Bekämpa vaglar med dessa naturliga huskurer

Du ska aldrig försöka ta bort vaglar eftersom det kan sprida smittan till resten av ögat. Applicera värme för att lindra symtomen.
Bekämpa vaglar med dessa naturliga huskurer
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaglar är knölar som bildas på ögonlocken, ofta som ett resultat av inflammerade talgkörtlar. Dessa små röda finnar vid basen av ögonfransarna är verkligen obehagliga och i de flesta fall svåra att bli av med. De uppkommer ofta när talgkörtlar i ögonlocken blockeras, vilket främjar tillväxten av bakterier. De liknar vanlig akne, men det drabbade området är verkligen obehagligt. Här delar vi med oss av huskurer för att bekämpa vaglar.

 

I de flesta fall är vaglar ett resultat av dålig hygien. Det kan bero på att du vidrört ögonområdet med smutsiga händer eller att du inte har rengjort dina glasögon. Om det är orsaken är det troligt att de är infekterade av stafylokocker. Mindre ofta uppkommer dock inflammationen som ett symtom på:

Det tar i allmänhet flera dagar att bli av med tillståndet, men det går över av sig självt. Lyckligtvis finns det några naturliga huskurer som kan hjälpa dig att snabba upp processen och lindra obehaget.

Bekämpa vaglar med 6 huskurer

Varma kompresser

Att applicera varma kompresser är ett bra sätt att minska inflammationen i det drabbade området. Värmen ska appliceras med varmvattenkompresser och bör upprepas flera gånger om dagen för bästa resultat. Vissa tror att kalla kompresser kan ha en liknande effekt, men det är med värme du påskyndar läkningsprocessen.

Kamomill

Kamomillte-i-kopp

Kamomill innehåller antiinflammatoriska och uppfriskande föreningar som kan bidra till att bekämpa vaglar och irritation. Tillsätt några teskedar kamomillblommor till 2 dl kokat vatten, låt svalna och applicera sedan med en ren trasa på det drabbade området.

Potatisar

Saften från en potatis kan vara riktigt bra för att bekämpa vaglar. Dela en potatis i skivor och lägg dem i kylen. När de är kalla applicerar du dem på det irriterade ögonlocket för att minska inflammation.

Aloe vera

Aloe-vera

Saften från aloe vera innehåller antibakteriella ämnen som kan bekämpa stafylokocker och påskynda läkningsprocessen. För att dra nytta av fördelarna extraherar du gelen från en stjälk av aloe vera och blöter en bomullstuss i den. Applicera direkt på vageln.

Åkerfräken

Åkerfräkente besitter sammandragande och läkande egenskaper som kan minska mängden bakterier som orsakar vageln. Gör ett te på den torkade växten med 2 dl vatten. Blöt en bomullstuss i teet och applicera på det drabbade området.

Mangold

Mangold

Mangold kan bidra till att påskynda läkningsprocessen samt minska obehaget som orsakas av inflammationen. Koka ett mangoldblad i en kastrull med vatten, sila och låt svalna. Applicera på slutna ögonlock i 10 minuter. Upprepa 3 gånger dagligen.

Morötter

Varma morotsskivor kan också vara riktigt användbara för att bekämpa vaglar och lindra de obehagliga symtomen. Koka upp en liter vatten och tillsätt några skivade morötter. Låt morötterna koka i 20 minuter tills de är mjuka. Applicera sedan på slutna ögon och låt verka i 10 minuter.

Viktigt!

Under inga omständigheter bör du försöka klämma ut vätskan ur vageln som du skulle med en finne eftersom det kan sprida smittan till resten av ögat. Det är bäst att vänta och låta den rinna ut på egen hand. Eftersom vaglar är smittsamma bör du heller inte dela handdukar, smink och andra föremål som kan överföra bakterier till en annan person. Det är bäst att använda pappershanddukar och undvika produkter som kan förvärra irritationen.

Kontakta din läkare om tillståndet förvärras eller inte går över av sig självt efter några dagar.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.