Behandla njursten med bitterkrassing

Behandla njursten med bitterkrassing
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Bitterkrassing är en vild ört som har använts i hundratals år av olika civilisationer för att lösa upp njursten. I den här artikeln får du lära dig om egenskaperna hos denna ört och hur den kan hjälpa dig att bli av med din njursten på ett naturligt och effektivt sätt.

Egenskaper hos bitterkrassing

Denna vilda växt är anpassad för alla typer av jord belägna minst 3000 meter över havet. Den är vanligt förekommande i skogar samt tropiska områden som Bahamas, Amazonas, södra Indien och Kina. Den har använts i generationer för sin förmåga att lösa upp och avlägsna stenar som bildas i både njurar och urinblåsa.

Växten blir normalt inte mer än 60 centimeter hög och frukterna är endast 3 mm i diameter. Men trots sin ringa storlek har den flera intressanta egenskaper. Historien om användningen av bitterkrassing inom örtmedicin är ganska lång, och den är särskilt populär i Sydamerika och Asien.

Den har dessutom andra användningsområden än bara njursten – bland annat kan den lindra sjukdomar relaterade till levern (som gulsot) samt bota bakteriella infektioner som blåskatarr och urinvägsinfektioner. Den rekommenderas till och med för behandling av sexuellt överförbara sjukdomar, hepatit och tuberkulos såväl som förkylningar, influensa och andra virussjukdomar. Vidare kan den också lindra symtom vid diabetes, högt blodtryck och anemi.

Stenar

Bitterkrassings otroliga krafter har studerats av forskare runt om i världen. Traditionell kinesisk medicin rekommenderar användning av växten för att skydda levern, särskilt hos personer som lider av hepatit B eller skrumplever.

Bitterkrassing konsumeras som te eller infusion. Tillsätt omkring 40 gram av den torkade växten till en liter kokande vatten som sedan får svalna varpå du silar. Smaken kan vara något bitter, så det är en bra idé att sockra detta te med lite honung.

För behandling av njursten är det rekommenderat att dricka tre koppar av detta te varje dag i en månad, även i de fall stenarna lösts upp innan denna tid har passerat. Samma behandling rekommenderas för patienter som har stenar i urinblåsan.

Fler fördelar med bitterkrassing

Bitterkrassing har många läkande egenskaper och det är värt att fortsätta läsa för att ta reda på hur du genom att konsumera den kan bidra till att lindra eller bota flera andra tillstånd och sjukdomar.

Njurstenar


Den huvudsakliga fördelen med bitterkrassing är att den eliminerar alla typer av hinder som kan uppstå i urinvägarna och löser upp förkalkningar eller stenar fullständigt. Men den hjälper dig även att:

  • Minska inflammation och spasmer
  • Öka urineringen (rekommenderas om du lider av njursvikt)
  • Lindra alla typer av smärtor, särskilt i nedre delen av buken (t.ex. hos kvinnor under vissa stadier av menstruationscykeln)
  • Sänka feber (men den ska inte ges till barn under fem år)
  • Skydda och rena levern
  • Lindra förstoppning. Den har en milt laxerande effekt, men är samtidigt ett kraftfullt vätskedrivande medel
  • Döda virus och bakterier
  • Eliminera maskar från tarmen
  • Sänka blodtrycket, blodsockret och kolesterolhalten i blodet
  • Främja matsmältningen

Hur ska bitterkrassing konsumeras?

Beroende på vad du försöker behandla har du olika möjligheter att dra nytta av denna medicinalväxt. Det är bra att veta att hela växten kan vara användbar; dess stjälk, blommor, rot och frukter har alla medicinska egenskaper.

Utöver vad vi rekommenderade ovan för njursten eller stenar i urinblåsan, kommer här specifika rekommendationer.

Övriga rekommendationer

  • I fallet med vissa typer av cancer kan du bromsa utvecklingen av sjukdomen samt motverka de negativa effekterna av kemoterapi. För att göra detta är det bäst att dricka tre koppar om dagen av ett te gjort med 40 gram av den torkade växten i en liter vatten.
  • Om du har högt kolesterol gör du ett te på bladen och dricker det två gånger om dagen.
  • Lider du av kolik kokar du roten till ett te och dricker så mycket som möjligt av det de dagar du upplever smärta eller obehag. Samma sak gäller för dig som lider av leversjukdom.
  • Är du diabetiker bör du göra ett te på hela växten och dricka det två gånger om dagen; första gången på morgonen på fastande mage och andra gången vid sänggåendet.
  • Vid hepatit gör du en infusion med 20 bitterkrassingrötter genom att koka dem i två liter vatten i en halvtimme. Vänta tills den svalnar till rumstemperatur. Drick den varje dag tills huden inte längre har en gulaktig nyans.
  • Om du har urinvägsinfektion gör du ett te på hela växten och dricker tre koppar varje dag i fyra veckor. Samma sak gäller om du lider av malaria, nefrit eller njursten.
  • Om du vill dra nytta av växtens vätskedrivande egenskaper göra du ett te på en näve färska blad per liter vatten och dricker ett glas före varje huvudmåltid.
  • Växten kan även användas utvärtes om du drabbas av inflammation i ögonen. I detta fall ska du finmala den torkade växten och blanda den med fem droppar eterisk olja eller ricinolja. Applicera en droppe i varje öga på morgonen och kvällen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Azimkhanova B, Ustenova G, Sharipov K, Rakhimov K et al. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Subcritical CO2 Extract of Lepidium latifolium L. (Brassicaceae). Int J Biomater. 2021 Aug 4;2021:4389967.
  • Lee N, Khoo W, Adnan M, Mahalingam T et al. The pharmacological potential of Phyllanthus niruri. J Pharm Pharmacol. 2016 Aug;68(8):953-69.
  • Kaur N, Kaur B, Sirhindi G. Phytochemistry and Pharmacology of Phyllanthus niruri L.: A Review. Phytother Res. 2017 Jul;31(7):980-1004.
  • Nishiura JL, Campos AH, Boim MA, Heilberg IP et al. Phyllanthus niruri normalizes elevated urinary calcium levels in calcium stone forming (CSF) patients. Urol Res. 2004 Oct;32(5):362-6.
  • Navarro E, Alonso J, Rodriguez R, Trujillo J et al. Diuretic action of an aqueous extract of Lepidium latifolium L. J Ethnopharmacol. 1994 Jan;41(1-2):65-9.
  • Micali S, Sighinolfi M, Celia A, De Stefani S et al. Can Phyllanthus niruri affect the efficacy of extracorporeal shock wave lithotripsy for renal stones? A randomized, prospective, long-term study. J Urol. 2006 Sep;176(3):1020-2.
  • Murugaiyah V, Chan KL. Mechanisms of antihyperuricemic effect of Phyllanthus niruri and its lignan constituents. J Ethnopharmacol. 2009 Jul 15;124(2):233-9.
  • Valido H, de la Trinidad I. Formation, transformation and inhibition of calcium oxalate nephroliths: in vitro studies and speciation by synchrotron radiation techniques. 2021.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.