Fördelarna med myntaolja för kroppen

För att dra nytta av alla fördelar med myntaolja är det viktigt att hitta en variant som håller hög kvalitet och som helst är ekologisk.
Fördelarna med myntaolja för kroppen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du har kanske inte hört talas om myntaolja tidigare, men du har säkert provat te på mynta. Kommer du ihåg hur uppfriskande och bra för matsmältningen det var? Idag ska vi prata om fördelarna med myntaolja.

Eterisk myntaolja kommer med många hälsofördelar för kroppen. Många av dem kan överraska dig, för det är inte så många som vet att mynta kan göra så många olika saker.

Myntaolja för smärtlindring

Lindra smärta med mynta

Eterisk myntaolja är utmärkt för att lindra vissa typer av smärta.

Nedan hittar du de krämpor som denna substans är bra på att behandla:

 • Muskelsmärtor: om du lider av fibromyalgi, ryggproblem eller stelhet så kan myntaolja lugna området och stilla smärtan. Du kan applicera den med en varsam massage.
 • Ledsmärta: myntaolja kan även hjälpa dig med artrit och bursit. Om du applicerar den på det drabbade området kommer den lindra obehaget.
 • Huvudvärk: spänningshuvudvärk eller migrän är väldigt jobbiga och kan helt slå ut personen som är drabbad. Applicera myntaolja på pannan och tinningarna, massera varsamt och märk hur smärtan lindras.

Mynta mot halitos

Vissa personer lider av halitos, eller dålig andedräkt. Detta gör dem osäkra, och trots att de tuggar tuggummi för att dölja lukten så verkar inget fungera.

Mynta är som tur är varmt rekommenderat, och dessutom naturligt, för att lindra problemet.

 • Det bästa sättet att använda eterisk myntaolja mot detta problem är att göra en hemgjord tandkräm med den.
 • Du kan även använda den som ett munskölj.

Fördelarna med myntaolja för huden

Lider du av inflammation, eksem eller utslag? Det finns personer som har extremt känslig hud, så allt de använder kan orsaka en reaktion. Denna eteriska olja kan hjälpa dig med det.

 • Psoriasis och eksem: applicera oljan på huden tills den absorberats helt. Detta kommer hjälpa till att lugna tillståndet och ge dig en väldigt skön känsla av fräschhet.
 • Utslag: vare sig de är orsakade av en allergisk reaktion eller för att du tagit på en skadlig växt, kan olja från pepparmynta kyla området och stilla det obönhörliga kliandet.
 • Akne: olja på pepparmynta har antimikrobiella egenskaper, vilket gör den perfekt för att behandla tillstånd som akne.
 • Solbränna: oljan kan även återfukta huden, så om du har bränt dig i solen kommer den lindra smärtan och kyla områden.

Mynta för att hjälpa matsmältningen

Myntaolja för matsmältningen

Du vet förmodligen redan att te på mynta kan hjälpa dig med matsmältningen. Men visste du att eterisk myntaolja fungerar på samma sätt? Du kan hitta den i kapslar eller tillsätta en droppe av oljan i ditt te.

Men den är inte bara bra för att hjälpa dig med matsmältningsproblem; den kan även hjälpa dig med uppsvälldhet och för att behandla irritabel tarm.

Se till att tala med din läkare innan du använder den mot detta tillstånd.

Säg farväl till myggor: en av fördelarna med myntaolja

Vissa personer verkar dra till sig mygg naturligt, vilket innebär att de får många bett på sommaren eller den tropiska semestern.

Eftersom det kan vara mycket irriterande bör du veta att du kan använda myntaolja för att hålla de små liven på avstånd.

Insekter hatar mynta, så att applicera oljan på huden kommer hålla dig bekväm, dofta härligt och hålla myggorna borta.

Som du kan se är fördelarna med myntaolja många, och förhoppningsvis kan du med denna undvika kommersiella produkter, som ofta kan ha bieffekter.

Myntaoljan har ofta samma egenskaper som produkterna ifråga. Visste du att den kan vara så fördelaktig för din hälsa?

Vi uppmuntrar dig att prova den för att upptäcka alla fördelarna med myntaolja.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Buitrago, F. (2009). La fibra, los espasmolíticos y el aceite de menta son tratamientos efectivos en el síndrome de intestino irritable. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)71976-0
 • López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560
 • Briggs, P., Haerylack, H., & Mooney, R. (2017). Aceite de menta inhalado para las náuseas postoperatorias en pacientes sometidos a cirugía cardíaca. Nursing (Ed. Española). https://doiKaragözlü,
 • N., Ergönül, B., & Özcan, D. (2011). Determination of antimicrobial effect of mint and basil essential oils on survival of E. coli O157:H7 and S. typhimurium in fresh-cut lettuce and purslane. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.04.025.org/10.1016/j.nursi.2017.06.012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.