5 enkla och hälsosamma mellanmål som stillar suget mellan måltiderna

Det finns flera hälsosamma mellanmål som hjälper dig att stilla hungern mellan måltiderna. Det behöver inte alls ta lång tid för att tillaga ett enkelt och nyttigt snack hemma.
5 enkla och hälsosamma mellanmål som stillar suget mellan måltiderna

Senaste uppdateringen: 24 maj, 2023

Att äta hälsosamma mellanmål är viktigt för att undvika ohälsosamt småätande mellan måltiderna. Det kan också förbättra ditt intag av viktiga näringsämnen. Nedan berättar vi om några alternativ så att du kan se till att din kost är av bra kvalitet och att du kan upprätthålla den över tid. De är enkla recept med få ingredienser.

Först och främst, kom ihåg att din kost måste vara balanserad och varierad för att anses vara hälsosam. Det är viktigt för att upprätthålla en god kroppssammansättning.

1. Enkla hälsosamma mellanmål mellan måltiderna: Röd paprika med mosad avokado

Fettsyrorna i omega-3-serien är viktiga för att minska risken för att utveckla komplexa patologier, såsom hjärt-kärlsjukdomar. Detta bevisas av forskning publicerad i The Cochrane Database of Systematic Reviews . Avokado är ett av de livsmedel med högst koncentration av dessa lipider.

För att tillaga ett enkelt mellanmål med paprika med mosad avokado, skär bara grönsaken i små bitar och lägg ett par skedar mosad avokado ovanpå. Du kan gärna lägga detta på en skiva fullkornsbröd av god kvalitet, speciellt om du ska ägna dig åt fysisk aktivitet efteråt.

Guacamole på bröd.
Avokado är ett livsmedel rikt på hälsosamma fetter. Om du ska träna efteråt, kombinera det gärna med bröd.

2. Äpple med jordnötssmör

Nötter anses vara hälsosamma livsmedel. De ger dig en god mängd mineraler, som kalcium.

Detta element är viktigt för att hålla benen starka, vilket minskar risken för osteoporos med åldern. Det är dock nödvändigt att se till att äta tillräckligt med D-vitamin för att uppnå denna fördel, enligt en studie publicerad i Frontiers of Hormone Research.

För att göra den här rätten räcker det med att ta ett jordnötssmör av god kvalitet, som endast har nötter i ingredienslistan. Skär sedan ett äpple i skivor med skalet på och lägg lite av jordnötssmöret ovanpå.

Lägg inte på överdrivet mycket jordnötssmör, eftersom vi pratar om ett livsmedel som innehåller mycket kalorier.

3. Enkla hälsosamma mellanmål med hummus: En bra proteinkälla

Baljväxter är livsmedel som innehåller mycket fibrer och kolhydrater som måste ingå i kosten varje vecka. Fiber är ett avgörande element på matsmältningsnivå, eftersom det kan hjälpa till att förebygga komplexa problem, såsom tjocktarmscancer. Detta visas av forskning publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Baljväxter är en grundingrediens i hummus. Välj en ekologisk hummusvariant, eftersom den har den bästa smaken. Det vanligaste är kanske hummus på kikärter, men det finns också hummus gjord på andra baljväxter.

Du kan också hitta alternativ med kryddor, vilket samtidigt ger dig ett litet tillskott av fytokemikalier med antioxidativ kapacitet. För att tillaga ett gott och mättande mellanmål, skär en morot eller en annan grönsak i stavar som du doppar i hummusen. Den krispiga konsistensen på grönsakerna passar bra till detta livsmedel.

4. Fullkornsbröd med ost och rökt lax

Lax är en av de fiskar som har flest hälsofördelar, eftersom den innehåller höga mängder omega-3-fettsyror. Dessutom innehåller lax högkvalitativa proteiner, med alla essentiella aminosyror och är även lätt för våra kroppar att smälta.

Det finns många sätt att tillaga ett gott mellanmål med lax, men att lägga den på fullkornsbröd med ost är ett av de bästa alternativen. Tänk på att det bästa är att välja en ost med normal fetthalt.

5. Edamamebönor

Edamamebönor är färska, ångkokta sojabönor. De går ofta att hitta i frysdisken. En stor fördel med dessa är deras höga innehåll av proteiner och viktiga mineraler.

Dessutom hjälper dessa bönor dig att öka ditt fiberinnehåll i kosten, och du får lättare att komma upp i de 25 gram som är den dagliga rekommendationen.

Det är enkelt att tillaga goda och nyttiga mellanmål själv

Det finns många olika alternativ för att tillaga hälsosamma mellanmål som du kan stilla suget med mellan måltiderna, och gär att du lättare kan undvika mat av dålig kvalitet. Det är viktigt att upprätthålla balansen i kosten, och att uppnå en bra kroppssammansättning.

För att få kroppen att fungera effektivt också på längre sikt är det viktigt att kombinera flera goda vanor. Kost är en av dem, och regelbunden fysisk träning gör också skillnad för hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917
  • Goltzman, D., Mannstadt, M., & Marcocci, C. (2018). Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Frontiers of hormone research50, 1–13. https://doi.org/10.1159/000486060
  • Abdelhamid, A. S., Brown, T. J., Brainard, J. S., Biswas, P., Thorpe, G. C., Moore, H. J., Deane, K. H., AlAbdulghafoor, F. K., Summerbell, C. D., Worthington, H. V., Song, F., & Hooper, L. (2018). Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane database of systematic reviews7(7), CD003177. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003177.pub3

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.