Att klänga sig fast vid någon som ignorerar dig
Det sägs att ju mer man blir ignorerad, desto mer tenderar man att klänga sig fast vid personen som gör det. Kanske är det för att vi gillar att skicka bollen fram och tillbaka eller leka katt och råtta. Hur som helst är det lätt att klänga sig fast vid någon som egentligen inte förtjänar vår uppmärksamhet.
Man tenderar att klänga sig fast vid personer som inte gör något annat än försvinner. Han eller hon visar inga tecken på liv och inget intresse av dig. När personen dyker upp igen blir du lättad, och bandet blir starkare.
Var försiktig! Öppna ögonen. Du kan ha att göra med en känslomässig manipulatör.
Att sluta klänga sig fast: sluta lura dig själv
När vi gillar någon börjar vi lura oss själva. Plötsligt ser vi tecken som säger att vi älskar och behöver varandra, varpå man börjar klänga sig fast vid personen ifråga. Det ger näring åt vår övertygelse att personen vi attraheras av gillar oss, oroar sig över oss och vill vara i ett förhållande, trots att han eller hon ignorerar oss.
Ta inte klivet ut. Kom ihåg: det är bara vad du vill se. Försök att se på saken från ett annat perspektiv.
- Personen kontaktar dig bara när han eller hon vill, annars finns det inga livstecken. Det visar att personen utnyttjar dig.
- Personen har skjutit upp en dejt han eller hon hade med dig för att vara med sina vänner istället eller för att ägna sig åt andra saker personen hellre ville göra. Han eller hon gillar dig inte så mycket som du tror (eller önskar).
- Personen slängde precis på luren mitt i en konversation för att du inte är hans prioritet. Personen brydde sig inte ens om att säga hej då.
Kanske rättfärdigar du beteendet med fraser som “han/hon behöver bara sitt eget utrymme”, “han/hon vill inte känna sig bunden” eller “han/hon är väldigt självständig…”
Dessa ursäkter gör inget annat än sårar din värdighet och får dig att fortsätta klänga dig fast vid personen.
Ta av dig skygglapparna: du blir ignorerad
Det är dags att ta av skygglapparna som hindrar dig från att se verkligheten. Men först ska du se till att du inte är beroende. Om så är fallet gör ditt behov av att vara vid hans/hennes sida att du underkastar dig och accepterar attityder du aldrig skulle rekommendera till en vän eller närstående.
Därför är det dags att inse att personen helt enkelt inte gillar dig. Ta av dig skygglapparna och inse att det är dags att gå vidare.
Personens ord och handlingar förvirrar dig
Har du någonsin försökt prata med personen om dina känslor? Denna önskan är så stark att den äter upp dig inifrån. Eller kanske vill du bara säga hur mycket du bryr dig om honom eller henne? Kom bara ihåg: du har redan gjort allt du kunnat för att föra konversationen i den riktningen.
Men han eller hon är inkonsekvent. Ena stunden verkar det som att personen inte bryr sig, men i nästa säger han eller hon saker som “jag gillar dig” eller “du är den enda.” Det förvirrar dig och försätter dig i en katt och råtta-lek som gör dig ännu mer bunden till personen.
Missa inte: Giftiga familjer: Problem de kan orsaka
Det finns bara tillgivenhet när personen vill
Du behöver också tillgivenhet, men du får det inte när du behöver. Istället är det bara när han eller hon vill. Var uppmärksam på det! Om personen blir tillgiven när du blir arg kanske han eller hon försöker hålla dig kvar genom manipulation.
Personen gör att du känner dig osäker
Goda människor får oss att känna oss säkra. Om du träffar på motsatsen ska du springa i motsatt riktning. Du tror förmodligen att du är säker.
När du är med honom eller henne mår du bra, är glad och nöjd… men bara när du inte försöker uttrycka dina känslor eller tänka på förvirringen du upplever med allt personen säger till dig. Om du inte kan vara dig själv eller säga vad du vill i personens närhet är du osäker. Det är ytterligare en stor varning om att det är dags att sluta klänga sig fast och gå vidare.
Lita på oss: du kommer att ha det mycket bättre utan honom eller henne.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De la Villa-Moral, M., Sirvent, C., Ovejero, A., & Cuetos, G. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. Terapia psicológica, 36(3), 156-166.
- Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital. Psykhe (Santiago), 21(1), 69-82.
- Van Dijk, T. (2006). Discurso y manipulación: Discusión teórica y algunas aplicaciones. Revista signos, 39(60), 49-74.