Ensamstående mammor: vad kan man förvänta sig

Familjer med ensamstående föräldrar har alltid existerat. Att uppfostra barn är svårt. Som ensamstående förälder bli det ännu jobbigare. Det kommer att vara tufft men som ensamstående förälder kan man också uppfostra lyckliga barn.
Ensamstående mammor: vad kan man förvänta sig

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ensamstående mammor har ingen enkel uppgift. Det har dock funnits ensamstående mammor sedan tidernas begynnelse. Dessa otroliga kvinnor uppfostrar och undervisar deras barn själva eller med lite hjälp från nära och kära. Det finns miljontals ensamstående mammor som har uppfostrat lyckliga kärleksfulla barn som växer och går vidare till att bli lyckliga kärleksfulla vuxna.

Ensamstående mammor och deras verklighet

Moderskap är en underbar del av att vara kvinna. Samtidigt kan det vara väldigt komplext. Om man kan luta sig tillbaka på sin partner för hjälp och stöd är föräldraskap ofta enklare, men alltid är det inte fallet.

En dålig relation är inte det bästa exemplet för ett barn. Det finns många kvinnor som bestämmer sig för att behålla barnet trots att förhållandet med pappan till barnet tar slut.

Utmaningar som ensamstående mamma

Det finns också kvinnor som har blivit lämnade av ansvarslösa män.

Även om det inte var planerat att man skulle bli ensamstående mamma och det kan kännas ganska skrämmande, är det många kvinnor som tar sig an utmaningen med kärlek och mod.

En annan sak som börjar bli allt mer populär är att kvinnor vänder sig till artificiell insemination för att kunna bli ensamstående mammor själva. Dessa kvinnor har kanske blivit besvikna på tidigare förhållanden eller inte hittat den rätta personen, och deras biologiska klocka tickar.

Oberoende hur fallet ser ut kommer beslutet att bli ensamstående mamma med en rad utmaningar men också belöning.

Utmaningarna som ensamstående mammor möter

Om du har bestämt dig för att uppfostra barn ensam så är du nu en av många ensamstående mammor. Frånvaron av en fader ska definitivt inte behöva bli ett stigma för ditt barn. Det kommer att uppkomma problem, men de kan alla lösas. Du är fullt kapabel av att uppfostra hälsosamma, kärleksfulla och glada barn.

Såklart blir det svårare än om du hade en partner, men det är inte omöjligt. De grundläggande rekommendationerna för att vara ensamstående mamma är:

Organisera trygghetsnätverket

Förmodligen är du inte helt ensam.

Tänk på människorna runt omkring dig och fundera på vem eller vilka som kan vara med och stötta dig genom graviditeten, förlossningen och i barnskötseln. Dina föräldrar, syskon, kusiner eller vänner kan alla vara del av ditt trygghetsnätverk. 

Om din partner har ignorerat sitt ansvar, försök att inte tappa modet. Du kommer ha en hel rad med människor omkring dig som kommer att vara otroligt lyckliga över att du kommer att bli mamma och de är redo att stötta dig på alla sätt de kan.

Vissa kommer att kunna hjälpa dig med komplexa uppgifter, andra kan hjälpa med de enkla sakerna, men alla händer som hjälper och stöder dig kommer att underlätta ditt liv och få allting att kännas lättare.

Organisera ditt jobb, din tid och din budget

Alla utgifter som ett barn innebär kommer att hällas ut ur ditt bankkonto, så det finns inget utrymme för improvisation. Det är möjligt att du kommer att jonglera med att jobba och att vara mamma, och det kan kännas tufft.

Du måste se till att ditt jobb går att kombinera med ansvaret du har över barnen. Du måste kunna åka och plocka upp dem från dagis eller skola, hjälpa dem med hemläxorna, ta dem till läkaren mm.

Ensamstående mamma

Din budget behöver alltså ta i beaktande saker som medicinsk vård, mat, kläder, utbildning och såklart fritidsaktiviteter och saker att göra på helger och ledigheter.

Du måste organisera schemat kring barn, jobb och annat utan att utmatta dig själv. Du måste se till att du har tillräckligt mycket tid att lägga åt sidan för att ta hand om dina ansvarsområden, men också till att ha roligt. Dessutom kommer du behöva en hel del tålamod för stunder då saker inte går som planerat.

Det du inte gjorde idag kan du göra imorgon.

Förbered dig själv för den stora frågan

Undvik att känna dig obekväm då folk frågar om barnets pappa. Det är inte hållbart att bli obekväm om ämnet, speciellt eftersom barnet tar efter dig och blir själv osäker om hur hen sak yttra sig om saken.

Om du bestämde dig för en insemination måste du kunna prata om detta naturligt, precis som du måste göra när du berättar åt ditt barn om varifrån hen kom.

Om din partner lämnade dig eller har dött måste du lära dig att prata om det utan att bli överväldigad av känslor. Det kommer såklart ta sin tid, men du kommer att nå en punkt då du kan prata om det utan ilska eller smärta.

Kom ihåg att det kommer komma många stunder då du är tvungen att prata om barnets pappa också med barnen själva.

Undvik att prata illa om pappan eller skylla på ditt barn

Om du hade ett otrevligt förhållande med pappan till barnet måste du undvika att känna dig frustrerad, arg eller hysa agg.

Speciellt viktigt är det att du inte skyller på barnet i situationen. De bär inget ansvar över dig och är inte orsaken till att ert förhållande inte höll.

Dina barn har rätt att veta var de kom ifrån och du har ansvar att ge dem den mest korrekta och neutrala information som du kan. Undvik att ge barnet ett negativt intryck av pappan. Trots att det kan vara jobbigt att medge så är pappan ändå till 50% ansvarig för att barnet överhuvudtaget finns i ditt liv.

Var ärlig och låt barnet veta var hen kom ifrån, och låt hen fatta sina egna beslut om saken. Detta är speciellt viktigt om ditt barn föddes som resultat av insemination. Förr eller senare kommer barn att undra vilka och var deras pappor är.

Lär dig att förlåta

Det är lätt att säga men absolut inte enkelt att faktiskt förlåta en frånvarande far.

Det är en process som tar tid. Det kan hända att du i början säger att du har förlåtit honom, men det kan ta en lång tid förrän du faktiskt har gjort det.

En ensamstående mamma med två små barn

Om din partner har dött eller om han lämnat dig behöver du inte endast förlåta honom utan även dig själv. Du kan när som helst börja känna dig ansvarig över det som har hänt men det kommer inte att leda till något gott.

Du bestämde dig för att få barn med den personen och det var han som gav dig den underbara möjligheten att bli mamma. Förlåt dig själv.

På samma sätt som du själv måste lära dig att förlåta måste du också hjälpa ditt barn att lära sig att förlåta både dig och sin pappa. Förlåtelse är ett underbart sätt att uttrycka kärlek, och det kan göra att du och ditt barn kommer närmare varandra vilket är det viktigaste.

Leta upp stöd från en specialist med stor erfarenhet av ensamstående mammor

En supermamma är inte en som kan göra allt. En supermamma är en mamma som vet när man ska be om extra hjälp. Om du behöver hjälp av en psykolog åt dig själv eller ditt barn ska du inte tveka med att söka upp en specialist.

Även om det finns många orsaker till varför människor väljer att gömma sina mörkaste känslor gör det ingen nytta för dig eller dina barn. Familjeterapi kan hjälpa er att förstå och lösa era känslomässiga utmaningar.

Om du inte har råd att betala för en sådan tjänst kan du leta runt omkring dig för stödgrupper, till exempel i sociala medier, lokala församlingen eller sociala center. Det finns säkert stödgrupper för ensamstående mammor nära dig.

Slutligen…

Trots att man aldrig kan ersätta en pappa, kan man ge sitt bästa som mamma. Då man uppfostrar barn som ensamstående mamma behöver man ge dubbelt så mycket kärlek, tålamod, förståelse och hängivenhet.

Det är svårt, men man kan göra det, och dina barn kommer att tacka dig för det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.