott du sover på. Sängkläder är en sak, men kom ihåg att örngott är i direkt kontakt med huden i ansiktet.

Om du väljer örngott i bomullsmaterial kan detta leda till att huden får rynkor, speciellt om du sover på sidan. Det bästa är att välja örngott i silke eller satin eftersom de orsakar mindre friktion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fisher, G. J., Kang, S., Varani, J., Bata-Csorgo, Z., Wan, Y., Datta, S., & Voorhees, J. J. (2002). Mechanisms of photoaging and chronological skin aging. Archives of Dermatology. https://doi.org/10.1001/archderm.138.11.1462
  • Howard, D. (2008). What Causes Skin Aging? International Dermal Institute.
  • Sarifakioǧlu, N., Terzioǧlu, A., Ateş, L., & Aslan, G. (2004). A new phenomenon: “Sleep lines” on the face. Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery and Hand Surgery. https://doi.org/10.1080/02844310410027257


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.