Drycken "internduschen": en ny modefluga på TikTok

Drycken "internduschen" har blivit populär på sociala nätverk bland annat som viktminskningsmedel. Vi bör dock komma ihåg att detta är en ensidig lösning.
Drycken "internduschen": en ny modefluga på TikTok

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2024

Drycken “internduschen” (“internal shower”) har blivit populär på sociala nätverk som TikTok. Denna består av vatten och chiafrön. I princip handlar det om ett alternativ för viktminskning, dock menar förespråkarna att drycken även har fler fördelar.

Men vi måste alltid betona behovet av att vara försiktiga med dessa modeflugor, eftersom de ibland kanske inte stöds av bevis och till och med kan vara skadliga. I detta fall vill vi lyfta fram att för en effektiv viktminskning krävs en generell implementering av hälsosamma livsstilsvanor.

Med detta menar vi att en lätt och kalorifattig kost och fysisk träning är avgörande. Utan dessa faktorer kan vi inte upprätthålla goda resultat över tid. Så låt oss nu gå vidare och titta på hur den här drycken “internduschen” fungerar och vilka potentiella fördelar den kan ge.

Vad är drycken “internduschen”?

Drycken “internduschen” tillagas på chiafrön och vatten. När dessa frön blötläggs i vätskan och får stå ett tag ökar de upp till 12 gånger i storlek och skapar en gelatinös konsistens.

Den främsta fördelen med denna dryck är kopplad till en effektivare tarmpassage. Detta beror till en del på att chiafrön innehåller mycket fiber, ett ämne som är avgörande för en god matsmältningshälsa.

Specifikt ökar just dessa frön volymen av fekal bolus. Detta i sin tur möjliggör större stimulering av mekanoreceptorer och peristaltiska rörelser, något som bland annat kan minska benägenheten för förstoppning.

Fibrerna i sig bidrar också till att förbättra sammansättningen av mikrobiotan. Denna är ett energiskt substrat för bakterierna som lever i tarmen. Detta hjälper i sin tur kroppen att undvika risk för framtida utveckling av dysbios.

Som en studie publicerad i Alimentary Pharmacology & Therapeutics konstaterar produceras en serie inflammatoriska fettsyror i tarmen efter fiberintag. Dessa är nödvändiga för att förhindra komplexa patologier.

Vi bör inte glömma fiberns kraft för att stimulera mättnadskänslan, vilket visas av forskning publicerad i Nutrition Reviews . Detta gör att vi känner ett mindre behov av att under dagen, vilket resulterar i att vi intar mindre mängd energi samt efterföljande viktminskning.

Du kanske också vill läsa: FODMAP-dieten och dess fördelar

Intern duschdrink.
“Internduschen” är en dryck på chiafrön och vatten som förespråkarna menar att ett effektivt viktminskningsrecept. Men vilka effekter har det egentligen?

Fungerar då drycken “internduschen”?

Sanningen är att det som regel är fördelaktigt att inkludera mer fibrer i kosten. Det är bra att veta att vi ofta inte täcker vårt dagliga behov, som är cirka 25 gram. Att komma upp i denna nivå minskar förekomsten av många kroniska sjukdomar som drabbar matsmältningskanalen. Dessutom förbättrar det symptomen på de som vi eventuellt redan har.

Att öka fiberintaget är dock inte lösningen i alla situationer. Om exempelvis en dysbiosprocess har utvecklats kan detta vara kontraproduktivt. Fiber främjar nämligen inte bakterietillväxt på ett selektivt sätt.

Med andra ord så gynnas både bra mikroorganismer såväl som patogener. Därför är det under vissa omständigheter positivt att tillfälligt begränsa fiberintaget och komplettera kosten med en probiotisk behandling.

När det gäller viktminskning bör man komma ihåg att denna dryck endast är ett komplement. I sig själv kan drycken inte “smälta fett” eller få dig att bli av med dina kilon. Att dricka chiadryck hjälper bara till att minska aptiten.

Andra sätt att inkludera fiber i kosten

Att dricka drycken “internduschen” ger dig alltså mycket fiber, men det finns också andra alternativ för att optimera ditt fiberintag. Det mest tillrådliga är att äta mer livsmedel av vegetabiliskt ursprung.

Denna klass av produkter utmärker sig också för sin koncentration i vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är positiva för kroppen i allmänhet, så det är tillrådligt att äta 5 portioner om dagen.

Du bör också se till att få i dig tillräckligt med fullkorn varje dag. Tänk dock på att kontrollera att de livsmedel du väljer inte innehåller för mycket enkla sockerarter. Ett bra alternativ är havregryn som du kan äta som gröt.

Frukt korg.
Förutom att äta chiafrön bör du också äta ordentligt med frukt och grönsaker för ett adekvat fiberintag.

Drycken “internduschen” är en bra fiberkälla

Som du har sett beror de flesta av fördelarna med drycken “internduschen” på dess fiberinnehåll. Faktum är att många näringsexperter rekommenderar att chia inkluderas i den vanliga kosten på grund av fiberinnehållet.

Det är dock inte det enda livsmedel som kan generera en positiv effekt av denna kaliber; nyckeln är att säkerställa variation i kosten. Därutöver är det nödvändigt att vara måttlig med fiberintaget, eftersom ett överskott kan vara kontraproduktivt, särskilt i vid dysbios. I detta avseende är det bäst att konsultera en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
  • Simpson, H. L., & Campbell, B. J. (2015). Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics42(2), 158–179. https://doi.org/10.1111/apt.13248
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.