Att motverka åldrande med behandlingsformen gua sha
Gua sha är en traditionell teknik inom kinesisk medicin som är ungefär 2000 år gammal. Gua betyder “att skrapa” och sha översätts till “sand”. Det går också under namnet “kerokan“.
I denna behandling masserar en terapeut huden med en platt sten av jade eller kvarts. Idag är det en del av alternativa eller naturliga behandlingsalternativ. Målet är att hjälpa till att lösa vissa hälsoproblem. Detta beror på att det hjälper till att hjälpa musklerna att slappna av, lindra smärta, främja vävnadsdränering och förbättra cirkulationen.
Många har också börjat använda det för estetiska ändamål, som en del av behandlingar för att motverka tecken på åldrande, eftersom det markant minskar rynkor.
Verktyg för gua sha
En jade- eller kvartssten är huvudverktyget för gua sha-tekniken och den är vanligtvis formad som ett hjärta.
Det finns olika former för olika delar av kroppen. Till exempel ser vissa ut som en fisk, andra som en fågel, medan ytterligare andra är rektangulära. Utöver detta finns jademassagerullar samt ansiktsoljor och återfuktande krämer.
Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Avslappningstekniker för att lindra ångest under karantän
Fördelarna med gua sha
Dessa har inte studerats helt på vetenskaplig nivå, dock hävdar anhängare att de framgångsrikt kan behandla olika tillstånd. Dessa beror på typen av sten.
Till exempel har jade lugnande egenskaper och kvarts hjälper till att minska inflammation, förbättra cirkulationen och stimulera lymfdränering.
Migrän, artrit, nack- och ryggsmärtor
Gua sha används traditionellt för att behandla symptomen på olika inflammatoriska sjukdomar såväl som kronisk smärta. Dessutom hävdar vissa att det hjälper till att lindra migrän samt nack- och ryggsmärtor på grund av dålig hållning.
Massage med gua sha-tekniken lindrar muskelspänningar. Enligt forskning är det en mer effektiv behandling för kronisk nacksmärta jämfört med andra tekniker, som värmekuddar.
En klinisk studie har också fastställt effektiviteten av behandlingen av migrän, även hos patienter som inte upplevt någon effekt med receptfria smärtstillande medel.
Perimenopaus och svullna bröst
Perimenopaus kan komma med en uppsättning symptom som uppträder när kvinnor närmar sig klimakteriet. Bland de vanligaste tecknen är följande:
- Oregelbundna perioder med sömn
- Frånvarande eller överdriven menstruation och dysmenorré
- Ångest
- Kroniskt trötthetssyndrom
- Känsla av kvävning eller andnöd
En studie har emellertid funnit att gua sha kan hjälpa till att minska symptomen på perimenopaus hos vissa kvinnor. Man har också använt denna massage för att behandla svullnad i brösten.
Det finns också forskning som visar att kvinnor som genomgår en gua sha-massage efter förlossningen är mindre benägna att få mjölkstockning. Detta förbättrar amningsprocessen.
Estetiska ändamål
För närvarande fokuserar gua sha mest på applikationer för estetiska ändamål. Många använder det som en behandling mot tecken på åldrande, eftersom det antas kunna minska rynkor och missfärgningar i huden.
För dessa ändamål utför man gua sha-massage på rygg, skinkor, armar och ben. Man kan också göra det som en ansiktsmassage. Målet är att stimulera blodcirkulationen och hjälpa kroppen att absorbera de produkter som används.
Missa inte den här artikeln: 7 japanska discipliner för god hälsa du kommer älska
Kontraindikationer
Gua sha är en naturlig, icke-invasiv behandling och därmed säker. Om massagestenen skaver eller repar huden kan det dock leda till blåmärken, dessa bör dock försvinna efter några dagar.
Hur det än föreligger så finns det vissa kontraindikationer:
- Det är inte lämpligt för personer som nyligen har opererats, särskilt i det område som ska masseras.
- Det är inte lämpligt för dem med koagulationsproblem eller som genomgår antikoagulationsbehandling, eftersom användningen av denna teknik kan förstöra vissa små blodkärl.
- Slutligen, massera inte på skador som slag, skärsår, sår, ödem eller tromber.
Hur man utför gua sha?
Gua sha-tekniken måste utföras av en välutbildad person med erfarenhet av denna teknik. Stenen ska glida uppåt och bara i en riktning när du masserar kroppen. Detsamma gäller ansiktet. Låt oss titta på några exempel:
- Nacken. Massören börjar vid nacken och gör rörelser uppåt och utåt med hjälp av den hjärtformade sidan och applicerar lite mer tryck vid basen.
- Ansiktskonturen. Här rör sig massören från hakan till örat och följer ansiktet med samma sida av stenen. Massören applicerar ett lätt tryck i slutet av rörelsen.
- Kindbenet. Massören gör flera rörelser från näsan mot kindbenet och från kindbenet mot öronen och utövar också ett litet tryck i slutet av varje rörelse.
- Näsvecken. Här gör massören diagonala rörelser, från änden av läppen mot hakan och på samma sätt mot kanten av ögonbrynen.
- Ögonkonturen. För att göra detta börjar massageterapeuten vid ögonbrynet och följer en linje mot tinningen med den hjärtformade sidan av stenen och upprätthåller en rörelse uppåt.
- Pannan och mellan ögonbrynen. Terapeuten applicerar ett lätt tryck på stenens konvexa sida mellan ögonbrynen och rör sig uppåt mot hårfästet.
Dokumenterade effekter
Gua sha-behandlingen har ingen vetenskaplig grund, enligt dess motståndare. Det råder ingen tvekan om att en massage tonar muskler och ökar blodflödet, men det sker oavsett vad du gör den med. Motståndarna hävdar också att stenen inte är nödvändig och att effekten inte beror på den.
Flera studier har dock visat att gua sha hjälper till att minska intensiteten i nacksmärta hos patienter efter bara en veckas användning. En annan studie visar också att denna teknik kan hjälpa patienter att återfå rörlighet och flexibilitet och minska behovet av smärtstillande medel.
Slutligen har forskning vid Beijing University använt gua sha för att aktivera immunsvar och minska inflammation hos möss infekterade med PR8. Tekniken visade sig kunna hämma inflammatorisk infiltration. Detta är dock en kontrollerad studie som endast har utförts på djur.
Gua sha på kvällen och utan smink
Jade eller kvartssten anpassar sig efter hudens konturer, så länge som terapeuten utför rörelserna korrekt.
Andra rekommendationer att tänka på är att det är bäst att utföra gua sha på ett rent, fuktigt ansikte efter att allt smink avlägsnats. Att göra det på kvällen före sänggåendet motverkar inte bara åldrande, det gör också att musklerna slappnar av.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
- Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
- Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
- Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
- Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
- Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
- Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.