Ekolali: när barn upprepar ord och fraser
Ekolali (från grekiska ἠχώ, “eko” och av λαλιά, “tal” eller “tala”) är en talstörning där ett barn omedvetet och ofrivilligt upprepar ord, fraser, sånger och samtal som det hör från andra människor, från radio eller tv. Det är vanligt i fall av autism, vid språkförseningar eller hörselnedsättning.
Det är naturligt att barn lär sig genom att upprepa, men om de är äldre än två och ett halvt år är det ett varningstecken. De som lider av det talar på ett monotont, något mekaniskt sätt, med samma rytm. Ljuden kan dyka upp plötsligt och utan sammanhang.
Olika typer av ekolali
Klassificeringen av ekolali gör man enligt tidsmässiga, strukturella eller funktionella kriterier. En tidsmässig klassificering är antingen omedelbar eller försenad ekolali. Vid en strukturell klassificering talar man om exakt, reducerad, förstärkt, mildrad eller utökad ekolali. I sin tur kan ekolali vara relativt funktionell eller icke-funktionell.
Det manifesterar sig med pronominal inversion eller med svårigheter att använda personliga pronomen, och kännetecknas av att formella syntagmer och meningar inte skapas, eller med neologismer eller ord som bara barnet känner till eller hanterar.
När barnet samtalar har det svårt att hitta ämnet eller att anpassa sig till konversationssituationen, samtalet skapar ingen ömsesidighet eller något utbyte, och samtalet kan sluta abrupt eller olämpligt.
Låt oss ta en titt på alla typer av ekolali i detalj:
Läs mer här: 5 vanliga tecken på autism som är bra att känna till
Omedelbar ekolali hos barn
Omedelbar ekolali uppstår när barnet upprepar den senaste stavelsen eller ordet som det hört. Om vi frågar “vill du äta?” och barnet upprepar “vill du äta” utan att svara på frågan, vi har att göra med denna grad av ekolali. Om barnet upprepar fraserna, men också lägger till element, ord eller fraser, kallas det nyanserad ekolali.
Försenad
I det här fallet kan barnet upprepa fraser, ord, sånger eller samtal timmar eller till och med dagar senare. Detta är en mer komplex typ, eftersom det involverar användningen av ett icke-relativt och inaktivt minne, men ett som kan återge ljudfragment.
Funktionell
När det är funktionell sker ekolalin i ett sammanhang som ger mening. Den har antingen kommunikativ eller självreglerande avsikt.
Föräldrar eller vårdgivare som vet vad barnet gillar och ogillar kan framkalla funktionaliteten och förutse att upprepningen utvecklas till ett effektivt svar. Till exempel, om barnet gillar att måla, kan en presentation av meningar tillsammans med målningsmaterial ge referensobjekt och handlingar till de upprepade meningarna. Poängen är att få barnet att upprepa mindre och mindre.
Minskad eller utökad ekolali hos barn
Denna typ av upprepning ger barnet möjligheten att introducera nya eller icke-upprepade föremål. Det har föreslagits att denna variation markerar början på ett mer funktionellt språkbruk.
Faktum är att när förståelsen ökar, minskar ekolalin.
Vilka är orsakerna till ekolali hos barn?
Detta syndrom kan ha endokrina, miljömässiga eller psykosomatiska orsaker. När det gäller endokrina körtlar, finns det ett inneboende samband mellan dessa och psykomotorisk utveckling, som verkar på tillväxt och språk. Det endokrina systemet exciterar eller hämmar produktionen av ord.
Miljöorsaker inkluderar barnets familj och sociala och kulturella miljö. Under vissa omständigheter kan det påverka deras normala utveckling.
När det gäller psykosomatiska orsaker kan ekolali observeras hos katatoniska patienter och hos personer med organiska hjärnsjukdomar. Vi pratar här om nedsatt mental funktion på grund av en sjukdom.
Störningar associerade med ekolali
Ekolali är också ett symptom vid större sjukdomar, såsom autismspektrumstörning eller ASD. Afasi, schizofreni, epilepsi och Tourettes syndrom är också kopplade till ekolali.
Autismspektrumstörning
ASD inkluderar neuroutvecklingsstörningar som kan observeras i kommunikations-, intresse- och beteendestörningar. Upprepningarna förekommer inte bara i tal, utan också i rörelser och vid hantering av föremål.
Afasi
Afasi är språkstörningar i samband med hjärnskador. I fall av transkortikal afasi kan patienter med ekolali inte namnge bilder, men kan upprepa, recitera och komplettera ord och meningar.
Schizofreni
Människor med katatonisk schizofreni kan, förutom att sitta stilla i stela positioner, ägna sig åt överdriven aktivitet eller motarbeta sig själva genom att anta en stel hållning, och uppvisar ofta ekolali. Följaktligen upprepar eller imiterar de ord eller andras rörelser.
Epilepsi
Vid epilepsi kan man observera ekolali åtföljd av tröghet och dysfagi. Det är också förknippat med automatism av särskilda ögon- eller ansiktsrörelser, bland annat att ögonen rör sig på ett snabbt och okontrollerat sätt.
Tourettes syndrom
Tourettes syndrom orsakar plötsliga, repetitiva muskelrörelser och vissa ljud. De senare är ekolali-svar, åtföljda av skrik eller svordomar, vilket är känt som koprolali.
Kan man behandla ekolali hos barn?
Eftersom det är en språkstörning kan man uppnå resultat genom att arbeta med professionella logopeder och ha mycket tålamod. Det är viktigt att fastställa den språkliga nivån och vilka instruktioner barnet kan utföra.
Man bör uttrycka tydliga meningar och ställa direkta frågor till personer med ekolali för att inte lämna något utrymme för tvivel eller försening i förståelsen av innebörden. Samtidigt kan föräldrarna genom ekolali förstärka innebörden av det de frågar barnet.
Man bör till exempel undvika ja eller nej-svar och försöka säga påståenden som “Jag är törstig, jag vill ha mjölk”. Barnet med ekolali kan då undvika att svara med det typiska ja, och i stället med hela ordet eller frasen som innehåller den modulerade handlingen.
Man bör använda enkla ord och korta meningar. Barnet kommer sannolikt inte att förstå eller inte kunna tolka ord, ordlekar eller fraser med dubbel betydelse.
Du kanske är intresserad av: Hjärnaneurysm: Vad det är och hur du kan förebygga det
Ekolali kan vara funktionellt
Upprepningen av ord eller fraser utgör grunden för början av språkinlärning. Men vid diagnosen ekolali måste föräldrar, vårdgivare och lärare agera tillsammans för att hjälpa barnet att integreras i kommunikativa miljöer.
Enligt psykologen Ana Zaragoza är funktionell ekolali motsatsen till ekolali utan logik. Barnet har hört då ett ord och omformulerar det i ett lämpligt sammanhang. I dessa situationer bör man berömma barnet så att det mår bra av sina framsteg och upprepar dem.
Om det finns syskon hemma är detta en stor fördel, eftersom de kan bidra eller ge nödvändiga betydelser till olika ord och sammanhang. Och som extra resurser är exempelvis kryptogram mycket användbara. Att via bilder som representerar handlingar som förklarar orden underlättar en kommunikativ interaktion.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García-de-la-Torre, M. P. (2002). Trastornos de la comunicación en el autismo. Disponible en: https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/6911/RGP_8-29.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- LÓPEZ, M. J. O. LA LOGOPEDIA EN LA ESCUELA: LOS TRASTORNOS DEL LENGUAJE. Disponible en: https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_25/MARIA_J_ORANTES_1.pdf
- Menéndez, C., & Greif, V. (2017). Trastornos del espectro autista. Medicina Infantil, 24(2), 199-205. Disponible en: https://www.medicinainfantil.org.ar/images/stories/volumen/2017/xxiv_2_199.pdf
- Sarao-Pedrero, B. D. (2012). La ecolalia. Cinzontle, (10). Disponible en: https://revistas.ujat.mx/index.php/Cinzontle/article/view/2614/2045
- Zaragoza-Moyano, A. P. (2015). Análisis cualitativo del proceso de enseñanza-aprendizaje de un alumno con TEA en una escuela inclusiva: un estudio de casos. https://riuma.uma.es/xmlui/bitstream/handle/10630/12305/TD_ZARAGOZA_MOYANO_Ana_Paula.pdf?sequence=1&isAllowed=y