6 livsmedel du inte ska inkludera i kosten

De må se harmlösa ut vid första anblicken, men sanningen är att konsumtionen av vissa livsmedel har allvarliga konsekvenser för hälsan. Därför borde du undvika dem helt och hållet.
6 livsmedel du inte ska inkludera i kosten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Matindustrin har invaderat matbutikerna med mängder av goda men onyttiga livsmedel. Via reklam får vi berättat för oss att de är “snabba och nyttiga alternativ” för att stilla hunger. Men i själva verket rör det sig om mat du inte ska inkludera i kosten.

Livsmedlen är ofta redo att ätas och kan vara rika på specifika näringsämnen, och det visas tydligt på förpackningen. Problemet är att vi inte läser etiketten. Vi förbiser det faktum att många tillsatta substanser kan ha en väldigt negativ effekt på hälsan.

Vi har faktiskt en tendens att koncentrera oss mer på kalorier än vad som faktiskt finns i produkten. Det är ofta roten till fetma och metaboliska sjukdomar.

Hur identifierar du livsmedel som du inte borde inkludera i kosten? Varför är det så viktigt att begränsa intaget av dem? Låt oss ta tillfället i akt och dela med oss av 6 livsmedel som du av olika anledningar ska undvika.

1. Bearbetat kött

Undvik processat kött

Bearbetat kött är väldigt attraktivt för konsumenter med sitt fräscha utseende och goda smak. Det är lätt att använda i olika recept och är ett snabbt alternativ när vi lagar mat. Det höga saltinnehållet är dock ett problem som kan leda till vätskeretention och inflammatoriska problem. Det innehåller även tillsatta kemikalier som har kopplats till olika former av cancer.

Råd

  • Ersätt bearbetat kött med färskt och magert kött: kyckling, kalkon, fisk, etc.

2. Pommes frites

De är goda och kan låta som det perfekta mellanmålet när hungern slår till. Men du borde inte inkludera dem i din kost, för de är rika på mättade fetter och natrium. Att äta dem regelbundet kan höja dina kolesterolnivåer och skapa problem för din ämnesomsättning. De utgör också en del av den livsmedelsgrupp som orsakar mest viktuppgång.

Råd

  • Vill du njuta av pommes frites utan att påverka hälsan? Gör dem hemma med så lite fett som möjligt, helst i ugnen.

3. Müslibars

Müslikakor kan vara onyttiga

I åratal har vi hört att müslibars är ett snabbt och nyttigt alternativ för att stilla hungern. Det må vara sant att de innehåller spannmål och naturliga ingredienser som har viktiga näringsämnen. Man får dock inte ignorera att de har tillsatt socker och kemikalier som leder till obalans i kroppen.

Råd

  • Ta istället en handfull nötter, havre eller frön.

4. Raffinerade vegetabiliska oljor

Överdrivet bruk av vegetabiliska oljor har spridit sig över hela världen. Det är faktiskt nästan omöjligt att helt sluta använda dem i kosten. Alla vegetabiliska oljor är inte dåliga, men majoriteten av de kommersiella varianterna är raffinerade och innehåller farliga fetter som påverkar den kardiovaskulära och metaboliska hälsan.

Några oljor du ska undvika är:

  • Soja-, palm- och majsolja
  • Margarin

Råd

  • Undvik recept med dessa oljor i så hög utsträckning som möjligt. Försök att laga mat med olivolja, eller ånga maten istället.

5. Vitt mjöl

Undvik vitt mjöl

Vitt mjöl har tagit över i många butiker, inte bara i sin traditionella form, utan som en ingrediens i andra livsmedel. Konsumenter ignorerar tyvärr att det har genomgått en raffineringsprocess. Det påverkar dessvärre näringsvärdet avsevärt.

Det må inte ge komplikationer i små doser, men överdrivet bruk kan leda till viktuppgång, bukinflammation och höga blodsockernivåer.

Råd

  • Använd fullkornsvetemjöl. Om du vill kan du prova mindre konventionella mjölsorter, såsom råg-, kikärts- och kokosmjöl.

6. Konserver – något du inte ska inkludera i kosten

Konserver fortsätter att vara ett snabbt alternativ för personer med lite tid över åt matlagning. De är lätta att använda, smakar gott och har ofta väldigt lång livslängd. Men hur bekvämt är det egentligen att äta dem? Med tanke på att de utsatts för konserveringsprocesser är det bra att tänka till en extra gång innan man använder dem för ofta.

Industrin påpekar inte deras nedsatta näringsvärde. De innehåller dessutom kemiska substanser som är farliga för tarmhälsan.

Råd

  • Planera vad du ska äta i förväg veckovis, och försök sedan att använda färska och ekologiska livsmedel.
  • Använd bara konserver när du inte har något annat val.

Äter du något av det vi har tagit upp regelbundet? Nu när du vet vilka livsmedel du inte ska inkludera i kosten kan du ersätta dem med nyttigare alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
  • Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
  • Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
  • Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
  • Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
  • Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
  • Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.