Förbli smal och vältränad under hela sommaren

För att vara smal och vältränad hela sommaren är det viktigt att vi är fysiskt aktiva. Och låt oss inte glömma att vår diet måste innehålla nyttig mat som frukt och grönsaker. 
Förbli smal och vältränad under hela sommaren
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du vill ha en smal och vältränad kropp kan du tillämpa några av dessa tips för att förhindra att du går upp i vikt under sommaren.

Hur man håller sig smal och vältränad under sommaren.

1. Träning hjälper dig att hålla dig smal och vältränad hela sommaren

Först och främst, om du inte vill gå upp i vikt under sommaren måste du lära dig att dra nytta av den lediga tiden du har tillgång till. Det vill säga: vila och träna behöver inte vara motsatta begrepp, även om det kan tyckas så. Ägna några timmar i veckan åt att träna.

Faktum är att när du får mer fritid än vanligt, kan du göra mer omfattande och kompletta träningssessioner. Detta kommer att kompensera för den högre kaloriförbrukningen som sker under sommaren eftersom du ofta äter mer och också konsumerar mer läsk och skräpmat.

2. Underhåll lämplig återfuktning

smal och vältränad vatten

För det andra är att dricka ordentligt med vatten under hela sommaren en viktig nyckel för att inte gå upp i vikt under hela denna tidsperiod. Drick vatten ofta och om du vill ha läsk, välj istället mineralvatten. Dessutom kommer dricksvatten att få dig att känna dig mer mätt. Således blir du mindre frestad att äta glass eller dricka smoothies, som innehåller mycket sockerkalorier.

För att bibehålla vätskebalansen, vilket är mycket viktigt under de varma sommarmånaderna, kan du alltid bära med dig en flaska vatten. På så sätt kan du dricka mer av det utan att behöva fundera på det så mycket.

3. Hoppa inte över måltiderna om du vill vara smal och vältränad

Detta är väsentligt råd för en hälsosam och balanserad diet. Många människor hoppar över måltider, till exempel frukost, för att gå ner i vikt snabbare. Men detta är helt klart kontraproduktivt, för att hoppa över en måltid gör din kropp mindre effektiv.

Genom att hoppa över måltider kommer din kropp att spendera färre kalorier under hela din dagliga rutin, och därmed kommer du inte ha någon form av energiförbrukning.

Det mest lämpliga att göra om du inte vill gå upp i vikt under sommaren är därför att respektera dina måltider. Du kan emellertid fördela mängden mat du äter dagligen i mindre portioner som ska ätas oftare. Istället för att äta tre stora måltider om dagen, ät fem eller sex mindre.

4. Lägg till sallader till din sommardiet

smal och vältränad sallad

Sallader är särskilt aptitretande under sommaren eftersom de är lätta och nyttiga. Dessutom kan du kombinera många hälsosamma näringsämnen i form av färsk frukt, grönsaker, baljväxter, korn, frön, torra frukter och till och med kött och fisk.

Som om det inte var tillräckligt gott, kan du också lägga till en hemlagad salladsdressing och förbli skuldfri om du väljer att använda god olivolja av god kvalitet som huvudingrediens. De kommer att vara mycket tillfredsställande och ha lågt innehåll av kalorier. Sallader är verkligen idealiska för att hålla sig smal och vältränad under hela sommaren.

5. Ät frukt, men med måtta

Naturligtvis är frukt mycket hälsosamt och ett rekommenderat tillskott till någon form av hälsosam, balanserad diet. Det är dock viktigt att konsumera det med måtta, som med allting. Även om det innehåller mycket fiber och vitaminer, innehåller frukt också mycket socker. Därför innebär det ett stort kaloriintag om du äter för mycket.

Några av de mest tilltalande frukterna under sommaren är vattenmelon, cantaloupe, nektariner och persikor.

6. Lägg till vegetabiliska proteiner till din sommardiet

Ett annat bra alternativ för att inte gå upp i vikt under sommaren är att sänka din konsumtion av feta kött och skaldjur. Det gör att du kan minska din fettkonsumtion utan att behöva äta mindre. Dessutom är det också viktigt att ersätta vissa mängder av dessa livsmedel med grönsaker och baljväxter som är rika på proteiner. Se alltid till att du får tillräckligt med protein.

7. Bli smal och vältränad med hälsosamma tilltugg

Det är mycket vanligt att konsumera stora mängder salta snacks, raffinerat socker, glass och smoothies under sommaren.

Således är ett förslag för att förbli smal och vältränad under sommaren att välja hälsosammare mellanmål som grönsaker, frön, nötter och frukt, bara för att ge några exempel. Alla dessa är läckra och mycket hälsosammare än chips och glass.

Med dessa tips kan du förbli smal och vältränad under sommaren samtidigt som du njuter av din välförtjänta semester – i en hälsosammare utsträckning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brito, A. D. E., & Li, F. C. Á. (2010). Dieta. Revista Finlay. https://doi.org/10.1787/578054332028 M4 – Citavi
  • Fernández Martín, M. (2006). Introducción de la alimentación complementaria. Medicina Naturista, ISSN 1576-3080, No 10, 2006, Págs. 190-198.
  • Hilde, S.-K. (2012). Comer y beber: entre la normalidad y el exceso Diagnóstico, tratamiento y prevención de los trastornos alimentarios en niños y adolescentes. Quintessence.
  • Kuppersmith N, Kennedy Ch. Perils of skipping meals. University of Louisville. Health Science Center. 2005.
  • Leidy H. J, Clifton P. M, et al. The role of protein in weight loss and maintenance. American Journal of Clinical Nutrition. Junio 2015. 101 (6): 1320S-1329S.
  • Martins, A. S., Durão, C., & Pasadas, S. (2002). Dieta Mediterrânica. Revista Nutrícias. https://doi.org/10.1016/j.parco.2016.10.006
  • Palacios, N., Montalvo, Z., & Ribas, A. M. (2009). Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Consejo Superior de Deportes. https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.04.038.
  • Roberts K. Mechanisms of dehydration following alcohol ingestion. Archives of Internal Medicine. 1963. 112 (2): 154-157.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.