5 goda skäl till att fira årsdag som par

Det är inte alltid ett par firar sin årsdag, kanske på grund av tidsbrist eller bristande motivation. Men att ägna en dag för att fira kärleken har flera fördelar. Vi berättar allt om dem här!
5 goda skäl till att fira årsdag som par
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vissa människor kanske inte tycker att det är så viktigt att fira årsdag som par.

På en social nivå är det vanligt att fira viktiga högtider, som födelsedagar eller jul. Dessa ögonblick erbjuder oss en perfekt ursäkt för att träffa våra nära och kära. Det är ett tillfälle då vi kan göra en inventering av den senaste tiden, avsluta avklarade cykler och öppna upp nya. Att fira årsdag som par tillåter oss att gå igenom samma processer, men fokuserade på det känslomässiga band vi delar.

Vi har vanligen inte samma önskan eller möjlighet för att fira årsdag varje år. Dessutom är det också obestridligt att vi inte alla fäster samma värde vid denna typ av evenemang. Men att delta i denna sorts ritualer har faktiskt positiva effekter.

Det är viktigt att ta en paus från den dagliga rutinen för att fira kärlekens förnyelse. Här är anledningarna till varför.

1. Tid tillsammans bara ni två

När en relation har pågått en längre tid är det vanligt att tiden ni har tillsammans bara ni två minskar. Förpliktelser från arbete, barn och ackumulerad trötthet gör att många par överger den hälsosamma vanan att tillbringa kvalitetstid tillsammans och faller in i en rutin.

Även om en gång om året egentligen inte är tillräckligt, är en årsdag ett idealiskt datum för att koppla bort från allt annat och erbjuda exklusiv uppmärksamhet till vår utvalda partner i livet.

Djupa samtal, delade skratt, känslofyllda blickar… alla dessa små gester hjälper till att förstärka intimiteten och finns inte alltid närvarande i vardagen.

par firar sin årsdag med romantisk middag
Att fira som ett par, bara ni två, stärker bandet och skapar utrymme för gester som kan glömmas bort i vardagen.

2. Det låter er gå tillbaka till hur det var i början

Att ägna en dag eller en kväll för att fira er årsdag kommer att få er att minnas de första månaderna av ert förhållande. Känslan av den första dejten och den första kyssen kommer att komma tillbaka.

Ni kommer att kunna komma ihåg alla anledningarna som fick er att förälska er i varandra från första början. Dessutom, att återuppleva detta tillsammans kommer återuppväcka den där magin som är så lätt att glömma bort i vardagen.

3. Uppmuntrar till reflektion över er relation

Förutom att minnas det förflutna, hjälper firandet av årsdagen oss att tänka på relationen och de framsteg som vi har gjort. Dessutom kan det hjälpa er att bli medvetna om den ökade förståelse, delaktighet och engagemang ni nu har för varandra.

Ni kommer tydligt att se alla positiva och negativa händelser som ni har gått igenom tillsammans under det senaste året. Ni kan också utvärdera hur ni har växt och förändrats.

4. Det hjälper er att komma ihåg värdet av en partner

När vi är mitt i vardagen glömmer vi många gånger att känna tacksamhet för att vi har ett så djupt och meningsfullt band som det vi delar med vår partner. Därför kan det här speciella tillfället hjälpa oss att bli medvetna om detta stora värde. Medvetna om allt det ger oss, om betydelsen det har för oss.

Det låter oss stanna upp och minnas de goda sidorna av varandra. Det uppmuntrar oss att med förnyade ögon se allt det vi tar för givet, men som utan tvekan bidrar till vår lycka.

5. Det skapar nya minnen

Minnen är det som formar ett pars identitet. De är alla de där delade ögonblicken som stärker känslan av att vara en enhet, ett lag med en gemensam historia. Med andra ord så kan det att fira årsdag bli ett av de mest speciella minnena på grund av att de är så känslomässigt laddade.

Av samma anledning bidrar de till att öka det fotoalbum vi har i sinnet, som rymmer de lyckligaste och mest betydelsefulla ögonblicken i vårt liv.

Idéer för att fira årsdag som par

Det finns många anledningar till att fira denna dag, men på vilket sätt ska man egentligen fira? Vissa par föredrar att följa en ritual och göra samma aktivitet varje år, medan andra gillar att variera sig. Om detta stämmer för er föreslår vi några alternativ nedan.

En romantisk middag är ett bra alternativ för att fira årsdag

Detta är det mest populära alternativet. Du behöver inget mer än din älskades sällskap, en intim atmosfär och en välsmakande måltid för att fira kärleken. Oavsett om ni går på restaurang eller föredrar att laga mat hemma kommer det att bli fantastiskt att samtala i skenet från levande ljus och med ett glas vin.

En weekendresa

Det finns inget som en resa för att komma bort från rutinen, glömma de dagliga förpliktelserna och fokusera bara på er två. En stuga på landet, en närliggande stad eller ett vackert historiskt centrum kan bli den perfekta miljön för detta firande.

Att utforska en okänd miljö hand i hand gör att ni kan skapa oförglömliga minnen.

personer pekar på en karta
Att fira er årsdag med en resa är ett sätt att koppla bort från rutinen för att få kvalitetstid tillsammans.

Fira årsdag med äventyrsaktiviteter

Dykning, fallskärmshoppning, en tur i luftballong, en ridtur… det finns många originella aktiviteter att dela med varandra. Låt er äventyrliga sida komma fram och prova på något annorlunda!

Fira årsdag med en fest

Att dela lycka med våra nära och kära gör att den bara växer och blir större. Så varför inte anordna en sammankomst med familj och vänner för att hedra ert band?

Dessutom kommer de människor som har sett er växa som ett par vara glada över att dela ett sådant speciellt ögonblick, berätta historier och minnas de viktigaste händelserna.

Fira årsdag som par för att det är roligt

Att fira er årsdag bör vara en källa till nöje och lycka, inte bara ytterligare en förpliktelse. Om planering av firandet orsakar stress, när diskussioner uppstår eller det görs på automatik, bör ni stanna upp och omvärdera.

Men om förhållandena inte är de rätta, finns det inget behov av något stort firande. Ett handskrivet brev eller en gemensam frukost på sängen kan räcka. Det enda viktiga är att ni båda njuter av denna symboliska handling att fira en kärlek som har varat ännu ett år.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fisher, R., Callander, R., Reddish, P., & Bulbulia, J. (2013). How Do Rituals Affect Cooperation? An Experimental Field Study Comparing Nine Ritual Types.
  • Mancillas Bazán, C. (2006). La Construcción de la Intimidad en las Relaciones de Pareja: El Caso del Valle de Chalco. Psicología Iberoamericana, 14(2),5-15. Recuperado 18 de Mayo de 2021, de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=133920321002
  • Fiese, B. H., Tomcho, T. J., Douglas, M., Josephs, K., Poltrock, S., & Baker, T. (2002). A review of 50 years of research on naturally occurring family routines and rituals: Cause for celebration?. Journal of family psychology16(4), 381.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.