Första skoldagen: sju misstag många föräldrar gör
När din bebis inte längre är “din bebis” och blir ett skolbarn som börjar sin resa genom utbildningssystemet finns det misstag många föräldrar gör när de försöker hjälpa det att anpassa sig till skolan. Efter att du tagit hand om allt omkring ditt barn under flera års tid är det inte konstigt att det känns svårt första gången du ska lämna över det till en lärares händer.
Stunden kan göra att du känner dig nervös och känslomässig. Denna separation är svår för både barnen och deras föräldrar.
Men du är ändå den som är vuxen och du måste hjälpa ditt barn. Problemet är att som människa låter man ibland känslorna ta kontrollen, och det kan sluta med att man begår misstag som gör den första skoldagen onödigt svår.
Sju misstag många föräldrar gör
Efter att du lagt ner viss möda för att hitta den bästa skolan för ditt barn måste du nu sätta din tillit till barnet och hjälpa honom eller henne att så snabbt som möjligt anpassa sig till denna nya fas i livet. Den tid det tar att börja tycka om skolan skiljer sig mellan barn.
När ditt barn börjar skolan är det lätt att falla i något av följande sju misstag, och det är många föräldrar som gör det. Vissa gånger kan föräldrar istället för att hjälpa sina barn tvärtom göra det svårare för dem i övergången till sitt nya livsskede. Så var uppmärksam på följande vanliga misstag eftersom de är situationer som kan undvikas.
1. Att inte förbereda ditt barn
Att inte förbereda ditt barn för skolklassen innan de går till skolan kan vara det största av alla fel som föräldrar gör. Barn behöver veta i förväg vad de ska komma att uppleva. Du måste prata med dem i förväg för att förbereda dem.
Ett bra första steg är att låta ditt barn delta i förberedelserna inför skolan. Att gå tillsammans för att köpa skolmaterial inför terminen kan vara väldigt skoj. Det kan vara bra för barnen att tänka på att de inom några dagar ska få använda sina nya skolprylar.
För många barn räcker det med att föräldrarna förklarar vad de kommer att göra i skolan, och det räcker för att de ska känna sig redo för att säga adjö till sitt gamla liv och börja i skolan. Så om du vill förhindra att ditt barn utvecklar skolfobi, se till att du förbereder dem innan det är dags att påbörja denna nya livsstil.
Läs även denna artikel: Hur man vet om ens barn är mobbat i skolan
2. Ett misstag många föräldrar gör att gråta framför sina barn
Det är svårt att se barn gråta, vara upprörda eller rädda för att vara på en ny plats med människor som de inte känner. Det kan få vem som helst att också vilja gråta! Så kom därför ihåg att du är det goda exemplet för ditt barn, och det är du som lär dina barn hur de ska hantera sina känslor.
Att tappa kontrollen är ett av de värsta misstag som en förälder kan göra. Ditt barn är redan nervöst inför denna nya erfarenhet, och det kan göra det ännu värre om de ser sina föräldrar med tårar i ögonen. Det gör det svårare för dem att anpassa sig till skolan.
Om du ska gråta, bör du göra det utanför skolområdet. Denna första separation är en mycket stark känsla som normalt sitter i några dagar. Men du kommer under denna tid att se att ditt barn gradvis blir alltmer avslappnat.
3. Att gå tillbaka till ditt barn om du hör dem gråta
Detta är ett väldigt vanligt misstag som många föräldrar gör. Om du redan har sagt hej då och du hör ditt barn att gråta eller ropa på dig, undvik att vända tillbaka. Det är ett av de mest skadliga misstag som en förälder kan göra under sitt barns första skoldag.
Skolpersonalen är utbildad för att hjälpa ditt barn lugna sig. Det flesta barn lugnar sig oftast snabbt, bara några minuter efter att föräldrarna har gått iväg. De börjar interagera med miljön, vissa mer än andra, men alla kommer så småningom att anpassa sig.
I sällsynta fall finns det barn som inte lyckas lugna sig, och då ska skolpersonalen självklart ringa föräldrarna så att de kan komma och hämta dem innan skolan slutar. Detta är dock inte så vanligt. Lärare vet hur man bör göra för att hantera barn som börjar gråta.
Gör själv och ditt barn en tjänst: Vänd inte tillbaka.
4. Att kontrollera ditt barn under skoltid
Undvik att gå runt skolan för att kontrollera ditt barn. Att göra det är ett stort misstag. Om ditt barn ser dig efter att han har lugnat sig kanske det vill följa med dig hem. Och du vill inte behöva säga hej då igen. Det skulle bara få barnet att återuppleva sin ångest och göra det svårare för det att anpassa sig.
Vi förstår att du vill veta hur ditt barn hanterar skolan. Du bör dock vänta tills skolan har slutat och i stället fråga honom direkt om hur han upplevt det.
5. Ett misstag många föräldrar gör är att gå utan att säga hej då
Att säga hej då är ett viktigt ögonblick under barnets första skoldagar. Vissa barn ser på sina föräldrar med ledsna ögon och ber dem att stanna, eller börjar storgråta. Men försök inte undvika denna typ av situation genom att gå iväg obemärkt. Detta är ett annat vanligt misstag många föräldrar gör. Det är inte någon bra lösning.
Tvärtom kan det göra att du skapar den negativa känslan av övergivenhet. Det bästa är att säga hej då. Ta en litet ögonblick där du säger hur mycket du älskar dem, att du kommer tillbaka senare och att du önskar dem en trevlig första skoldag. Ge dem sedan en puss, en kram och säg hej då.
Oavsett vad du gör, gå inte iväg i smyg.
6. Att ta en evighet för att säga hej då
Smyg inte iväg, men ta heller inte en evighet på dig att säga hej då. Igen, ditt avsked bör vara kort. Om du tar för lång tid på dig kan du ge ditt barn fel intryck och de kanske tror att du ska stanna. Lova inte heller att du ska stanna när du vet att du inte kommer att göra det.
Om personalen dessutom blir tvungen att trösta ditt barn när du sagt hej då och du fortfarande är kvar, kommer det att skapa spänningar i undervisningsmiljön. Du hjälper både läraren och ditt barn om du säger ett kort farväl.
Kolla även in den här artikeln: Lär dina barn vad de ska göra om de går vilse
7. Att skuldbelägga ditt barn för att det gråter eller jämföra med andra barn
Barn kan redan känna sig rädda på sin första skoldag, så det kan bli ännu värre om du skäller på och jämför dem med andra barn. Det är normalt att ett barn gråter de första dagarna. Vissa barn anpassar sig snabbare än andra, men att få dem att känna sig sämre i jämförelse med andra barn hjälper dem inte att anpassa sig.
På samma sätt är det många barn som inte upplever de första dagarna i skolan som svåra. Det är dock möjligt att de börjar gråta efter den femte dagen. Detta händer ofta. Så ha tålamod, oroa dig inte och sätt inte press på dem. Krama dem, säg hej då, och även om de kanske gråter lite, gå inte tillbaka.
Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns en del misstag som går att undvika men som många föräldrar inte tänker på. Dessa misstag kan också försvåra barnets anpassningsprocess.
Nu när du fått läsa om dessa misstag är det lättare för dig att undvika dem. Det kan kännas svårt, men det kommer att gynna ditt barn desto mer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Peralvarez, M. M. (2014). El apego y el periodo de adaptación en la escuela infantil. Revisado el, 12. https://www.orientacionandujar.es/wp-content/uploads/2014/08/El-apego-y-el-periodo-de-adaptación-en-la-escuela-infantil.pdf
- García Parra, C. L., & Marín Buitrago, K. Y. (2017). El primer día de clase: desconocido por el entorno, reconocido por el niño(Doctoral dissertation, Corporación Universitaria Minuto de Dios). https://repository.uniminuto.edu/bitstream/handle/10656/5919/TPED_GarciaParraCindyLaura_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- González, M. C. P. (2010). Los primeros días de clase en educación infantil. Pedagogía Magna, (9), 89-94. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3628215.pdf