Fördelarna med kanelolja och hur man gör den

Lär dig de fantastiska fördelarna med eterisk kanelolja och hur man gör den hemma. Spara pengar och dra nytta av kanelens hälsosamma egenskaper!
Fördelarna med kanelolja och hur man gör den

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanel är en av de mest välkända kryddorna i världen och värderas för sina medicinska, gastronomiska och kosmetiska användningar. Denna krydda extraheras från trädet Cinnamomum verum och används för att bereda drycker och desserter. Den används dock även som huvudingrediens i många huskurer. Idag ska vi tala om fördelarna med kanelolja och vad den kan användas till.

Blad från kanelträdet

Kanel står ut tack vare sina aromatiska egenskaper. Det är därför den används i framställningen av parfymer, luftfräschare och rengöringsprodukter för hemmet. Vidare har den många interna och externa användningar, och kan behandla många sjukdomar eftersom den är rik på antibakteriella substanser samt antioxidanter.

Det bästa är att kryddan är billig och lätt att inkludera i din diet. Den kan faktiskt enkelt kombineras med många andra ingredienser. Det må vara vanligast att konsumera kanel i avkok och shakes, men det finns andra metoder för att dra nytta av alla dess egenskaper.

Ett av dessa sätt är att göra en terapeutisk kanelolja. Den är perfekt för att lindra hudproblem, krämpor och problem med immunförsvaret.

I dagens artikel vill vi visa dig hur man bereder denna vårdande olja. Vi ska även berätta om fördelarna.

Hur man bereder en terapeutisk kanelolja

Kanel och kanelolja

Denna medicinska olja är väldigt lätt att bereda och du kan göra den även om du inte har någon speciell åkomma. Eftersom alla ingredienserna har lång hållbarhet kan du till och med bereda lite och ha i medicinskåpet.

Vissa ört- och hälsokostbutiker må sälja oljan färdig, men det garanterar inte kvaliteten på ingredienserna och är dessutom dyrare.

Ingredienser

 • 12 kanelstänger
 • 2 1/2 dl extra jungfruolivolja
 • 1 lufttät burk

Metod

 • Lägg kanelstängerna i glasburken och häll på olivoljan.
 • Se till att stängerna helt täcks av oljan, försegla burken och förvara på en varm plats.
 • Låt produkterna koncentrera sig i två till tre veckor.
 • Skaka burken varje dag så att kanelen extraheras väl in i oljan.
 • Efter den rekommenderade perioden separerar du den kvarvarande kanelen med en gasbinda eller sil av liknande material.
 • Som avslutning häller du produkten i en märkt flaska och förvarar på en sval plats.

Så enkelt är det!

Vilka är fördelarna med denna terapeutiska kanelolja?

Kanelolja är rik på antibakteriella och svampmotverkande substanser som effektivt bekämpar en rad patogener som påverkar hälsan. Vidare lindrar kombinationen av ingredienser inflammation, förhindrar cellskada som orsakas av fria radikaler och stärker därmed immunförsvaret.

Bland de huvudsakliga fördelarna hittar vi:

1. Förebygger förkylning

Förkyld kvinna

Att applicera och konsumera kanelolja är ett enkelt sätt att förebygga och lindra obehagliga symptom på influensa och förkylningar. Vidare kan beståndsdelarna avblockera luftvägarna, lindra igentäppning samt främja elimineringen av virus och bakterier som orsakar det.

2. Kanel motverkar diabetes

Man har bevisat att kanel är en av de bästa kryddorna för att bekämpa okontrollerade blodsockernivåer. Om du använder två eller tre droppar av oljan i din vanliga kost får du intressanta fördelar som bekämpar diabetes.

3. Lindrar artrit

Person med artrit

Patienter med artrit och benåkommor kan få lindring när de applicerar kanelolja. Det stimulerar blodflödet och minskar inflammation för att lindra smärta och rörelsesvårigheter.

4. Bekämpar hudinfektioner

Kanelolja absorberas lätt genom hudens porer. Eftersom oljan är antibakteriell kan regelbunden användning lindra alla typer av hudinfektioner.  Oljan är perfekt för patienter med fotsvamp, psoriasis och andra åkommor som påverkar huden.

5. Att minska trötthet är en av fördelarna med kanelolja

Trött kvinna

Massage med kanelolja är hjälpsamt för att lindra symptom på fysisk och mental trötthetBeståndsdelarna förbättrar blodcirkulationen, främjar syreflödet till hjärnan och optimerar energiförbrukningen.

6. Bekämpar vaginala infektioner

Lite kanelolja utspädd i duschvatten kan balansera vaginans pH-värde för att tackla infektioner. Vidare kan bruk i små mängder minska närvaron av bakterier och jäst. Oljan kontrollerar även symptom såsom klåda, flytningar och dålig lukt.

Kände du till fördelarna med kanelolja eller har du provat att göra egen tidigare? Nu när du vet hur man gör kan du följa våra enkla steg och alltid ha denna spektakulära kur nära till hands!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Landero Valenzuela, Nadia, Lara Viveros, Francisco Marcelo, Aguado Rodríguez, Graciano Javier, Hoyos Petra, Andrade, Encarnación Apolonio, Dalia, & Pérez Rivera, Yazmín. (2016). Aceite escencial de Cynnamomum zeylanicum: alternativa de control para Penicillium expansum sobre pera en poscosecha. Revista mexicana de ciencias agrícolas7(5), 1017-1028. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-09342016000501017&lng=es&tlng=es.
 • Lee, S. C., Wang, S. Y., Li, C. C., & Liu, C. T. (2018). Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde and linalool from the leaf essential oil of Cinnamomum osmophloeum Kanehira in endotoxin-induced mice. Journal of food and drug analysis26(1), 211-220.
 • Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
 • Polin Raygoza, Laura Alicia, Muro Reyes, Alberto, & Díaz García, Luis Humberto. (2014). Aceites esenciales modificadores de perfiles de fermentación ruminal y mitigación de metano en rumiantes: Revisión. Revista mexicana de ciencias pecuarias5(1), 25-47. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-11242014000100003&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.