4 trick för att bli av med lukt från avlopp

4 trick för att bli av med lukt från avlopp

Senaste uppdateringen: 08 november, 2018

Om det finns något som kan förstöra atmosfären i köket så är det dålig lukt från avlopp. Det är framförallt jobbigt eftersom det är svårt att kontrollera avloppet, men vi ska dela med oss av några trick du kan prova.

Dålig lukt från avlopp orsakas vanligtvis av matrester om det sker i köket. När du diskar fastnar resterna i rören och producerar över tid denna vidriga lukt. Bakterier och svamp kan också ge upphov till dåliga lukter och multiplicerar sig inuti rören.

Det enklaste sättet att bli av med detta problem är att använda kommersiella rengöringsprodukter. Dessa kommer dock med två stora nackdelar: de rengör rören men kan även slita på dem om du använder dem regelbundet.

Vidare avger de gaser och lukter som många personer är känsliga för, speciellt vid allergier eller astma.

4 trick för att bli av med dålig lukt från avlopp

1. Vatten med vinäger och bikarbonat

Allt du behöver för denna metod är en halvliter varmt vatten, lite vinäger och bikarbonat.

Här kommer stegen du ska följa:

  • Tillsätt vattnet i en skål tillsammans med 2 dl vinäger.
  • Tillsätt 100 g bikarbonat.
  • Du kommer se en kemisk reaktion äga rum. Häll därför omedelbart ned blandningen i avloppet.
  • Efter en halvtimme tillsätter du en liter kokande vatten.

Som du kan se är detta ett billigt och enkelt sätt att bli av med dålig lukt från avlopp i köket. Du kan även använda det för illaluktande badrum och toaletter.

2. Is, salt och citron

Illaluktande diskmaskin

Nej, vi ska inte svänga ihop en cocktail i väntan på att problemet löser sig självt. Följande recept är faktiskt lösningen.

Att använda is och salt för att ta bort matrester som fastnat i rören är möjligt, men hur? Det är lätt: kasta några krossade isbitar och grovsalt i röret. Upprepa efter behov och tillsätt till slut lite citronsaft för att få en fräsch citrusdoft.

3. Eliminera dålig lukt med vatten och jäst

Denna kombination ger vanligtvis utmärkta resultat. Allt du behöver är lite vatten och brödjäst.

  • Koka upp vattnet, tillsätt ett paket jäst och låt den lösas upp.
  • Häll blandningen i kökets avlopp och låt verka hela natten. Detta enkla och billiga knep kan även användas i badrum och tvättstugor.

4. Bikarbonat och vitvinsvinäger

Bikarbonat och vinäger

Detta liknar det första alternativet, men processen skiljer sig något. Häll 2 ½ dl bikarbonat i avloppet när det är torrt, och se till att använda en ny förpackning.

Tillsätt lite vitvinsvinäger, vilket omedelbart kommer få det att skumma. Efter 15 minuter spolar du lite kranvatten i avloppet. Dessa enkla steg kommer eliminera dåliga lukter från avloppet i köket.

Avslutningsvis är det en god idé att vidta vissa åtgärder för att undvika att dålig lukt uppstår i köket. Det mest grundläggande rådet är att undvika att spola ned matrester i avloppet.

Du kanske även blir överraskad av att höra att vissa diskmedel kan få mat att fastna i rören. Det är bäst att förebygga detta genom att följa ovan nämnda steg regelbundet. Att strö lite bikarbonat i avloppet då och då kan också hjälpa.

Som du kan se är det långt från omöjligt att ha ett väldoftande kök. Från och med nu har du inte längre någon ursäkt att ha illaluktande avlopp. På bara några minuter kan du eliminera odören med dessa enkla lösningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.