Gör din egen träningssäck hemma

En träningssäck som kan göras hemma är en stor fördel. Det gör att vi kan träna hemma, hålla oss i form och göra det utan att det kostar särskilt mycket.
Gör din egen träningssäck hemma

Senaste uppdateringen: 21 september, 2022

I den här artikeln kommer vi att lära dig hur du gör din egen träningssäck, eftersom detta kan vara ett bra redskap och komplement till din fysiska träningsrutin. Till exempel hjälper denna typ av aktivitet till att minska risken för högt blodtryck, typ 2-diabetes och fetma. Samtidigt hjälper fysisk aktivitet till att främja god sömn och gynnsamma förändringar i humöret.

Det är också viktigt att notera att en annan av fördelarna med träning är att det stärker immunförsvaret, vilket är väsentligt för att hantera infektionssjukdomar, enligt forskning.

Ett väldigt praktiskt sätt att träna hemma är genom motionsformer som boxning eller andra typer av kampsport. Därför ska vi berätta nedan hur du kan göra en helt hemmagjord träningssäck. Det är ett bra alternativ om du har tillräckligt med utrymme och möjlighet att återvinna föremål som du inte längre använder.

Vad är en träningssäck?

En träningssäck är en påse i form av en cylinder, fylld med olika typer av material, som du kan använda för att träna slag eller sparkar.

Man använder ofta denna typ av redskap inom boxning och kampsport av olika slag, som kung fu, judo, karate och tae kwon do. Men förutom att du kan träna specifika rörelser hjälper träning med dessa säckar även till att lindra stress, bränna fett och bygga muskler.

Två män som boxas.
Boxning erbjuder en komplett form av träning som kan ge positiva hälsoeffekter för utövaren, även om denna form av träning innebär en risk för skador.

Hemmagjord träningssäck med däck

Ett utmärkt alternativ för att göra en träningssäck hemma är att använda gamla bildäck. På så sätt kommer du att få ett hållbart träningsredskap till ett mycket resonabelt pris. Dessutom kan vi hjälpa till att ta hand om planeten på samma gång.

Material

För detta projekt behöver du följande:

  • 4 cirkulära krokar
  • En markeringspenna
  • Mutterbrickor
  • S-formade krokar
  • En borr
  • 3 däck
  • En spärrnyckel
  • En karbinhake
  • Skruvar
  • Kedjor
  • En skiftnyckel
  • En snurra
  • Muttrar

Så här gör du:

  1. Däcken: Med borren gör du 4 hål i form av ett plustecken i varje däck. Ta sedan 2 av de 3 däcken, vänd dem och gör samma typ av hål, så att de matchar de 4 hålen på andra sidan.
  2. Montering av delarna: Montera de 3 däcken med skruvar, mutterbrickor och muttrar.
  3. Hängning av däcken: Fäst kedjorna i ena änden på mutterbrickorna som redan är fästa på däcken. I andra änden fäster du kedjorna på en brandmanskrok. I sin tur kopplar du karbinhake till snurran. Till sist återstår bara att fästa denna i en stabil del i taket.

Tillverka en träningssäck av starkt tyg hemma

Naturligtvis är det inte alla som har 3 gamla däck liggandes hemma eller kan få tag på några för att kunna tillverka träningsredskap. Om det vore så enkelt skulle vi ha ett mindre problem med gamla bildäck på vår planet.

Det är inte tal om att ta av däcken från vår bil heller. Lösningen? Ett starkt tyg.

Material

För att göra en hållbar träningssäck behöver vi följande:

  • Sax
  • Tång
  • Kontaktlim
  • Specialnålar (starkare och tjockare än normalt)
  • Starkt tyg (det kan vara syntetiskt läder eller canvas)
  • Metallringar att fästa i kedjorna
  • 1 linjal
  • Fyllning, till exempel gamla trasor eller sågspån
  • Kedjor
  • Krokar att hänga upp säcken med

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikelnFetter i mat: Är omättade fetter bättre än mättade fetter och transfetter?

Så här gör du:

  1. Klipp: Klipp tyget i höjd och bredd, enligt önskade mått, för att montera som en cylinder. Först behöver du en stor rektangel som ska utgöra långsidorna på din cylinder. Klipp sedan ut de två cirklarna som ska utgöra kortändarna på cylindern – en för botten och en för toppen.
  2. Forma cylindern: Fäst ändarna av det utklippta tyget för att forma cylindern med kontaktlim.
  3. Sy ihop: För att cylindern ska få tillräcklig styrka måste sömmarna både sys och limmas. Innan du syr kan du använda nålen för att göra hål på de ställen där tråden ska passera.
  4. Montering: En av de skurna tygcirklarna ska limmas på cylindern med kontaktlim, denna ska fungera som bas. Och sedan, för att förstärka sömmarna, ska det sys ihop.
  5. Placering av ringar: Metallringarna som ska användas för att hänga påsen fäster du på toppen av cylindern, nära änden mittemot basen. Som i de tidigare processerna måste du se till att ringarna är fästa ordentligt genom att både sy och limma fast dem.
  6. Fyllning: Påsen fyller du sedan med önskad fyllning. Olika fyllningar gör den hårdare eller mjukare att slå på, och detta beror i slutändan på vilken träning du väljer att utföra.
  7. Fäst locket: När cylindern är väl fylld, så fäster du det cirkulära tyglocket på den, med samma procedur som du använde för basen.
  8. Häng upp säcken: Detta kan göras med hjälp av kedjor fästa i en krok i taket eller så kan du hänga den från en solid balk.

Hur fyller jag en träningssäck hemma?

För att göra din egen träningssäck hemma och använda den för att träna med räcker inte ovanstående tips.

Du måste bestämma vad du ska använda för att fylla påsen innan du ens börjar. De olika typerna av fyllning kommer att ge dig en träningssäck med olika egenskaper. Även om de kan variera, är här de viktigaste:

  • Trasor eller gamla kläder: Du måste se till att kläderna fyller påsen med önskad konsistens. Vi rekommenderar att du klipper tyget i mindre bitar så att du kan använda delar som är lika stora.
  • Sågspån: För att få en lite kompaktare konsistensen på din påse kan du kombinera olika typer av sågspån, som spån och pulver.
  • Sand: För denna typ av fyllning rekommenderar vi att sanden är mycket fin och att den inte innehåller grus eller stenar som du kan skada dig på.
En hög med sågspån.
Sågspån ger en lämplig konsistens för träningssäckar, så det kan med fördel användas som material för att stoppa dem med.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Fördelarna med fysisk aktivitet mot ångest och panik

Saker du bör ta hänsyn till när du använder träningssäcken

Som vi nämnde inledningsvis är fördelarna med fysisk träning i termer av hälsa, vare sig de är fysiska eller mentala, ovärderliga. Innan du börjar boxa och sparka på din hemmagjorda träningssäck eller gör någon form av fysisk träning, är det därför klokt att följa följande riktlinjer:

  • Barn och unga mellan 5 och 17 år: Experter rekommenderar att de utför 1 timmes fysisk träning per dag, med en intensitet mellan måttlig och stark.
  • Vuxna (18 år och äldre): Experter rekommenderar att de tränar minst 1 timme och 15 minuters kraftfull aerob träning eller 2 och en halv timme måttlig aerob aktivitet per vecka.

På så sätt är det möjligt att bekämpa en stillasittande livsstil, förebygga sjukdomar som fetma och högt blodtryck, hantera psykiska problem som ångest eller stress, ge djupare vila och uppnå förbättringar i humöret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez Ruiz, Rocío. “Efectos del ejercicio físico sobre el sistema inmune.” (2020).
  • Rangel Colmenero, Blanca Rocío, Germán Hernández Cruz, and Adrián Geovanni Rosas Taraco. “El ejercicio físico y su relación con el sistema inmune.” Revista de Ciencias del Ejercicio FOD 5.2 (2009): 37-60.
  • Universidad Nacional Autónoma de México. Martínez Q., Carina. Vencer al sedentarismo. México 2018.
  • Rodríguez, Silvia M. Andia, et al. Manual para entender y tratar el sedentarismo: consejos para mejorar la calidad de vida. Ned ediciones, 2014.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.