Biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel: Vad är de och varför rekommenderas de?
Experter rekommenderar för närvarande användning av biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel på grund av deras förhållande vis lilla påverkan på miljön, samt deras effekt på huden. Vissa av komponenterna i traditionella solskyddsmedel är inte säkra för den marina floran och faunan. Av denna anledning finns det stränder i olika delar av världen där man har infört förbud mot alla solskyddsmedel som inte är biologiskt nedbrytbara.
Frågan uppstår dock om vad dessa biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel innehåller. Kan de dessutom fylla sin funktion att skydda oss från påverkan av solens strålar på ett effektivt sätt? Vi besvarar dessa frågor nedan.
Typer av solskyddsmedel
Det finns flera typer av solkrämer, som varierar i avseende på bland annat skyddsfaktor och att de är framtagna för olika hudtyper. Dessutom måste man göra en skillnad mellan fysiska och kemiska filter:
- Fysiska filter (även kallade mineralfilter) reflekterar tillbaka ljuset som om de vore en spegel. Dessa är vanligtvis sammansatta av mineraloxider, som titan och zink.
- Kemiska eller organiska filter, å andra sidan, absorberar ljuset för att förhindra att det tränger in i huden och avleder det i form av värmeböljor. På så sätt har de motsatt verkan jämfört med mineralfilter, men de har samma syfte.
Utöver dessa kriterier kan man fastställa en tydlig skiljelinje mellan de solskyddsmedel som inte påverkar eller skadar miljön och de som innehåller kemiska ämnen som tvärtom kan påverka dem mycket negativt.
Du kanske är intresserad av den här artikeln: 14 saker att tänka på när du tar med din hund på stranden
Biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel
Biologiskt nedbrytbara produkter anser man vara vilket ämne som helst som kan brytas ned genom inverkan av naturliga element och återgå till sitt ursprungliga tillstånd utan att skada marken, vattenkällorna, floran eller faunan.
Med andra ord måste en biologiskt nedbrytbar solkräm kunna erbjuda skydd mot solens farliga strålar, men samtidigt ha den speciella egenskapen att den är gjord med ingredienser som inte påverkar miljön negativt på något sätt.
Det är viktigt att notera att i traditionella produkter, förutom det fysiska filtret, är resten vatten och andra ingredienser med utfyllande funktion. Men när det gäller biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel interagerar dessa ingredienser med växter eller marina djur utan att skada dem.
Hur vet man att en solskyddsprodukt är biologiskt nedbrytbar?
Biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel kan man hitta i olika former, precis som de traditionella motsvarigheterna. Men det som skiljer dem åt är deras sammansättning, och att de ofta innehåller mer naturliga ämnen.
För att man ska anse att dessa produkter är miljövänliga måste de enbart innehålla ingredienser som är helt ofarliga för miljön. I detta avseende bör följande ingredienser, som är negativa och skadliga för miljön, inte förekomma bland ingredienserna:
- Bensofenon eller oxybenzon
- Butylmetoxidibensoylmetan
- Butylkarbamat
- Hexyldekanol
- Metyl- och etylparaben
- Propylparaben
- Butylparaben
- Bensylparaben
- Dimetylapramid
- Dimetyldimetikon
- Oktinoxat
- Oktokrylen
- Triklosan
- Polyeten
- Para-aminobensoesyra
- 4-metylbensylidenkamfer
Dessa är de vanligaste och mest skadliga komponenterna du bör ta undvika när du väljer ett biologiskt nedbrytbart solskydd. Produkter som innehåller dessa ämnen bör du välja bort – även när det kommer till andra hudvårds- och hygienprodukter. På så sätt kan du se till att det du köper inte skadar miljön.
Sedan är det upp till dig att läsa på etiketten och verifiera formeln. Det är en lång lista, men namnen på dessa kemikalier är också ganska speciella.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa: Behandla solbränna med dessa 5 naturliga huskurer
Fördelarna med biologiskt nedbrytbara solskyddsprodukter
När det gäller att erbjuda skydd mot solens farliga strålar, är dessa biologiskt nedbrytbara produkter lika effektiva som konventionella solskyddsmedel.
Deras största fördel är dock att de är miljövänliga, eftersom de inte innehåller kemikalier som kan påverka ekosystemen på ett negativt sätt.
Av de ingredienser som nämnts i listan ovan är parabener de mest kända. Man har hittat förekomsten av dem i marina livsmiljöer. Bland de skadliga effekter de orsakar på olika organismer, nämner forskning hormonstörningar, som kan leda till bland annat försenad utveckling och minskad fertilitet. Även koraller blir negativt påverkade av förekomsten av parabener i miljön.
En annan vanlig ingrediens i konventionella solskyddsmedel, och en som har visat sig vara mycket skadlig, är oxybenzon. Studier tyder på att detta ämne kan orsaka allergiska reaktioner hos människor.
Oxybenzon har forskare också kunnat detektera i många marina ekosystem och mycket tyder på att det inte är lätt att ta bort detta ämne ur näringsväven. Enligt en granskning som gjordes 2020 har det observerats in vitro att det ger effekter på koraller, vilket kan förändra balansen i hela ekosystemet.
Dessa traditionella solfilters inverkan på miljön kan vi inte se med blotta ögat när vi går för att njuta av havet och solen. Det finns dock en kumulativ effekt. Tänk bara på det faktum att det i Rio de Janeiro, Hawaii, Mallorca, Punta Cana och Riviera Maya finns stränder som miljontals människor besöker varje år.
Några nackdelar med biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel
Biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel har också sina nackdelar. Dessa inkluderar det faktum att de är dyrare och samtidigt så anser man att varaktigheten av deras effekt på huden är kortare.
Man kan dock anse att dessa nackdelar kompenseras av de fördelar de ger för hudens hälsa och för miljön genom att minimera risken för allergiska reaktioner, samt genom att minska vårt förorenande fotavtryck på jorden. Så de är fortfarande värda sitt lite högre pris.
Biologiskt nedbrytbara produkter för hållbara stränder
Planeten har lidit tillräckligt av konsekvenserna av mänskliga aktiviteter. Och när vi frågar oss själva vad vi kan göra för att vända detta, kanske vi tror att vi måste vidta stora åtgärder. Men små förändringar kan också göra stor nytta.
En av dem kan vara något väldigt enkelt och något vi kanske inte har tänkt på: att välja biologiskt nedbrytbara solskyddsprodukter. Detta bidrar till att ta hand om våra hav och vattendrag och deras unika ekosystem med sin rika flora och fauna.
Tiden är inne. Låt oss se till att alltid läsa alla produktetiketter och avstå från att köpa produkter som innehåller kemikalier som har en negativ inverkan på vår miljö. På så sätt kommer vi och även framtida generationer att kunna njuta av härliga dagar i solen på stranden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cuerva Fernández I. Análisis, presencia y efectos de los parabenos en organismos marinos. Las Palmas: Universidad de Gran Canaria, 2020.
- Rius Salvador M. Evaluación del riesgo ecotoxicológico de cinco parabenos mediante batería de bioensayos. Valencia (España): Universidad Politécnica. 2020. http://hdl.handle.net/10251/149890
- Robert L, Madridejos R, Diego L. El sol, las radiaciones y los fotoprotectores solares. BIT. 2020; 31(6): 35-41.
- Russo J, Ipiña A, Palazzolo J, et al. Dermatitis por contacto fotoalérgica a protectores solares con oxibenzona en La Plata, Argentina. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2018; 109(6): 521-528.