6 fördelar med att bli mamma vid 35
Att bli mamma vid 35 är inte lätt. Samhället har med tiden byggt upp stigman runt äldre mammor, t.ex. att de “har mindre energi” eller är “trötta”.
Fram tills för ett par år sedan ansågs det till och med riskabelt att bli mamma vid 35. Folk trodde att det fanns negativa associationer mellan en mammas ålder och bebisens hälsa vid födseln, men nu har vi insett att så inte är fallet.
Att bli mamma vid 35: en växande trend
Graviditet senare i livet är ett demografiskt fenomen som är på uppgång i utvecklade länder. Trenden är resultatet av faktorer som preventivmedel med högre effektivitet, jämställdhet mellan könen och ett växande antal kvinnor som väljer utbildning.
Att bli mamma vid 35 är också kopplat till ekonomiska aspekter. Kvinnor har till exempel bättre chanser på arbetsmarknaden.
Så skulle du kunna tänka dig att bli mamma vid 35?
Vad säger de senaste studierna?
Vissa studier har hävdat att det säkraste spannet för att skaffa barn fortfarande är 20-35 år, men för bara något år sedan publicerade International Journal of Epidemiology resultat från en studie med kvinnor som var äldre än 35 och deras barn.
Resultaten var överraskande. Fynden visade att barnen vars mammor var mellan 35 och 39 fick bra poäng i tester som mätte deras verbala och kognitiva förmåga. De fick faktiskt bättre poäng än barn till yngre mammor.
Men hur skilde sig resultaten från tidigare sekel? Skillnaderna beror på flera faktorer, som:
- Barnen som testades var de yngsta barnen i familjen. Det antydde att barnen fick begränsad uppmärksamhet och omvårdnad.
- Ekonomisk situation. Familjer med fler barn hade ofta lägre inkomster och mindre möjligheter. På grund av det hade de inte tillgång till en nyttig kost eller sjukvård, och bristen på resurser hade en negativ påverkan på utvecklingen.
Så om du närmar dig 35 och överväger att bli mamma rekommenderar vi att du fortsätter läsa fördelarna här nedan. Det kommer göra dig mer säker på din sak.
Läs även: Lugna din bebis kolik med fyra huskurer
Vilka är fördelarna med att bli mamma vid 35?
1. Man kan hantera graviditeten med större mognad
Det betyder inte att unga mammor inte kan vara mogna mammor, men vid 35 är en kvinna så mycket mer medveten om riskerna med graviditet. De försöker ta hand om sig mer och framförallt tänker och planerar kring de möjliga förändringarna i livet.
2. Högre ekonomisk stabilitet
Generellt har personer över 35 mer akademisk och professionell erfarenhet, vilket resulterar i en mer stabil inkomst. Därför kan föräldrarna ge mer tid och uppmärksamhet till barnen.
3. Mer erfarenhet
När det kommer till moderskap kan man inte få för mycket erfarenhet. Förståelse, empati och tålamod (bland andra) hjälper mammor att tackla moderskapets utmaningar med ett positivt sinnesstånd. De olika upplevelserna i en kvinnas liv hjälper henne dessutom att föregå med gott exempel för sina barn.
Missa heller inte: Mammors fantastiska roll
4. Känslomässig stabilitet
Med åldern får vi bättre förståelse för oss själva och blir motståndskraftiga, vilket är svårt att förstå i ungdomens vaka. Vi lär oss att ta beslut, acceptera våra misstag och utveckla mer stabila relationer.
Det berikar vår uppfostran av och relationen till våra barn. Det ger dem faktiskt bättre känslomässig stabilitet; något som erbjuder en bra biologisk miljö, en säkrare omgivning och ett bättre föredöme för våra barn.
5. Höjer livslängden
I diverse studier har man visat att kvinnor som föder barn efter 33 års ålder väntas leva längre än de som bär sitt sista barn vid 29. Med andra ord finns det mer tid att njuta av barnen, trots att många tror att motsatsen är fallet.
Besök även: Varför minns du inte din födsel?
6. Hälsosammare livsstil
Personer över 30 har troligen en bättre förståelse för sina kroppsliga behov. Med andra ord är de mer uppmärksamma på sin hälsa. Det inkluderar hälsosamma kost- och träningsvanor. Du kommer i så fall inte behöva ändra dina vanor drastiskt när du beslutar dig för att skaffa barn eftersom du redan leder en balanserad och hälsosam livsstil.
Slutsatserna
För att avsluta har mammans och barnets livskvalitet en direkt påverkan på barnets utveckling.
Det råder inga tvivel om att det finns många fördelar med att bli mamma vid 35. Glöm bara inte att graviditet på senare år också kommer med risker. Se därför till att prata med en medicinsk specialist så att du vet vad du behöver i ditt specifika fall.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bewley, S., Davies, M., & Braude, P. (2005). Which career first? BMJ, 331(7517), 588–589. Available at: https://doi.org/10.1136/bmj.331.7517.588. Accessed 27/04/2020.
- Instituto Nacional de Estadística (2017). Movimiento Natural de la Población (Nacimientos, Defunciones y Matrimonios). Indicadores Demográficos Básicos. Año 2016. Datos provisionales. Available at: http://www.ine.es/prensa/mnp_2016_p.pdf. Accessed 27/04/2020.
- Goisis, A., Schneider, D. C., & Myrskylä, M. (2017). The reversing association between advanced maternal age and child cognitive ability: evidence from three UK birth cohorts. International Journal of Epidemiology, 46(3), 850–859. Available at: https://doi.org/10.1093/ije/dyw354. Accessed 27/04/2020.
- Mills, M., Rindfuss, R. R., McDonald, P., & te Velde, E. (2011). Why do people postpone parenthood? Reasons and social policy incentives. Human Reproduction Update, 17(6), 848–860. Available at: https://doi.org/10.1093/humupd/dmr026. Accessed 27/04/2020.
- Sun, F., Sebastiani, P., Schupf, N., Bae, H., Andersen, S. L., McIntosh, A., Abel, H., Elo, I. T., & Perls, T. T. (2015). Extended maternal age at birth of last child and women’s longevity in the Long Life Family Study. Menopause, 22(1), 26–31. Available at: https://doi.org/10.1097/gme.0000000000000276. Accessed 27/04/2020.
- Williams, L. M., Brown, K. J., Palmer, D., Liddell, B. J., Kemp, A. H., Olivieri, G., … Gordon, E. (2006). The Mellow Years?: Neural Basis of Improving Emotional Stability over Age. Journal of Neuroscience, 26(24), 6422–6430. Available at: https://doi.org/10.1523/jneurosci.0022-06.2006. Accessed 27/04/2020.