Att gråta under graviditeten, när kan det påverka ditt barn?
Under graviditeten är kvinnor mer känsliga för yttre faktorer. Att gråta under graviditeten blir följaktligen vanligt under den tiden. Detta gör vanligtvis att blivande mammor oroar sig eftersom det kan påverka barnet. Därför är det viktigt att veta hur gråt påverkar din graviditet.
Tro det eller ej, gråt har några hälsofördelar, till exempel att producera välbefinnande, eliminera toxiner och frigöra stress. Ibland, efter att ha gråtit, kan du tydligt se lösningen på dina problem och ditt humör kan förbättras. Detta kan göra att ditt humör blir bättre.
I den här artikeln tar vi en titt på alla effekterna av att gråta under graviditeten.
Varför är det så vanligt att gråta under graviditeten?
Nedan ska vi prata om några av de vanligaste orsakerna till att gråta under graviditeten.
Trötthet
På grund av illamående, hormonella förändringar och ständigt växande mage, har gravida kvinnor svårare att sova och det leder till att de blir trötta hela tiden. Frustrationen att inte ha energi under dagen kan göra att mamman finner frisläppande genom att gråta.
Hormonella förändringar
För att graviditetsprocessen skall kunna genomföras effektivt förändras moderns hormoner. Dessa förändringar är mest märkbara under veckorna 6 och 10, och i slutet av graviditeten. Det bör noteras att denna process kan påverka hjärnans kemi och orsaka förändringar av humöret.
Osäkerhet och rädsla
Att hela tiden tänka på de svårigheter som barnet kan ha kan också få den blivande mamman att gråta. Bekymmer som de flesta förstföderskor har är att de kan få missfall eller att barnet kan ha problem.
Å andra sidan får viktökningen och de svullna händerna och fötterna ofta att mamman känna sig ledsen och osäker. Hon kanske tror att hennes partner inte längre vill ha henne som hon är. Det är sant att dessa tecken betyder att barnet utvecklas ordentligt, men många mödrar blir fortfarande bekymrade över sitt fysiska utseende.
Problem med hennes partner
Att skaffa barn innebär en drastisk livsförändring. Att göra beslutet att starta en familj är därför inte lätt och kan leda till konflikter. Det kan också finnas oro och tvivel när du förbereder hemmet för barnets ankomst.
Med tanke på humörförändringarna utöver alla de beslut som måste fattas är det troligt att en framtida mamma kommer att få ett stort utbrott av blandade känslor och det enda sättet för henne att finna lättnad kommer att vara genom att gråta.
Hur påverkas ditt barn av att du gråter under graviditeten?
Att gråta av ovanstående skäl är bra och normalt. Men att gråta på grund av stress, depression eller dåligt humör kan vara skadligt för din bebis utveckling.
En barns hjärnutveckling
Depression under graviditeten påverkar barnets tillväxt genom att påverka barnets neuroendokrina system. Detta reglerar ens humör, känslor och stressrespons. Dessutom ökar risken för att barnet utvecklar psykisk sjukdom.
Du måste läsa: Förstå de negativa effekterna av stress på kroppen
För tidig födsel eller missfall
Att gråta på grund av ångest minskar blodflödet, vilket tjänar till att transportera näringsämnen som är nödvändiga för barnet. Detta kan orsaka andningsbesvär, en vikt som ligger under det rekommenderade och i värsta fall en för tidig födsel eller ett missfall.
Barnets personlighet
När en mamma gråter som ett resultat av att stress, ökar hennes kortisolnivåer kraftigt och moderkakans funktion påverkas. Om detta händer kan det vara skadligt för barnet eftersom en av moderkakans funktioner är att skydda fostret från kortisol.
Detta kan ha en negativ påverkan, vilket ökar risken för att barnet utvecklar beteendeproblem som hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter eller andra psykiska sjukdomar.
Långsam utveckling
Om mamman har långvariga tillstånd av sorg som åtföljs av gråt, kan det få barnet att utvecklas i en långsammare takt än vanligt. Detta beror på att barn, även när de är i livmodern, kan uppfatta sina mammas stämningar.
Hur kan förebygga att bli ledsen under graviditeten
För att hålla sorg och stress från att ta kontroll över ditt liv, rekommenderas att du tränar, vilar och har en hälsosam diet. Att göra aktiviteter som prenatal yoga och meditation hjälper dig också att rensa ditt sinne och släppa stress.
Undvik att ha ett hektiskt liv. Att ha för många ansvarsområden kommer bara att öka din stress. För att ta itu med detta kan du identifiera källorna till din stress och eliminera eller ändra så många du kan.
Att prata om dina känslor med din partner, familj och vänner hjälper dig att hitta lättnad. Dessutom blir de mer förstående och hjälper dig till och med allt du behöver.
Du kan också delta i prenatalkurser så att du vet vad du kan förvänta dig, och du kommer att träffa andra mammor som går igenom samma sak.
Slutsats
Din bebis är det bästa som händer dig. Hon eller han kommer att fylla dig med kärlek och lycka.
Kom ihåg att du och ditt barn är anslutna till varandra under graviditeten, att ta hand om dig själv innebär stora fördelar för dig och din lilla. Låt inte något eller någon påverka din lycka.
Å andra sidan, om du anser att du har försökt allt och du inte kan kontrollera dina tårar, är det bäst att träffa en psykoterapeut. De ger dig användbar information och verktyg så att du kan hantera dina känslor och undvika att gråta under graviditeten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gračanin, A., Bylsma, L. M., & Vingerhoets, A. J. (2014). Is crying a self-soothing behavior?. Frontiers in Psychology, 5, 502. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4035568/
- American Pregnancy Association. (n.d.). Cambios de humor durante el embarazo. https://americanpregnancy.org/es/pregnancy-health/mood-swings-during-pregnancy/
- Pariante, C. M. (2014). Depression during pregnancy: molecular regulations of mothers’ and children’s behaviour. https://portlandpress.com/biochemsoctrans/article-abstract/42/2/582/66955
- Mojica-Perilla, M., Redondo-Rodriguez, S., & Osma-Zambrano, S. E. (2019). Depresión y ansiedad prenatal: una revisión de la literatura. MedUNAB, 22(2), 200-212. https://revistas.unab.edu.co/index.php/medunab/article/view/2820/3124
- Khashan, A. S., Abel, K. M., McNamee, R., Pedersen, M. G., Webb, R. T., Baker, P. N., … & Mortensen, P. B. (2008). Higher risk of offspring schizophrenia following antenatal maternal exposure to severe adverse life events. Archives of general psychiatry, 65(2), 146-152. https://sid.usal.es/idocs/F8/ART12782/higher%20risk.pdf