Ett hål i mitt hjärta: jag saknar något jag inte kan förklara

Materiella saker eller andra personer kan inte fylla hålet i ditt hjärta. Det finns bara en sak som kan fylla det: kärlek för dig själv.
Ett hål i mitt hjärta: jag saknar något jag inte kan förklara

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Jag har ett hål i mitt hjärta och jag vet inte hur det hamnade där. Det är ett känslomässigt hål som gör att jag känner mig otillräcklig och inkomplett. Jag behöver fylla det med något – vad som helst. Jag känner mig tom och ledsen.

Ett hål i mitt hjärta… det är något man får efter att någon man älskar dör, efter ett uppbrott eller kanske på grund av en stor besvikelse. Var uppmärksam, för om det är varaktigt och du börjar försöka fylla det med personer och saker kommer du täcka den verkliga anledningen till denna känslomässiga tomhet.

Ett oändligt hål i mitt hjärta

Flicka med blått hår

Många försöker kompensera för ett känslomässigt hål som plågar dem genom att finna tillflykt i materiella saker. Det är då man tvångsmässigt köper saker som senare påverkar ens samvete. Du spenderar pengar i ett försök att distrahera dig från vad som åsamkar dig så mycket smärta. Men det kommer inte lösa dina problem.

Folk kan även försöka fylla hålen i sina hjärtan genom fasthållning av andra. De kan till och med utnyttja och manipulera så att de inte ska behöva känna sig ensamma. Det är ett stort misstag eftersom de sårar både sig själva och andra. Dessvärre kommer det sluta i en destruktiv, tråkig situation.

Men detta hål i mitt hjärta gör mig desperat och leder till att jag klänger mig fast vid något eller någon som kan ge mig lindring – nu. Ofta vänder sig sårade personer till tvångsmässigt ätande eller självskadebeteenden eftersom känslan är så outhärdlig att de måste hitta sätt att undvika problemet.

Källor i barndomen

Flicka i bur

Din barndom är, som du redan vet, ett nyckelskede i livet. Det är då känslomässiga brister skapas, som kan ge upphov till en rad olika problem i ditt vuxna liv. Om du växte upp i en ostrukturerad familj eller om dina föräldrar hade ett dysfunktionellt förhållande,fick du förmodligen inte den tillgivenhet du behövde.

Som barn anpassade du dig efter vad du hade. Därför kanske du inte upplevde någon påtaglig effekt när du fortfarande var ung. Men när du växer upp börjar allt gå utför. Sakerna du genomgick exploderar i ditt liv, med mer kraft än någonsin. Det visar hur mycket de faktiskt påverkade dig och hur mycket problem de åsamkar dig nu.

Ibland kommer du inte ens ihåg vad som hände under barndomen som orsakade det. Det är därför det kan vara så hjälpsamt att träffa en expert. Terapi kan hjälpa dig att finna roten till problemet. Sedan kan terapeuten ge dig verktygen du behöver för att börja gå mot hälsan igen.

Hålet i ditt hjärta kommer skapa fler hål i ditt hjärta

Hålet i mitt hjärta

Oavsett hur mycket du försöker fylla det med personer, nya kläder eller mat – kommer hålet i ditt hjärta inte försvinna. Du kan stanna i förhållandet du gjort ansvarigt för att göra dig lycklig, men ändå känna dig tom. Eller så kan du köpa massa saker och titta på dem, men inse att du fortfarande inte känner dig hel.

Det blir till en ond cirkel och skapar ännu mer ångest. Ibland tvekar du. Du är rädd för att be om hjälp när det faktiskt skulle vara det bästa beslutet du kan ta. Du kan inte tackla allt ensam. Även om du vet vad som drabbar dig kanske du inte har verktygen som behövs för att välja en annan väg.

Det är dags att sluta fylla hålet i ditt hjärta med värdelösa saker och beskylla dina föräldrar. De gjorde så gott de kunde. Du är den som nu är ansvarig för ditt välmående, så acceptera det och be om hjälp.

Innan du går, missa inte att läsa: Jag genomgick många stormar för att nå dagens lugn

Hjärta i löv

Du behöver bara en knuff, en “du är inte ensam i det här”, för att komma igång igen. Alla har vi trots allt gått vilse någon gång, men det betyder inte att vi inte kan finna oss själva. Hålet i mitt hjärta kommer alltid få mig att känna mig tom om jag inte fyller det med kärlek för mig själv – och det gäller även dig.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.