Så lär du din bebis att sova hela natten

Så lär du din bebis att sova hela natten

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det kan vara en sann utmaning att få sin bebis att sova hela natten, men det finns faktiskt en enkel lösning.

Det bästa sättet att lära en bebis att sova genom natten är att sova tillsammans. Det är en något kontroversiell idé eftersom så många är mot det, men allt fler familjer övar nu på detta tillsammans med sina barn.

Det är vanligt i länder som Storbritannien, Sverige, Kina och Japan.

Är det möjligt att lära en bebis att sova hela natten?

sova tillsammans

Det finns specifika metoder du kan använda för att lära en bebis att sova, som  Ferber-metoden och Estivill-metoden. De gör vad de säger att de gör: lära barn att sova ensamma utan sin mamma i närheten.

Syftet med dessa metoder är att lära en bebis att sova ensam i ett annat rum än sin mamma, i ett lugnt utrymme som inte alls liknar livmoderns mysiga miljö.

Många barnläkare säger åt föräldrar att använda metoder som de vi nämnde ovan, m en de utsätter barn för stress på natten. Att sova tillsammans med barnet passar emellertid bebisens sömncykler och möter dess behov bättre.

Sömnträningsmetoder är stressiga för spädbarn. De gråter eftersom de vill vara nära mamma, men mamman vägrar att möta barnets behov. Sedan fortsätter de att gråta och somnar av utmattning.

Varför är det mer naturlig att sova tillsammans?

En bebis spenderar en stor del av de 40 veckorna i livmodern sovande. Det lilla barnet vet hur man sover. Det finns ingen anledning att lära bebisen att sova. Hon lärde sig att sova själv – och i en rörlig, bullrig miljö.

Hennes mamma gick upp- och nedför trappor och gjorde massor av annat… och hela tiden sov bebisen.  Hon hörde sin mamma prata, lyssnade på hennes blodcirkulation, matsmältning, andning… och sov fortfarande.

När bebisen är född behöver den höra sin mammas hjärtslag. Den behöver känna doften av hennes hud och kommer gråta om mamman inte är med henne.

Men även om att sova tillsammans är det bästa sättet att göra barn lyckliga, är det  många mammor som väljer att sätta en spjälsäng i ett separat rum.

Däggdjurets barn sover alltid med sina mammor. Människor – förmodligen den mest rationella arten – är dock den enda som skiljer sina unga från mamman innan de är redo att vara självständiga. Det är paradoxalt, eller hur?

Är det farligt för spädbarn att sova tillsammans med mamman?

Det finns massor av myter om att sova. Vissa säger att om föräldrar kommer springandes varje gång deras  bebis gråter, kommer de förstöra för den Vissa säger att man riskerar att skada bebisen om man sover med den.

I länder som Japan och Kina  sover barn med sina föräldrar tills de är 5 eller 6 år.  De undrar inte hur de ska lära sina barn att sova och de låter inte barnen sova i separata rum.

Länder som Storbritannien och Sverige tillämpar också detta i viss grad.

Faktum är att plötslig spädbarnsdöd (SIDS) är mycket sällsynt i dessa länder. SIDS är vanligare hos spädbarn som sover separerade från sina föräldrar.

Vad säger experterna?

Margo Sunderland, barnpsykolog, säger i sin bok “ Vetenskapen om föräldraskap”  att samsovande är bra för barn och hjälper dem att växa till friska, balanserade vuxna.

Sunderland är chef för Center for Child Mental Health London  och har publicerat fler än 20 böcker.

Sovträning, eller att tvinga en bebis att sova ensam inom några veckor efter födseln, utlöser stresshormoner enligt Sunderland. Istället är det bäst att sova tillsammans tills barnet är runt 5 år.

Anledningen är att barn fram till den åldern (och ibland längre) upplever separationsångest.

Nils Bergman, barnläkare, neonatolog och skapare av Kangaroo-metoden för för tidigt födda barn, instämmer. Hans teori är att en bebis behöver hudkontakt med sin mamma.

När den är skild från sin mamma känner bebisen negativa känslor, och hormoner utsöndras som är skadliga för dess hjärna. Bergman säger mödrar bör sova med sina barn åtminstone under de  3 första åren.

Vilka är fördelarna med att sova tillsammans?

sova hela natten

  • En bebis kommer känna sig säkrare och mer skyddad. När bebisen gråter mitt på natten är hennes mamma där för att ge den den tröst som den behöver och kan hjälpa den somna igen.
  • Både mor och barn sover bättreEn bebis kommer vakna flera gånger på natten, och om den sover i samma rum som sin mamma, kommer den kunna somna lättare.
  • Det finns väldigt liten risk för att föräldrar skadar sin bebisFaktum är att de blir mer medvetna om deras barns behov och kan vara mer uppmärksamma.
  • Om en bebis behöver uppmärksamhet måste inte mamman inte gå upp och gå till dess rum; hon kan matas direkt.
  • Gråt på natten kommer nästan att försvinna. Bebisens stressnivåer blir lägre och den blir lyckligare. Alla i huset kommer sova bättre.
  • God sömn ger kvalitetstid med barnen. När arbetande mammor kommer hem är de utvilade och när de sköter om barnen kommer det göra barnet tryggt.

Slutliga rekommendationer för att få din bebis att sova hela natten

Att sova ihop som en familj är vackert – prova! Tänk på det innan du skickar ditt barn till stressen av att sova i ett rum alldeles själv.

Du kan lita på att  alla dina skyddande instinkter kommer att vara aktiva om ni sover tillsammans. Detta gäller dock inte när man till exempel druckit alkohol, eftersom föräldrarna kan tappa medvetandet och skada sitt barn.

Om ni sover tillsammans kan du ge din bebis den säkerhet och kärlek den behöver för att växa upp och bli frisk och glad. Det är också det bästa sättet att se till att dess hjärna utvecklas till sin fulla potential.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.