Lär dig släppa taget - acceptera det som inte kan ändras

Dagens artikel handlar om betydelsen av att släppa taget, vilket inte handlar om att ge upp helt och hållet, utan om att acceptera de saker du inte kan ändra.
Lär dig släppa taget - acceptera det som inte kan ändras

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Det är viktigt att du lär dig släppa taget av vissa saker. Att släppa taget är en av de naturligaste processerna i livet.

Att avsluta ett förhållande, förlora en närstående eller flytta till ett nytt hem är alla “farväl” som vi kommer uppleva någon gång i livet.

De är upplevelser som ingen förberett oss på och som vi måste lära oss att hantera, nästan “med våld”.

Det finns ingen magisk formel som kommer hjälpa dig att bli bättre på att konfrontera situationer där du måste släppa taget. Den känslomässiga smärtan kan utvecklas till depression om den inte hanteras på rätt sätt.

Idag vill vi dock ge dig några råd som kan hjälpa dig att hantera dessa komplexa stunder lite bättre.

Lär dig släppa taget för att ta emot

Om du tänker på saken en stund kommer du inse att det eviga ledmotivet till ditt livs bakgrund är “att släppa taget”.

Vi rekommenderar att du även läser: Kronisk offerroll: Personer som konstant klagar

Du bör förstå att orden “släppa taget” inte är exklusivt kopplade till smärta, förlust eller lidande. Ibland kan du även bli lite lyckligare av att ge upp något.

 • Att släppa något som gör ont betyder att du prioriterar dig själv.
 • Släpp taget om personer som sårar dig för att skapa mental balans och förbättra din fysiska hälsa.
 • Släpp vissa vanor, tankar och begränsande attityder för att omfamna nya möjligheter och främja självtillväxt.

Kom ihåg att när du lär dig släppa taget ger du dig möjligheten att växa som person.

Som du vet innefattar det dock även att ta svåra farväl och finna styrkan att gå framåt. Låt oss ta reda på vilken som är den bästa strategin för att hantera det.

Lär dig släppa taget och finn styrkan att gå framåt.

Ge det gott om tid: Vackra saker kommer dyka upp igen

När du förlorar något eller någon kan du känna som om en dörr slagits igen i ditt ansikte.

 • Det är faktiskt vad du kan känna i 2-3 månader. Under denna tid genomgår du den naturliga sorgeprocessen.
 • Det är viktigt att förstå att man genom att släppa taget har oöverträffat mod. Ingen kan leva samtidigt som man klamrar sig fast vid lidande och smärta.
 • När du förlorar någon måste du “låta dem gå” och “frisätta dem” så att du kan gå vidare. Du har inte glömt vad du lämnat bakom dig, men det betyder att du har modet att le igen.

Du måste ge det tid. Det är möjligt att inget kommer återgå till hur det var förr. Men bara för att det är annorlunda betyder det inte att det är dåligt. Tvärtom kan det bereda väg åt en ny, lycklig och vacker situation.

fjaril-pa-lejon

Släpp taget om det som inte vill stanna, det som inte stödjer dig

Det finns stunder i livet när du blir besatt av övertygelsen att inget kan ändras. Det kan inkludera tanken att du inte kan lämna personen vid din sida, trots att du inte längre älskar denne. Det är inte rätt attityd.

 • Det är viktigt att komma ihåg att den största källan till lidande är ihärdigt förnekande av verkligheten. Det är då allt faller samman runt dig, men du håller för ögonen för att skydda dig från det.
 • Lär dig släppa taget om det som inte längre kan stödja dig. Om du inte gör det kommer du leva i en smärtsam och oviss lögn du inte förtjänar.
 • Du måste vara modig och konfrontera verkligheten. Om någon inte längre älskar dig ska du inte böna och be eller föreslå att “försöka lite till”. Allt det åstadkommer är att direkt sabotera din självkänsla.

När du lär dig släppa taget om något som inte längre är gångbart, kan detta ibland vara ett sätt hitta något bättre, även om det kan verka omöjligt.

Livet kommer lära dig vad du borde kämpa för och vad du ska släppa taget om

I denna intensiva process av att släppa saker öppnar du även upp dig för en intressant process där du upptäcker vad som verkligen spelar roll.

 • Det spelar ingen roll om du längsmed denna väg upptäcker att du nu har endast väldigt få personer omkring dig. Att bara ha ett fåtal personer vid din sida spelar ingen roll om de är betydelsefulla för dig.
 • Om de är vad som gör dig lycklig, dessa människor, har det faktum att du släppte taget varit värt ansträngningen.

Glöm inte att allt du lämnat bakom dig har lärt dig viktiga saker. Allt du upplevt är viktigt. Även om de inte längre är en del av dina framtida destinationer är de en del av din personliga historia.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mateos Rodilla, J. (2002). La relajación. El arte de aflojar y soltar. Revista Rol de Enfermería.
 • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores. https://doi.org/10.1186/cc1474
 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • González-Pienda, J. A., Carlos Núñez Pérez, J., Glez-Pumariega, S., & Garcia García, M. S. (1997). Autoconcepto, autoestima y aprendizaje escolar. Psicothema. https://doi.org/10.4161/trla.23980

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.