Bra anledningar till att inte använda plastflaskor

januari 29, 2019
Beroende på materialet som använts för att tillverka flaskan kan det vara skadligt för hälsan att använda den mer än en gång.

Om du tycker om att återanvända plastflaskor borde du tänka om. Å ena sidan är det väldigt viktigt att börja återvinna för att skydda miljön. Å andra sidan finns det anledningar till att inte använda plastflaskor för hälsan, även om det är något som många av oss säkert har gjort ganska länge.

Om du vill få reda på varför rekommenderar vi att du fortsätter läsa.

Tänk först och främst på informationen som framkommit från olika studier.

Det har exempelvis visat sig att mängden carcinogener som finns i plastflaskor är över gränsen på industristandarden.

Plastflaskor kan läcka farliga kemikalier

Det finns många anledningar till att inte använda plastflaskor

Plastflaskor är inte så oskadliga som du kanske tror. Och de kan faktiskt läcka farliga kemikalier. Det är därför viktigt att man uppmärksammar de speciella symboler som finns på botten av flaskorna.

En av dem är en triangel med ett nummer som visar vilken typ av plast som använts för att tillverka flaskan.

  • Flaskor som är märkta med ”1” (PET) är bara säkra om de används en gång. Om du utsätter dem för värme eller solen kan de läcka ut giftiga substanser i vattnet.
  • Om du ser att de är märkta med ”3” eller ”7”, eller med andra ord (PVC eller PC), ska du vara försiktig eftersom den plasten läcker giftiga substanser som kan hamna i mat och vatten. Dessa flaskor kan ge upphov till farliga sjukdomar.
  • De flaskor som går att återanvändas är de som är gjorda av polyetylen och som är märkta med ”2” eller ”4”, och de som är gjorda av polypropylen och märkta med ”5” samt ”PP”. Dessa flaskor är relativt säkra om de används för att lagra kallt vatten och om de har blivit ordentligt desinficerade.

Var uppmärksam på bakterier i använda plastflaskor

plastflaskor

En annan sak att tänka på när det gäller att använda plastflaskor är de bakterier som kan förekomma i dem.

Mängden bakterier i dessa flaskor går ofta utöver mängden som är säker för din kropp.

Det är faktiskt vi själva som skapar det perfekta tillståndet för mikrober att växa när vi tar upp flaskorna med smutsiga händer och sedan fyller dem med ljummet vatten.

Och det är inte tillräckligt att bara tvätta flaskan. Även denna process bör utföras ordentligt, men för det mesta blir det inte så.

Har du inte tvättat flaskan ordentligt kan du faktiskt bli sjuk och även få hepatit A.

Vi vill understryka att det ofta förekommer en stor mängd bakterier i flaskor och att det inte alltid är möjligt att tvätta dem ordentligt.

Locken är fulla av mikrober som sedan kommer in i din mun. Ett bra sätt att skydda dig själv är att använda ett sugrör.

Var försiktig med hur du förvarar flaskorna

Förvara plastflaskor på rätt sätt

Förvara inte flaskorna i för höga temperaturer.

Höga temperaturer kan få plasten att läcka kemikalier som kan vara skadliga för kroppen.

Det kan även vara farligt att förvara vatten i garaget, där det utsätts för bekämpningsmedel och andra kemikalier som kan påverka smaken och lukten på vattnet.

De kan producera antimon

Plastflaskor kan innehålla antimon

Antimon är ett giftigt material som ofta används när flaskorna tillverkas. Så ju längre du förvarar vatten i flaskan, desto mer antimon producerar den.

Antimon kan orsaka illamående, kräkningar och diarré. Det är därför viktigt att dricka vattnet så snart du har köpt det och att du inte förvarar det för länge.