Glutenfri mat: är den bra för alla att äta?
Är glutenfri mat något som alla kan äta? Det har på senare år blivit vanligt att de personer som förespråkar en naturlig och välbalanserad kost också anser att man bör undvika gluten.
Inom kostvärlden finns det både personer som är för och emot denna substans, som finns i ett stort antal livsmedel.
Är gluten bra för alla de som kan äta det? Bör alla undvika det?
Vad är gluten?
Gluten är ett vegetabiliskt protein som finns i vete och andra spannmål. De som inte tycker om detta ämne ifrågasätter främst den höga kalorihalten.
Vissa anser att den mänskliga kroppen ännu inte är redo för att smälta denna substans.
Det man dock kan säga med säkerhet är att detta livsmedel inte är bra för alla. Detta gäller specifikt för de personer som lider av celiaki, som är ett matsmältningsproblem som i princip innebär att man inte tål gluten.
Hur vet man om man har celiaki?
Utmattning, benskörhet och magsmärtor är några av de symptom som personer med denna sjukdom drabbas av.
Dessa tecken är dock väldigt generella och kan bero på andra saker, så man kan därför bara vara säker på att man har sjukdomen efter att man har utfört medicinska tester.
Problemet är att många personer inte ens uppvisar tydliga symptom
Det värsta är att det inte finns något botemedel för sjukdomen och att den kan vara i en livstid. Det bästa för dessa patienter är att följa en glutenfri kostplan.
Glutenfri mat
Det är inte alltid lätt att följa en glutenfri kost eftersom gluten finns i många av de produkter som vi äter dagligen, som exempelvis:
- Pasta
- Bröd
- Såser
- Spannmål
- Kakor
- Öl
Det är bäst att undvika sådana livsmedel och istället välja mat som kroppen har lättare för att tolerera:
- Grönsaker
- Frukter
- Kyckling
- Råg
Utmaningen kommer ligga i att göra denna förändring utan att mista nödvändiga näringsämnen eller gå ner i vikt.
Det är viktigt att man är medveten om att många av de kommersiella produkter man äter också innehåller vete.
Missa inte: Glutenfritt bovetebröd: enkelt och gott
Att handla glutenfri mat i affären
Det är viktigt att man kommer ihåg att gluten används för att öka näringsvärdet hos produkter som inte är baserade på vete och annan spannmål. Allt börjar med våra matvanor.
Den gyllene regeln är att kolla ingredienserna på etiketterna. Som tur är kräver de flesta länder att livsmedelsproducenter använder en etikett där det står “100% glutenfri” på relevanta produkter.
Vissa livsmedel behöver inte innehålla denna ingrediens, men gör det ändå. Så är fallet med:
- Soja
- Salladsdressingar
- Yoghurt
- Torkad frukt
- Kallskuret
- Vissa kycklingrecept
Det är också viktigt att man är försiktigt med produkter som innehåller fullkornsvete.
Kontaminering
Matlagningsprocessen måste också förändras radikalt p.g.a. risken för kontaminering.
Detta koncept refererar till risken att kontaminera glutenfria livsmedel då man lagar mat med andra livsmedel som innehåller gluten.
Om du exempelvis steker äggplanta eller kyckling i en panna som tidigare använts för att tillaga mat som innehåller gluten så kan det kontaminera den nya maten.
Det är också viktigt att man tänker på familjemåltiderna, eftersom alla kanske inte vill följa denna strikta kostrutin.
Vissa tolerabla produkter
Det finns vissa typer av livsmedel som har en låg nivå av gluten och som kan tolereras av personer med celiaki. I den här kategorin hittar vi exempelvis havre.
Det är viktigt att man är försiktig med mat som kan orsaka allergier. Det är också viktigt att man testar den mat som man ofta äter.
De personer som har allergier, maginflammation och diabetes bör också följa en kostplan med en låg nivå av gluten.
Man kan inte säga att gluten generellt är dåligt för oss eftersom merparten av befolkningen inte drabbas av några problem. Lider man inte av glutenintolerans eller glutenintolerans finns det sällan skäl att utesluta gluten ur kosten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Comino I, Real A, Moreno MDL, Cebolla Á, Sousa Martín C. Detección de la fracción inmunotóxica del gluten: aplicaciones en seguridad alimentaria y en la monitorización de pacientes celíacos. OmniaScience Monographs 2012. Available at: https://www.omniascience.com/monographs/index.php/monograficos/article/view/24<. Accessed 01/29, 2019.
- MedlinePlus. Celiaquía. 2019. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000233.htm<. Accessed 01/29, 2019.
- Molina-Infante J, Santolaria S, Montoro M, Esteve M, Fernández-Bañares F. Sensibilidad al gluten no celiaca: una revisión crítica de la evidencia actual. Gastroenterología y Hepatología 2014; 37 (6): 362-371. Available at: https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.01.005. Accessed 01/29, 2019.