Fyra tips för att undvika blöjeksem

Blöjeksem är vanligt hos ettåringar. Det ligger på föräldrarna att se till att förhindra att deras spädbarn drabbas av dessa besvär.
Fyra tips för att undvika blöjeksem
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Alla föräldrar bör känna till hur man förhindrar uppkomsten av blöjeksem hos spädbarn, och framförallt förstagångsföräldrar kan behöva lära sig detta. Det är en hudåkomma, eller dermatologiskt besvär, i området som täcks av blöjan.

I allmänhet uppstår det i blöjområdet, det vill säga kring könsorganet och skinkorna, buken och övre delen av låren. Orsaken är fukt, värme och att huden är instängd och blir irriterad. Detta tillstånd uppstår ofta hos spädbarn under deras första år i livet.

Diagnos och orsaker till blöjeksem

Diagnosen dermatit, eller blöjeksem, bör ställas genom fysisk undersökning. Symptomen på denna sjukdom är synliga sår på huden i områden som har direkt kontakt med blöjan.

De främsta orsakerna är:

  • Känslig hud
  • Långvarig kontakt med urin och avföring
  • Förändrat pH i urin och avföring
  • Fukt
  • Dålig hygien

Tips för att förebygga blöjeksem

Det går att förebygga blöjeksem

Om du upptäcker rodnad när du tar av ditt barn blöjan är detta ett tecken på att blöjeksemet precis börjar dyka upp. Du kan undvika att det utvecklas till ett allvarligare hudproblem genom att snabbt vidta rätt åtgärder.

Nedan följer några tips på hur du kan förhindra blöjeksem:

1. Tvätta barnet ordentligt

Använd rikligt med varmt vatten och tvätta blöjområdet noga varje gång du byter blöja. Vi rekommenderar att du inte använder tvål när du gör detta. Om du någon gång behöver det, kan du använda en tvål med neutralt pH.

Torka därefter försiktigt området och undvik att gnugga det. Om möjligt, byt blöja i ett öppet och luftigt utrymme. Undvik att använda våta handdukar eller våtservetter som innehåller alkohol eller parfymer.

2. Byt blöja regelbundet

Det är också mycket viktigt att byta blöja ofta, åtminstone var tredje timme under dagen, även om din bebis bara har kissat. Under natten, om möjligt, byt blöja var 5:e timme. Du måste också alltid byta på din bebis varje gång han bajsat.

Var försiktig när du sätter på blöjan, se till att den inte sitter på för spänt. Detta kan leda till att blöjan nöter mot barnets hud och skapar irritation. När du köper blöjor, läs noggrant på paketet eftersom det finns blöjor avsedda för känslig hud och även blöjor som är superabsorberande.

3. Använd babykrämer

Använd babykrämer på alla områden som behöver det varje gång du gör ett blöjbyte. Dessa krämer bör vara vattenbaserade och innehålla sammandragande medel, såsom zinkoxid. Dessutom bildar dessa krämer ett vattentätt skikt på huden.

Det bästa är att applicera en babykräm efter varje gång du rengör området. På så vis skapar du en skyddande barriär mellan blöjan och huden, vilket kan förhindra att irritationer uppträder. Dessa krämer kan du hitta på apotek och i mataffärer, eller så kan du prova på något hemlagat recept.

4. Ändra ditt barns kost

Kosten kan vara en orsak till blöjeksem

Det är viktigt att hålla koll på alla nya livsmedel du ger till ditt barn, eftersom vissa kan ändra pH-värdet i avföringen. Om du märker att maten ditt barn äter orsakar blöjeksem, sluta omedelbart ge det till henne.

Samma sak kan också hända med barn som bara äter bröstmjölk. I detta fall bör föräldrarna ordentligt kontrollera den mat och medicin som barnet får. Föräldrarna bör också rådfråga en specialist när de planerar att ändra barnets dagliga kost.

Det är mycket viktigt att följa dessa rekommendationer för att förhindra blöjeksem och sårbildande. Annars kan det utvecklas till infektioner och orsaka ännu värre besvär för din lilla.

Slutligen, var medveten om att irriterande blöjeksem är vanligt hos barn upp till 12 månader. Man bör med andra ord inte lägga all skuld på föräldrarna.

Men tänk på att följa dessa tips för att förhindra att din bebis får ännu värre obehag. Samtidigt, om du ser till att ta god hand om din bebis hygien, kommer du inte behöva uppsöka en specialist för behandling. Kom ihåg att det i allmänhet alltid är enklare att förebygga än att bota.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.