Du behöver ingen annan för att bli komplett
Det är aldrig lätt att hitta någon som har liknande värderingar i livet, och som också kan bli den perfekta partnern. Men man behöver egentligen ingen annan för att bli komplett.
Samhället försöker ofta påpeka att vi behöver någon annan för att bli kompletta, för att bli hela som personer. De “säljer” en bild till oss där vi, ifall vi går ensamma, får lida av ett brustet hjärta. Vi får tilldelat oss en väldigt romantisk bild av hur det är att vara kär, och det kan vara något fint, men vi bör aldrig göra misstaget att tro att vi måste ha någon annan för att bli kompletta. Vi kommer att prata mer om det i denna artikel.
Jag är en hel person och behöver ingen annan för att bli komplett
“Utan dig är jag ingenting”, “Jag kan bara vara glad vid din sida”, “Om du lämnar mig kommer jag att dö”, “Jag vet inte vad jag ska göra i livet utan dig”…
Dessa fraser har vi alla sagt någon gång. Det är normalt eftersom kärleken gör att vi känner så starka känslor att vi kan glömma konceptet med vår egen identitet. Du bör dock inte se det som något hälsosamt. Alla dessa sensationer och fraser stänger in dig på följande sätt:
- Om du inte ser dig själv som en komplett person blir du beroende av någon annan.
- Du överför din självkänsla till din partner.
- Denna typ av beroende gör dig väldigt sårbar. Varje illasinnad person kan nu lätt skada dig.
- Som ett resultat av att prioritera någon annan framför din egen lycka förlorar du kontrollen över ditt eget liv.
- Denna typ av beteende gör därför att du dag efter dag får sämre självkänsla.
Det finns i dagens läge många som fastnar i denna typ av relationer, speciellt när det kommer till de yngre. Det är spännande att påbörja en relation där vi känner oss intima och beroende av den andre, där det är “allt eller inget” som gäller.
Det finns dock något vi bör var på det klara med när det kommer till att börja en relation där vi glömmer bort vår egen personliga utveckling. En person som inte tar hand om sin personliga utveckling känner så småningom följande:
- Frustration över att inte känna sig fulländad
- Känslan av att lyckan är kortvarig
- Frustration med livet, vilket får personen att söka något att skylla på. Det kan till slut bli kärleken.
Jag är en fulländad person och kapabel att skänka andra glädje
Om det finns något som vi alla bör leta efter är det att skapa en relation som är mogen och medveten. Tänk på att om du måste “hitta någon annan för att bli komplett” tyder det på att du inte är fulländad som du är.
Brådska inte med att leta efter kärleken. Du bör först och främst koncentrera dig på dig själv och bli komplett som person, för att du sedan ska kunna vara med den andra personen, någon mogen och säker på sig själv.
- Var inte rädd för att vara ensam. Ensamheten gör att vi upptäcker oss själva.
- Njut av den du är, njut av dina vänskaper, din familj, din frihet. Upptäck dina drömmar.
- Du kommer, då du minst anar det, att hitta någon. Tvinga inte fram situationen, jaga inte efter någon som inte är värd besväret eller som inte är intresserad av dig. Ta alltid hand om din självkänsla.
- Låt situationen utvecklas av sig själv. Var med den person som, precis som du, inte behöver någon annan för att bli komplett.
Hitta en person med liknande värderingar
Det finns de som blir besatta av att hitta någon som tycker om samma saker och som har samma intressen. Att ha samma hobbies innebär dock inte att ni blir lyckliga tillsammans. En stabil och lycklig relation innebär att man delar samma värderingar och respekterar varandras skillnader. Det som är viktigt är att tycka om att spendera tid tillsammans där man lär sig av varandra.
Tillåt dig själv att vara glad varje dag i ditt liv, så att du ska känna dig nöjd med dig själv och ha någon vid din sida som vet vad du förtjänar. Någon som gör livet fantastiskt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Riso, W. (1999). ¿Amar o depender? Argentina. https://doi.org/10.1210/jcem.81.10.8855804
- Andrade, A. G. (2015). El amor como problema sociológico. Acta Sociológica. https://doi.org/10.1016/j.acso.2015.05.002
- Brenlla, M. E., & Carreras, A. (2001). Actitudes hacia el amor y apego. Psicodebate. Psicologia Cultura y Sociedad.