Vad borde jag äta om jag har fettlever?
Fettlever, eller steatos, är en sjukdom som generellt är kopplad till dåliga kostvanor. Om man har fettlever kan det röra sig om två olika typer : en som orsakas av för stor alkoholkonsumtion och en som orsakas av en onyttig kost rik på fetter och triglycerider, som hindrar organet från att göra sig av med gifter effektivt.
Vissa har en resistens mot insulin, vilket är ett hormon som ansvarar för att reglera glukos. Det orsakar förändringar i ämnesomsättningen och påverkar direkt levervävnaden.
Fettlever orsakar kronisk fibros (förhårdnad lever). Det sker när funktionsnivån i organet minskar; fettet oxiderar och blir inflammerat, vilket leder till en rad olika problem.
Vanliga symptom när man har fettlever
Alla som drabbas av fettlever upplever inte symptomen, men dessa är de vanligaste:
- Utmattning eller trötthet
- Aptitbrist
- Smärta i den högre delen av buken
- En känsla av extrem uppsvälldhet
- Illamående
- Koncentrationssvårigheter och dåligt minne
Om du har dessa symptom ska du tala med en specialist som kan utföra rätt undersökning. Att behandla tillståndet i tid kan förebygga cirros och dess bieffekter. Det finns även biologisk predisposition för fettlever om man lider av fetma, diabetes, högt blodtryck eller höga triglyceridkoncentrationer i blodet.
Vad borde jag äta om jag har fettlever?
Det är viktigt att förstå att man för att läka fettlever måste göra avsevärda förändringar i sin kost. Notera följande rekommendationer för att påbörja en kost rik på fibrer och nyttiga proteiner.
Vitlök
Vitlök innehåller selen och allicin – perfekta ingredienser för att rensa levern eftersom de ökar aktiveringen av enzymer som främjar eliminering av gifter.
Vi rekommenderar att du läser: De otaliga fördelarna med vitlök och honung
Ingefära
Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter är ingefära perfekt för att sänka triglyceridnivåerna.
Ingefärste
Ingredienser
- 2 1/2 dl vatten
- 2 matskedar ingefära
- 1 tesked honung
Beredning
- Koka upp vattnet och tillsätt ingefära. Låt stå i fem minuter.
- Sila ned vätskan i en kopp.
- Tillsätt honung och drick medan det är varmt.
Du kan dricka det på eftermiddagen och upprepa i minst två veckor.
Mangold
Mangold är rik på fibrer, järn, magnesium, kalium och vatten. Det gör det till en utmärkt tonic för att föryngra levercellerna och rensa en fettlever.
Grapefrukt
Denna otroliga frukt bidrar till att aktivera vissa kemikalier som ansvarar för oxidering av fettceller. Den är alltså inte bara rekommenderad för de som har fettlever, utan även de som vill gå ned i vikt. Att dricka grapefruktsjuice varje morgon och njuta av fördelarna från att bli av med fett från kroppen kommer förbättra din hälsa avsevärt.
Grönt te
Ytterligare en bra allierad för att reglera leverns funktion är grönt te. Beståndsdelarna, såsom katekin, bidrar direkt till kontrollen av fria radikaler som hittas i kroppen.
Linfrön
Linfrön bidrar med avsevärda mängder omega-3, som kan hjälpa till att minska nivåerna av fett i blodet. De innehåller även mycket lösliga och olösliga fibrer. De förstnämnda hjälper levern att absorbera fetter och de sistnämnda förebygger förstoppning.
Krusbär
Krusbär är C-vitaminkällor. Vidare har de många egenskaper för att läka och rensa levern. Tack vare deras höga innehåll av antioxidanter är de bra för att släppa ut gifter som tenderar att förvaras i levern. De används faktiskt i allt högre utsträckning för att behandla cirros, med fantastiska resultat.
Papaya
Bland de många näringsämnena i papaya hittar vi kalcium, järn och vitaminer. Men det bästa är den höga koncentrationen av matsmältningsenzymer, såsom papain och kymopapain, som påverkar majoriteten av funktionerna i levern.
Dessa enzymer hittas huvudsakligen i fröna. Du kan torka dem själv eller köpa dem i butik. Om du inkluderar dem i din dagliga kost kommer du förbättra din kost och rensa levern på djupet. Vi råder dig även att träna. Börja med promenader med låg påfrestning och öka sakta till en måttlig rutin som hjälper till att öka hjärtaktiviteten och cirkulationen.
Att ha fettlever är ett tillstånd som kan omvandlas genom att ändra sin livsstil. Att minska sitt intag av fetter och alkohol är några av de viktigaste sakerna man kan göra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Csendes, Paula, et al. “Hígado graso: ultrasonido y correlación anatomopatológica.” Revista chilena de radiología 10.2 (2004): 50-52.
- De las Cagigas Reig, Ada Lydia, and Jorge Blanco Anesto. “Prebióticos y probióticos, una relación beneficiosa.” Revista Cubana Aliment Nutr 16.1 (2002): 63-8.
- Méndez Sánchez, Nahum, Norberto C. Chávez-Tapia, and Misael Uribe. “Hígado graso no alcohólico. Nuevos conceptos.” Revista de investigación clínica 56.1 (2004): 72-82.