Det finns alltid hopp för de som är brutna
De brutna är precis som du och jag. Den enda skillnaden är att de har en bruten själ. Du kanske tror att de inte har något hopp. Men de brutna kan komma tillbaka, sätta tillbaks sina delar och fortsätta att gå framåt.
Det stämmer att livet inte kommer att vara detsamma. Erfarenheterna från förr märker dig. Det sätt som du påverkades positivt eller negativt påverkar din framtid.
Men det finns alltid hopp för en bruten själ.
De brutna valde inte sina liv
De brutna är offer för sina omständigheter. Dessa omständigheter ligger utanför deras kontroll. Vi pratar om de personer som har blivit illa behandlade, attackerade och sårade i de djupaste delarna av sina väsen.
Smärtan är mycket värre när den kommer från insidan. Den får dig att brytas ner i tusentals delar. Ingen annan kan sätta tillbaka delarna: bara du själv.
Hur kan man överleva efter att man blivit våldtagen? Hur kan man lita på någon igen efter en manipulativ relation? I dessa fall är det bäst att träffa en specialist. Denne kommer att ge dig de steg och de råd som hjälper dig att gå framåt.
Trots detta kommer livet aldrig att vara likadant som innan det hände. Du har inte gjort något. Det är inte ditt fel att detta hände. Men du kan komma tillbaka starkare och med mer kraft om du har viljan att göra detta.
Att räkna med personer som ger dig stöd och din omgivning är viktigt. Nu mer än någonsin. Du behöver starka personer när du har nått botten. Steg efter steg sätter du sakta en fot framför den andra. Du läker sakta från din frustration och din ilska. Sedan läker du från faktumet att du inte vet varför detta hände dig.
Nadia Murads berättelse
Med den senaste konflikten som pågår i Syrien hittar vi Nadia Murads historia. Hon tillsammans med andra kvinnor räddades efter att ha blivit kidnappade och tvingade till sexuellt slaveri.
Trots allt som hände har Nadia Murad blivit en aktivist. Hon är bara 21 år gammal och kämpar för mänskliga rättigheter. Hon sade följande:
“Jag har sett tusentals flyktingar gå igenom samma sak som min familj. Vi var spridda överallt. Vi vet också att Islamiska Staten försöker att utrota oss. Jag tänker på detta och detta är vad som gav oss styrka, all vår styrka, att fortsätta.”
Utan tvekan är det som hon gick igenom, det som förstörde henne från insidan och ut, samma sak som ger henne modet att röra sig framåt. Det ger henne även förmågan att kämpa mot det som hände henne.
Andra personer kan vara i samma situation som henne och andra kvinnor. Tänk på detta, hon uppmanades att hitta rättvisa. Hon vet bättre än någon annan hur mycket hon led och hur bruten hennes själ är.
Men gör detta henne lycklig? Med andra ord, vad händer när allt är över och det inte finns något kvar att kämpa för?
Lycka och hopp hos brutna personer
Lycka är annorlunda för en bruten själ än för någon som är hel. Faktum är att vi bara behöver titta på Nadia Murad. Hon är väldigt engagerad i det hon gör.
Men gör detta henne lycklig?
I följande video kan vi se samma Nadia, som ger ett ögonöppnande tal om detta:
Vid 1:18 kan du se hur en reporter frågar henne om hon tycker om sitt nya liv. Nadia svarar ärligt “Nej”.
Det är inte enkelt för någon att inse hur dålig verkligheten är. Det är även svårt att inse det antal personer som går igenom samma sak som man själv har gått igenom.
En bruten person är inte någon svag person. Det är någon som stannar och kämpar. Men lyckan och skönheten i livet kanske kommer att stanna i den avlägsna dåtiden samtidigt som personen saktar bygger upp sig själv igen.
Men brutna personer har hoppet att återvända till att bygga en framtid. De vill ta tillbaka sina liv. Det kan vara svårt, men det finns alltid hopp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De Bellis, M. D., & Zisk, A. (2014). The biological effects of childhood trauma. Child and adolescent psychiatric clinics of North America, 23(2), 185-222, vii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968319/ - Bremner J. D. (2006). Traumatic stress: effects on the brain. Dialogues in clinical neuroscience, 8(4), 445-61.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181836/ - Mohatt, N. V., Thompson, A. B., Thai, N. D., & Tebes, J. K. (2014). Historical trauma as public narrative: a conceptual review of how history impacts present-day health. Social science & medicine (1982), 106, 128-36.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4001826/ - Nadia Murad – Facts – 2018. NobelPrize.org. Nobel Media AB 2021. Fri. 26 Feb 2021. <https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2018/murad/facts/>