Cica-kräm: Vad är det och vad är det till för?

Det finns många ingredienser du kan använda för att bekämpa tecknen på åldrande på din hud, och bland dessa har cica-kräm blivit en favorit för många människor. Upptäck dess naturliga komponenter här!
Cica-kräm: Vad är det och vad är det till för?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Cica-kräm använder man för att behandla rynkor och ärr. Denna produkt har blivit alltmer populär och är nu en grundläggande del av många människors skönhetsrutiner. Detta beror på att många använder denna kräm för att behandla irritationer, känslig hud och torrhet.

Termen cica kommer från det spanska cicatrice, som betyder “ärr”, och det anspelar på krämens huvudingrediens: sallatsspikblad, Centella asiatica. Detta är en ört som många människor har använt genom historien för att behandla dermatologiska problem.

Specialister har skapat en ny formel av denna helande växt som innehåller aktiva ingredienser som tar hand om rynkor på ett sätt som passar även mycket känslig hud. Faktum är att cica-krämens funktion är att behandla rynkor som om de vore ärr.

Låt oss ta reda på mer om denna produkt!

Vad är cica-kräm?

På vintern är munskydd eller allmän stress faktorer som kan påverka huden och få den att se torr och sprucken ut. Dessa problem kan dock lindras med hjälp av cica-krämer gjorda på Centella asiatica. Detta är en växt som vi kan hitta i Asien och södra Afrika. Många känner till den under namnet gotu kola.

Människor har använt denna ört i 3 000 år för att läka sår. Enligt legenden så kan bengaliska tigrar också gnugga sina sår på denna ört efter strid, som en hjälp för att läka. Därför är örten också känd som tigergräs.

Dessutom har cica-kräm, trots att den ursprungligen var en läkemedelsprodukt, idag fått en mer mångsidig användning på grund av tillverkningen av extrakt. En av dessa är madecassoside, som stimulerar hudens produktion av kollagen.

Kvinna med rynkor på halsen
Dessa krämer fungerar genom att stimulera kroppens produktion av kollagen.

Hur fungerar cica-kräm?

Cica-kräm är inte samma sak som de medicinsk produkter som man kan hitta på ett apoteket. Den innehåller nämligen andra aktiva ingredienser som tillsammans med läkningsprocessen också återfuktar huden.

Dessa krämer stärker hudbarriären och är bra för hud med akne eller rodnad. Faktum är att cica-krämer kan ha antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper samt förmågan att stimulera produktionen av kollagen.

Ett flertal olika vetenskapliga studier visar fördelarna med cica-kräm när det gäller att kontrollera andra hudrelaterade problem:

  • Eksem och psoriasis: En studie från 2017 visar att när dessa krämer innehåller fuktgivande föreningar som undviker inflammation, är de mycket användbara vid behandling av dessa två hudtillstånd.
  • Rynkor: Två tredjedelar av personer som använder asiaticoside, ett av extrakten av Centella asiatica, upplevde en märkbar förbättring i området runt ögonen i en studie från 2008.
  • Torrhet och irritation: Centella asiatica möjliggör en djupare återfuktning, vilket hjälper hudbarriärens principiella funktion mot yttre ämnen, som kyla eller föroreningar.
  • Akne: I en studie från 2018 använde specialister ett extrakt av madecassoside, vilket ledde till minskad hudinflammation.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 hemmagjorda behandlingar för att reducera ärr från akne

Hur man använder denna kräm

Människor med alla hudtyper kan använda cica-krämer eftersom de hjälper till med cellförnyelse. Bäst effekt har de dock om använder dem på ett sår, djupa rynkor eller om hudens skyddande barriär är påverkad.

Hur du ska använda krämen beror på din hudtyp. Till exempel om du har torr hud som behöver fukt, kan u använda cica-kräm varje dag.

En annan egenskap hos krämen är att den är väldigt användbar efter en estetisk behandling, som 0t.ex. exfoliering. I dessa fall bör du använda den en gång om dagen som det sista steget i din hudvårdsrutin.

Kvinna med akne

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man läser och förstår etiketter på kosmetiska produkter

En användbar och effektiv behandling för huden

Generellt sett är det viktigt att se till att produkten du använder har Centella asiatica som huvudingrediens. Det är bäst att köpa denna produkt som ett serum eller kräm eftersom dessa versioner tränger in bättre i huden och inte lämnar en fet hinna på ytan.

En annan aspekt som du inte bör glömma är att cica-krämer är tjockare än många andra fuktgivande krämer. Detta har dock en stor fördel: De är inte komedogena, vilket innebär att de inte blockerar dina porer. Som ett resultat förhindrar det utvecklingen av akne!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wieslawa Bylka, Paulina Znajdek, Elzbieta Studzinska, Malgorzata Brzezinska. Centella asiatica in cosmetology. Dermatol Alergol [Internet] 2013 [consultado julio 2021]; volumen (30): páginas 46-49. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834700/
  • Park, Ju Ho, et al. “Anti-inflammatory effect of titrated extract of Centella asiatica in phthalic anhydride-induced allergic dermatitis animal model.” International journal of molecular sciences 18.4 (2017): 738.
  • Lee, J., et al. “Evaluation of the effects of a preparation containing asiaticoside on periocular wrinkles of human volunteers.” International journal of cosmetic science 30.3 (2008): 167-173.
  • Shen, Xueqing, et al. “Propionibacterium acnes related anti-inflammation and skin hydration activities of madecassoside, a pentacyclic triterpene saponin from Centella asiatica.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 83.3 (2019): 561-568.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.