Fördelarna med kelp: Är det en superfood?

Fibrerna i kelp är mycket användbara i en lågkaloridiet eftersom det hjälper dig att känna dig mätt så att du äter mindre mellan målen. Ta reda på alla fördelarna med kelp i den här artikeln.
Fördelarna med kelp: Är det en superfood?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I den här artikeln tittar vi på fördelarna med en typ av tång som kallas kelp och som är ett väldigt intressant livsmedel.

Kelp är en brunalg som växer på ytor i havet och som innehåller gott om makronäringsämnen. Specifikt är den rik på jod och vitaminer från B-gruppen. Dessutom innehåller den höga halter av antioxidanter som kan hjälpa till att förebygga vissa sjukdomar.

Du måste dock vara försiktig när du konsumerar den. Det finns ännu inga vetenskapliga bevis för dess egenskaper, och att äta för mycket kan leda till negativa hälsokonsekvenser.

Fördelarna med kelp: En källa till fiber

Det handlar om en alg som innehåller mycket kostfiber. Detta ämne är användbart för att förbättra tarmtransiten och den allmänna hälsan.

Dessutom är det viktigt att inkludera fibrer i sin kost, särskilt om man vill gå ner i vikt eller undvika att öka i vikt. Fiberintag är direkt kopplat till en ökad känsla av mättnad, vilket framgår av en artikel publicerad i European Journal of Clinical Nutrition.

På så sätt kan ett regelbundet intag av fibrer minska risken för att äta ohälsosam mat mellan måltiderna. Fiberintag är också relaterat till en minskning av markörer förknippade med metaboliska risker, som följande:

  • Lipidprofil.
  • Blodsockernivå.
  • Insulinresistens.
En hög med tång
Kelp är en brunalg som växer på ytor i havet och som innehåller gott om makronäringsämnen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fiberpackade livsmedel som kan hjälpa dig med vikten

Fördelarna med kelp: Antioxidanter hjälper till att förbättra hälsan

En annan av fördelarna för vår hälsa med kelp är dess antioxidantkapacitet. En studie publicerad i tidskriften Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine säger att denna alg har en neuroprotektiv kraft som kommer från dess antioxidanter.

Konsumtion av det är förknippat med en minskning av risken att utveckla neurodegenerativa sjukdomar på medellång och lång sikt.

Det finns dock inte många vetenskapliga artiklar som undersöker denna förmåga, så det finns inga solida bevis i dagsläget. Dock är det sant att växtlivsmedel från havet vanligtvis är rika på pigment och andra föreningar med antioxidantegenskaper.

Dessutom har det ännu inte varit möjligt att kvantifiera kelpens förmåga att bekämpa bildandet av fria radikaler. Vidare har man inte jämfört dess effekter med den från andra livsmedel.

En sallad med tång
Kelp är en produkt från havet som är rik på mineraler och vitaminer, särskilt B-gruppen. Du kan lägga till det i din kost, men det kan vara bra att undvika för stora mängder eftersom den kan innehålla tungmetaller.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  5 försiktighetsåtgärder och kontraindikationer när du tar spirulina

Möjliga kontraindikationer

Även om det finns många som rekommenderar denna växt, är det viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Eftersom det är en marin produkt är det möjligt att den kan ackumulera höga halter av tungmetaller. Det betyder att du inte ska äta det i stora doser.

Intag av höga doser tungmetaller kan få vissa negativa konsekvenser på neurologisk nivå, när vi ser på medellång och lång sikt. Det är dock mycket sällsynt att uppleva akut förgiftning från dessa ämnen.

För att bli sjuk måste man få i sig stora doser och äta det regelbundet under lång tid. På detta sätt ackumulerar sig metallerna i fettvävnaden. Senare, om man skulle uppleva en plötslig viktminskning, kan de plötsligt ta sig in i blodomloppet.

Det är med andra ord en bra idé att vara försiktig när du funderar på att äta kelp. Det kan ha positiva effekter i rätt doser. Men att inkludera för mycket av det i din kost kan eventuellt vara dåligt för din hälsa, särskilt på medellång och lång sikt.

Kelp, ett ovanligt livsmedel med många fördelar

Kelp är ett livsmedel som är mycket sällsynt i många kök. Hittills har det inte varit föremål för djupare studier. Även om det finns hypoteser om dess antioxidantkapacitet, behöver vi mer forskning samt jämförande experiment med andra livsmedel innan vi kan dra några slutsatser om detta.

Hur som helst så är kelp en produkt från havet som är rik på mineraler och vitaminer, särskilt B-gruppen. Du kan gärna inkorporera den i dina olika maträtter, men det är inte en bra idé att tillsätta för stora mängder av den eftersom den kan innehålla tungmetaller.

Den bästa rekommendationen angående detta livsmedel är att närma sig den med viss försiktighet. Den sägs ha skyddande egenskaper mot utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar. I nuläget finns det emellertid ingen forskning som tydligt visar detta.

Därför är det möjligt att något liknande det som hände med spirulina för många år sedan, kan hända även med kelp. Till en början trodde specialister att spirulina-algerna skulle ha många terapeutiska användningsområden och att det var mycket fördelaktigt för hälsan.

Med tiden blev det tydligt att det bara var en annan typ av livsmedel som man kan lägga till sin kost, men att den inte hade några större mirakulösa effekter.

Om du är osäker, prata med din läkare eller dietist för att få de bästa råden för just dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Reid SNS., Ryu JK., Kim Y., Hwan Jeon B., The effects of fermented Laminaria japonica on short term working memory and physical fitness in the elderly. Evid Based Complement Alternat Med, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.