Lär dig att göra enkla och utsökta vetetortillas

Även om du tror att ister eller smör är vad som ger majstortillas sin tjocka konsistens, kan du enkelt byta ut det mot olja och få lika bra resultat.
Lär dig att göra enkla och utsökta vetetortillas

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tortillas är en viktig del i många latinamerikanska och amerikanska rätter. De är platta eftersom de inte görs med jäst, vilket liknar Indiens roti. I majoriteten av alla latinamerikanska länder, speciellt i Centralamerika, används de för att laga diverse traditionella rätter. I Mexiko äter man främst vetetortillas, medan man i den centralsödra regionen föredrar majstortillas.

Historien bakom vetetortillas

Vetetortillans ursprung hittar man på 1500-talet under den spanska erövringstiden. Conquistadorerna introducerade då vete till dessa länder. Enligt historien kunde spanjorerna år 1542 inte hitta ingredienserna för att göra det bröd de njutit av i många år.

Spanjorerna i Sonora började göra vad som kallades för zaruki – en blandning av vete och vatten som senare utvecklades till vad vi idag kallar för vetetortillas. Eftersom de är så enkla att göra blev vetetortillas även en del av spanjorernas måltider, speciellt de som utforskade Kalifornien år 1769.

Många år senare dök köttfyllda tortillarätter upp i Mexiko. Denna rätt kallades för burrito. I USA är vetetortillan känd som huvudingrediensen i den traditionella burriton, som är väldigt populär.

Näringsvärde hos vetetortillas

Detta livsmedel klassificeras som en spannmålsprodukt på grund av ingredienserna som används. En portion tortilla innehåller runt 467 kalorier, där en portion väger runt 200 g.

467 kalorier kanske verkar mycket, men i verkligheten har de färre kalorier jämfört med andra spannmålsprodukter. Riskakor innehåller till exempel 387 kalorier per 100 g, medan majstortillas har 237 kalorier per 100 g.

Mjöl på bord

Även om tortillas görs med ister, har det inte energiinnehåll. Näringsvärdet i 100 g tortilla är:

 • 7,6 g fett
 • 49,3 g kolhydrater
 • 8 g protein

Det största orosmolnet för konsumenter är mängden fett de innehåller. Men det är egentligen inte avsevärt eftersom 100 g tortilla utgör 11,7% av ditt rekommenderade dagliga intag.

Hur man gör vetetortillas

Du kan även följa detta recept för att göra dina egna vetetortillas. Om du inte gillar ister kan du byta ut det mot olja, men resultatet kommer dock att skilja sig något. Kvantiteterna nedan ger dig 24 tortillas.

Ingredienser

 • 3 dl mjöl
 • 2 teskedar salt
 • 2 teskedar bakpulver
 • 3 dl vatten
 • 2 matskedar ister

Instruktioner

Att blanda ingredienserna till detta recept är så enkelt. Hemligheten bakom en riktigt bra deg är dock att ha rätt snitts i fingrarna.

Nygräddade tortillas

Att blanda ingredienserna på rätt sätt kan också kräva lite övning.

 1. I en skål blandar du mjöl, salt och även bakpulver.
 2. Tillsätt sedan ister med fingrarna och fortsätt blanda tills du får en jämn blandning.
 3. Tillsätt vatten och blanda sedan tills allt är välblandat.
 4. Strö lite mjöl på bänken och placera degen på den. Knåda degen tills den är len och spänstig.
 5. Separera degen i 24 bollar.
 6. Värm upp en stekpanna och grädda tortillan på låg värme.
 7. Använd en kavel för att platta ut bollarna och göra dem runda.
 8. Placera tortillan i pannan och vänta tills den är brun på båda sidor. Se till att vända dem så att de inte bränns.

Om du har tortillas kvar kan du även förvara dem i en handduk för att hålla dem fräscha. Om tortillas utsätts för luft för länge kan de bli dåliga. Prova att göra dessa utsökta vetetortillas idag! Dela gärna med dig av hur det gick, speciellt om du har egna trick som kan hjälpa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.