7 sätt din kropp varnar dig för sköldkörtelproblem
Sköldkörteln sitter i den främre delen av halsen och är formad som en liten fjäril. Trots sin ringa storlek spelar den en viktig roll i kroppen. Eventuella obalanser i detta organs funktion kan leda till sköldkörtelproblem och allvarligt skada din hälsa.
Det är svårt att tro att ett sådant litet organ kan ha en så stor inverkan på kroppen. När den producerar för mycket eller för lite hormoner skickar din kropp ett antal varningstecken för att berätta för dig att något är fel.
Här nedan visar vi dig sju tecken som kan tyda på att det är något fel med din sköldkörtel.
1. Halsbesvär
Som vi nämnde tidigare sitter denna körtel i halsen nära strupen. Det är därför du känner av det i halsen när något är fel:
- Smärta eller stort obehag i denna region.
- Konstant halsont eller andra inflammationer i området.
- Röstförändringar.
Om du regelbundet börjar märka av något av dessa symtom, uppsök din läkare så snart som möjligt. Trots att intag av icke receptbelagd medicinering lindrar obehag kommer det bara göra problemet värre på lång sikt.
2. Koncentrationssvårigheter kan vara ett tecken på sköldkörtelproblem
Det är mer sannolikt att hjärnan blir förvirrad med åldern. Men om problemet plötsligt försvåras och du upptäcker att du glömmer vardagliga saker samt upplever en oförmåga att koncentrera dig är det dags att uppsöka din läkare.
Många kvinnor associerar dessa symtom med klimakteriet eller andra åldersrelaterade åkommor. Hormonella förändringar i sköldkörteln kan dock förorsaka svårigheter med koncentrationen. När patienter med hypotyreos får rätt behandling förvånas de över hur snabbt minnet återgår till det normala. Kom ihåg att alltid rådgöra med din läkare innan du förtror dig åt någon självdiagnos.
Även om du går igenom klimakteriet ska du inte alltid skylla alla dina symtom på det.
3. Håravfall och torr hud
Att tappa en del hår är normalt, särskilt på våren och vintern. Om håravfallet är speciellt utpräglat eller varar längre än dessa säsonger kan det dock vara en indikation på att det är något fel med sköldkörteln.
Ett annat tecken är förändringar på huden och dess struktur. Torr, kliande hud är resultatet av en långsammare ämnesomsättning och nedsatt svettning. En av orsakerna till sådana symtom är en förändring i utsöndringen av sköldkörtelhormoner.
Detta kan åtföljas av ett avbrott i hårväxtcykeln.
4. Viktförändringar kan signalera sköldkörtelproblem
En plötslig ökning eller minskning i vikt utan uppenbar anledning är en orsak till oro. Det är ett av de vanligaste symtomen på hypotyreos.
Det uppstår till följd av en dåligt fungerande sköldkörtel vilket saktar ner hela kroppen. Det medför också att du upplever förändringar i smak, såsom att livsmedel inte längre smakar detsamma, eftersom en dåligt fungerande sköldkörtel förändrar dina sinnen (inte bara smak utan också beröring och lukt).
5. Konstant utmattning
Somnolens och att du plötsligt sover fler timmar varje natt kan vara ett tecken på att något är fel med sköldkörteln. När sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner saktar kroppen ner och gör dig konstant trött. Oförklarlig muskelvärk och kramper är också ett annat tecken.
Bristen på sköldkörtelhormon kan förändra de nerver som skickar signaler från hjärnan till resten av kroppen. Det kan orsaka kramper eller en känsla av beröring i olika delar av kroppen. Kom dock ihåg att dessa två problem också påverkar dem som lider av diabetes och inte hanterar sin sjukdom på rätt sätt. Var helt enkelt uppmärksam på dina symtom och glöm inte att prata med din läkare.
6. Humörsvängningar och påtryckningar i magen
Ett överskott eller underskott av sköldkörtelhormon i kroppen kan göra dig riktigt irriterad, orolig och upprörd. Det kan också få dig att uppleva ständig sorg och depression eftersom det förändrar mängden serotonin i hjärnan.
Och som om det inte vore nog, när något är fel med din sköldkörtel får du problem med matsmältningen och kan uppleva magpåtryckningar som inte förbättras med en balanserad kost och motion.
7. Hjärtklappning, högt blodtryck och andra symtom
Hjärtklappning som känns i halsen kan vara ett tecken på att din sköldkörtel inte fungerar så bra som den borde. Högt blodtryck medföljer ofta hjärtklappning och får det dåliga kolesterolet att stiga. Sköldkörtelproblem måste behandlas av en läkare. Motion och en hälsosam kosthållning räcker inte.
Uppmärksamma vad din kropp försöker säga dig
Som du kan se kan sköldkörtelproblem påverka kroppen på många olika sätt, från plötsliga förändringar i vikt till allvarligare symtom. Om dessa tecken ignoreras blir problemet bara värre. Problem med denna körtel är vanligare efter 35 års ålder och förekommer främst hos kvinnor.
Det uppskattas att det finns mer än 300 miljoner människor som lider av hypotyreos runt om i världen. Med medicinering kan de fortsätta leva ett normalt liv.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Efe Salud. (n.d.). Tiroides: síntomas de que no funciona correctamente. Retrieved February 14, 2019, from https://www.efesalud.com/tiroides-sintomas-no-funciona-correctamente/
- National Institutes of Health. (n.d.). Piense en su tiroides. Retrieved February 14, 2019, from https://salud.nih.gov/articulo/piense-en-su-tiroides/
- American Cancer Society. (n.d.). Signos y síntomas del cáncer de tiroides. Retrieved February 14, 2019, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-tiroides/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas/senales-sintomas.html
- Clínica Universitaria de Navarra. (n.d.). Hipertiroidismo: qué es, causas, síntomas y tratamiento. CUN. Retrieved February 14, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hipertiroidismo
- Clínica Universitaria de Navarra. (n.d.). Hipotiroidismo: qué es, causas, síntomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. Retrieved February 14, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hipotiroidismo