BioNeuroEmotion och kopplingen till huvudvärk
Du har kanske redan hört talas om begreppet BioNeuroEmotion (BNE)? Det är en metodologi som grundades av den spanska psykologen Enric Corbera för över 20 år sedan och som idag används för att identifiera de underliggande, dolda känslor som orsakar mentala och fysiska sjukdomar.
Ingen kan exempelvis förneka hur stress kan ge fysiska symtom och leda till depression, ett försvagat immunsystem och en högre risk att drabbas av vissa typer av sjukdomar. BioNeuroEmotion är en intressant humanistisk trend som har slagit rot på senare år.
Det är ett sätt att komplettera den kunskap vi redan har för att förstå uppkomsten av vissa vanliga åkommor som exempelvis huvudvärk.
BioNeuroEmotion: hur påverkas det dagliga livet?
Först och främst måste vi säga att BioNeuroEmotion inte försöker bota eller behandla sjukdomar, och den är inte heller ett substitut till vanliga behandlingstekniker. Det den försöker göra är följande:
- Upptäcka ett fel i kroppen som har sin grund i en inre aspekt: känslor.
Exempel: Mitt förhållande får mig att må dåligt. Jag känner mig trött, har ingen lust att göra något, och jag har migrän och muskelsmärtor.
I det fallet försöker man med BioNeuroEmotion ändra hur personen känner och tänker om situationen, inte bara för att personen ska få bättre självkännedom utan även kunna överkomma sina fysiska problem.
- BioNeuroEmotion är en kompletterande behandling som undersöker hur tankar och känslor påverkar kroppen på en cellulär nivå – i hjärnan, mm.
Ett annat exempel: Om du har vuxit upp i en familj där de inte tycker om dig, där de skriker på dig och inte ger dig kärlek kan det komma att påverka hjärnans mognad.
Stress och rädsla är ibland grunden till många av de smärtor man har.
Relationen mellan BioNeuroEmotion och huvudvärk
Det är klart att huvudvärk kan ha många orsaker, vissa av dem organiska:
- Anemi
- Trötthet
- Otillräcklig sömn
- Felaktig kost
- En sjuk lever som inte renar kroppen ordentligt
- Allergi
- Miljöfaktorer, som tryckförändringar och temperaturförändringar
- Muskelsmärta
Alla dessa faktorer kan påverka din huvudvärk. Men vad händer när obehaget fortsätter utan att man riktigt förstår varför? Du har säkert ibland kommit hem från jobbet och haft huvudvärk, eller så har du kanske bråkat med någon och märkt att du sedan har fått huvudvärk?
Huvudvärk och känslor
Huvudvärk kan faktiskt kopplas till våra känslor och uppkommer inte alltid samtidigt som problemet, dvs. grälet, rädslan, besvikelsen… Det kan komma några timmar senare. Många läkare anser att huvudvärk är mer frekvent under helger. Vad beror det på?
- När man stöter på ett problem är det bäst att hantera känslorna så snart som möjligt. Det man ofta gör är att “stänga av” sig; man låter det vara till senare och bemöter inte situationen och det man måste lösa.
- När man har problem i sitt förhållande kan stressen byggas upp med tiden.
- Man väntar på att problemen ska ordna upp sig, att lyckan ska återvända, men ångestkänslorna börjar sakta men säkert att byggas upp och påverkar då även kroppen.
- De negativa känslorna omvandlas med tiden till smärta och inre spänningar som orsakar huvudvärk.
- Känslor kan orsaka metaboliska förändringar på cellulär nivå – i vävnader och i neurotransmittorer – och kan även påverka blodcirkulationen och våra organ.
Har du exempelvis märkt att du får problem med matsmältningen när du ställs inför ett problem?
Om du vill veta varför din kropp mår som den gör idag ska du tänka på hur du hade det igår. Om du hade mycket ångest, stress, rädslor och osäkerheter så kommer det att ha påverkat din kropp och huvudet är det som drabbas först.
En bra kost och bra livsvanor är viktiga för att kunna åtnjuta god hälsa, men försök att inte heller missunna dina känslor. Kom ihåg vad BioNeuroEmotion säger: alla ångestproblem ger upphov till biokemiska förändringar.
Ta hand om dina känslor och ditt inre välmående för att må fysiskt bra. Det är värt besväret att försöka!
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tobergte, D. R., & Curtis, S. (2013). Principios de neurología. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1036/0071469710
- Vallejo Pareja, M. A. (2000). Emociones y dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
- Fernández Dols, J. M., & Ortega, J. E. (1985). Los niveles de analisis de la emocion: James, cien años despues. Estudios de Psicología. https://doi.org/10.1080/02109395.1985.10821417
- Ostrosky, F., & Vélez, A. (2013). Neuropsicología de las Emociones. Revista de Neuropiscología, Neuropsiquiatría y Neurociencias.