Griseofulvin mot svampinfektioner: Så använder man det
Griseofulvin är ett läkemedel som utvecklades 1939 i Oxford. Griseofulvin används för att behandla svampinfektioner, särskilt för hår och naglar; med andra ord är det ett svampdödande medel. Det finns i flera administreringsformer, men den orala formen är den vanligaste.
Detta har en fördel i effektivitet jämfört med andra svampdödande läkemedel, men det medför också vissa risker. Av denna anledning bör det användas med försiktighet, särskilt om du tar andra mediciner eller kosttillskott. Vi berättar allt du behöver veta om det. Läs vidare!
Så använder man griseofulvin mot svampinfektioner
Griseofulvin är ett svampdödande läkemedel. Det betyder att det är avsett att behandla infektioner orsakade av svampar. Till exempel ringorm, som kan orsakas av olika arter (svampar av släktena Microsporum, Epidermophyton och Trichophyton).
Det säljs i olika former i olika länder. Både generiska läkemedel och märkesläkemedel finns tillgängliga (den mest typiska är Fulcin®). Syftet med dem alla är att behandla infektioner som drabbar hår, naglar eller hud.
Hur fungerar det?
Griseofulvin stoppar infektioner orsakade av vissa svampar. Dess verkningsmekanism är att förhindra att svampen förökar sig och sprider sig till nya celler.
Det gör det genom att förstöra vissa strukturer av svampen som är involverade i celldelning. Specifikt hämmar det svampens mitos genom att förstöra cellmikrotubuli.
Läkemedlet deponeras i kroppens celler som är ansvariga för att syntetisera keratin. Dessa finns i huden, naglarna och håret. Dessa är de platser där den utövar sin svampdödande verkan.
Dess effekter märks vanligtvis mellan den andra och fjärde dagen av behandlingen. Att totalt bota infektionen kan dock ta veckor eller månader. Detta varierar beroende på svampens plats och omfattning.
Administreringen är oralt så att ämnet kan bli absorberat genom tarmslemhinnan. Läkemedlet har en halveringstid i blodet på cirka 24 timmar. Efteråt metaboliseras det i levern och elimineras genom urin och avföring.
Försiktighetsåtgärder innan du använder griseofulvin mot svampinfektioner
Som med alla andra läkemedel finns det vissa aspekter att tänka på innan du tar griseofulvin mot svampinfektioner. Först och främst är vissa människor allergiska mot detta ämne. Därför är det möjligt att en allvarlig allergisk reaktion kan uppstå.
Om så är fallet inkluderar symtomen svullnad i halsen, andningssvårigheter, såväl som nässelfeber och andra manifestationer. Luftvägsobstruktion kan vara livshotande. Det är viktigt att åka in till akuten om detta inträffar.
Dessutom kan läkemedlet interagera med vissa olika ämnen. Ett av dessa är alkohol. Det kan göra dig mer känslig för effekterna av alkohol, vilket leder till en högre risk för berusning.
Försiktighetsåtgärder om du har vissa sjukdomar
Griseofulvin kan förvärra eller komplicera vissa sjukdomar. Eftersom det metaboliseras i levern, bör det inte administreras till personer med leversvikt eller cirros.
Detsamma gäller personer som lider av systemisk lupus erythematosus, eller porfyri. Det senare är en genetisk sjukdom som drabbar blodet. Under båda tillstånden kan administrering av detta läkemedel orsaka en förvärring av symtomen.
Andra varningar om griseofulvin
Det rekommenderas inte för gravida kvinnor, kvinnor som precis har fött barn eller kvinnor som ammar. Under graviditeten kan läkemedlet passera placentan och skada fostret.
Vid amning kan det gå över i bröstmjölken. Därför är det lämpligt att kontakta en läkare innan denna behandling påbörjas. Det bör inte ges till barn under två år, eftersom det inte finns några bevis för dess säkerhet, dosering och effekt.
Möjliga biverkningar av griseofulvin
Griseofulvin, som alla andra läkemedel, är inte fritt från biverkningar. De dyker inte alltid upp, men de bör beaktas. Dessutom finns det vissa som är vanligare än andra. Vi listar dessa i följande avsnitt.
Vanliga biverkningar
Vanliga biverkningar inkluderar hudutslag , magsmärtor och diarré. Illamående, kräkningar och yrsel kan också förekomma.
Vissa människor upplever domningar eller stickningar i extremiteterna. Svampinfektioner i munnen kan också förekomma. Slutligen har det visat sig orsaka huvudvärk, förvirring och sömnlöshet.
Allergiska reaktioner
Även om det är mindre vanligt, upplever vissa människor svåra allergiska reaktioner av detta läkemedel. Dessa kallas också anafylaxi. Detta bör behandlas omgående.
I för stora mängder, eller hos känsliga patienter, kan leverskador uppstå. När detta inträffar kan trötthet och svaghet uppträda. Gulsot, aptitlöshet och magsmärtor är också vanliga. På samma sätt kan blåmärken uppstå lättare (på grund av nedsatt koagulering).
Interaktion med andra mediciner
En annan viktig sak att vara medveten om är att det kan interagera med andra mediciner. Enligt en publikation av amerikanska Mayo-kliniken kan det också interagera med vitamin- eller örttillskott. Det kan resultera i toxiska effekter eller förhindra läkemedlens effektivitet.
Läkemedelsinteraktioner
Vid interaktion med andra läkemedel, minskar griseofulvin ofta effektiviteten av dessa. Detta beror på att det får levern att metabolisera dem snabbare. Som ett resultat minskar förekomsten av dessa läkemedel i kroppen och de fungerar inte korrekt.
Först och främst kan det påverka p-piller. När en kvinna behandlas med griseofulvin, rekommenderas det således att hon använder andra preventivmedel. Till exempel barriärmetoder. Om inte kan hon bli gravid. Andra läkemedel med vilka interaktioner uppstår är följande:
- Warfarin. Det är ett antikoagulant som används för att förhindra kardiovaskulära händelser, såsom tromboembolism eller hjärtinfarkt.
- Salicylater, såsom aspirin (acetylsalicylsyra).
- Cyklosporin.
- Vissa barbiturater, såsom fenobarbital.
Rekommendationer för användning av griseofulvin mot svampinfektioner
För att använda detta läkemedel korrekt är det viktigt att veta hur man administrerar det och den rekommenderade dosen. Enligt en publikation från Clínica Universidad de Navarra kan detta variera beroende på patient.
Det bör vara läkaren som väljer den lämpligaste dosen beroende på ålder, sjukdomstillstånd och andra påverkande faktorer. Den orala dosen som vanligtvis ges till vuxna varierar från 250 till 500 milligram var 12:e timme. Dessutom kan 125 milligram var 6:e timme administreras.
Behandlingen bör pågå tills infektionen är helt borta. Detta kan ta veckor eller månader.
Om det är en tinea capitis (hårbotteninfektion) kan högre dos rekommenderas. Dessutom, om infektionen är på huden, krävs vanligtvis kortare behandlingstid. Å andra sidan, om den är på naglarna, behöver man vanligen upprätthålla behandlingen i upp till sex månader.
Barn bör ta 10 milligram per kilogram per dag, och denna dos bör inte överskridas. Liksom hos vuxna kan barn ta medlet en gång var 12:e timme eller en gång om dagen.
Det rekommenderas att ta läkemedlet efter att ha ätit mat som är rik på fett. Till exempel mjölk med full fettprocent eller ost. Anledningen är att fetter förbättrar tarmupptaget.
Läs också: 7 naturliga botemedel för att behandla svamp
Vad ska man komma ihåg
Griseofulvin är ett svampdödande läkemedel. Som alla andra läkemedel bör det tas med försiktighet, eftersom det kan leda till att vissa biverkningar uppstår. Dessutom kan det interagera med andra substanser och mediciner.
Därför bör det alltid ordineras av en läkare. Likaså är det viktigt att läkaren känner till alla läkemedel som patienten tar, såväl som dennes medicinska historia. Detta är det enda sättet att förhindra komplikationer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Aris, P., Wei, Y., Mohamadzadeh, M., & Xia, X. (2022). Griseofulvin: An Updated Overview of Old and Current Knowledge. Molecules (Basel, Switzerland), 27(20), 7034. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9610072/
-
Develoux M. (2001). Griséofulvine [Griseofulvin]. Annales de dermatologie et de venereologie, 128(12), 1317–1325. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11908134/
- Griseofulvina. Nombre comercial: Fulcin. (n.d.). Retrieved June 8, 2021, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/medicamentos/griseofulvina.
- Griseofulvina: Antimicóticos | Vademécum Académico de Medicamentos | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1552§ionid=90371061.
- LiverTox: información clínica y de investigación sobre lesiones hepáticas inducidas por fármacos [Internet]. Bethesda (MD): Instituto Nacional de Diabetes y Enfermedades Digestivas y Renales; 2012-. Griseofulvina. [Actualizado el 14 de marzo de 2018]. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548177/
- Efectos secundarios de la griseofulvina (vía oral) – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/griseofulvin-oral-route/side-effects/drg-20064116?p=1.
- Olson, J. M. (2023, 12 enero). Griseofulvin. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537323/