Dryck som lindrar smärta, inflammation & artrit
Gurkmeja är ett av de livsmedel som är lätt att få tag på och innehåller stora mängder antioxidanter. Denna krydda, som anses vara en av de mest fördelaktiga för kroppen, karaktäriseras av sina antiinflammatoriska egenskaper och förmåga att lindra smärta, utöver att ha runt 300 antioxidanter. Folk använder gurkmeja i många recept runt om i världen, men kryddan är också en del av många naturliga kurer och behandlingar som har som mål att förbättra hälsan.
I denna artikel vill vi dela med oss av ett recept på juice med gurkmeja som du kan bereda med kryddan i pulverform eller, ännu bättre, med den färska roten. Drycken har smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper såväl som många andra hälsosamma fördelar.
Hälsosam dryck på gurkmeja som lindrar smärta
Denna fantastiska kur är en del av traditionell, österländsk medicin, och receptet har spridits över hela världen sedan det bevisades hur effektiv den var. Alla använda ingredienser kommer från naturliga källor och har en positiv effekt på kroppen, bland annat genom att lindra olika typer av smärta och förebygga sjukdomar.
Ingredienser
- 1 matsked pulveriserad gurkmeja
- 5 cm ingefärsrot
- 5 morötter
- 2 citroner
- 1 apelsin
- 1 gurka
Hur bereder man den?
Skala först citrusfrukterna, ingefäran och morötterna. Blanda allt i en mixer och bearbeta tills du fått en juice. För bättre resultat är det bäst att dricka den en halvtimme innan frukost.
Vilka är de läkande egenskaperna?
Bekämpar artrit
Saften från gurkmeja har starkt smärtlindrade och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa artrit och dess symtom. Kurkuminet, som är det aktiva ämnet i gurkmeja, aktiveras när det blir utspätt med andra ingredienser och lindrar stelheten och svullnaden i lederna.
Mot depression och demens
Studier som har genomförts av forskare i USA har slagit fast att gurkmeja kan minska risken för depression och demens, samtidigt som den lindrar några av symtomen. I en av studierna upptäckte man att gurkmeja endast var 2,5% mindre effektiv än antidepressiva läkemedel. Men det viktigaste är att gurkmeja inte har några kända bieffekter. Trots att mer vetenskaplig bevisning för att förklara denna effekt från gurkmejan fattas tror man att den blockerar enzymet som ökar risken för depression och att den även minskar mängden cytokiner, som är vad som påverkar kroppens svar på stress.
Lindrar smärta
Gurkmeja agerar naturligt smärtlindrande och kan lindra samt kontrollera olika typer av smärta. Gurkmeja innehåller NF-B – ett protein som kan aktivera försvarsmekanismerna i kroppen, vilket hjälper till att bekämpa smärtan
Anticancerogen
Genom att vara en dryck som är rik på antioxidanter kan denna naturliga kur hjälpa till att bekämpa och stoppa påverkan från fria radikaler, som ansamlas i kroppen och kan leda till många sjukdomar, inklusive cancer. Saften från gurkmeja kan förebygga cancer i äggstockarna, grovtarmen, prostatan och brösten.
Andra egenskaper av gurkkmeja
- Matsmältningsproblem: gurkmeja hjälper till att minska svullen mage och lindrar surhet samt gastrit.
- Den förebygger hjärtproblem: konsumtionen av juice med gurkmeja kan minska mängden dåligt kolesterol, skydda hjärtat samt gynna blodkärlen. Det är rekommenderat för att lindra olika former av hjärtproblem.
- Den eliminerar gifter: gurkmeja har rensande och avgiftande egenskaper som stimulerar elimineringen av giftiga substanser från kroppen, vilket hjälper till att förebygga olika sjukdomar samt främjar huden.
- Den skyddar levern: gurkmeja agerar som en galltonic och skyddar levern tack vare sitt höga innehåll av kurkumin. Det finns olika studier som har slagit fast att gurkmeja kan ta bort gallsten, främja smältning av fetter och att den har en antiinflammatorisk effekt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Aggarwal, B. B., Sundaram, C., Malani, N., & Ichikawa, H. (2007). Curcumin: The Indian solid gold. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_1
AKRAM, M., SHAHAB-UDDIN, AHMED, A., USMANGHANI, K., HANNAN, A., MOHIUDDIN, E., & ASIF, M. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol.
Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2011). Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects.
Sasikumar, B. (2012). Turmeric. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.526