Att bli tillsammans med ett ex – är det värt det?

Har du övervägt att bli tillsammans med ett ex igen för att inte behöva lämna din komfortzon? Tro det eller ej, men det kan leda till att du missar mycket mer meningsfulla förhållanden.
Att bli tillsammans med ett ex – är det värt det?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Förhållanden uppvisar skillnader som kan leda till ett uppbrott. Men ibland överväger man att försöka igen. Är det en bra idé att bli tillsammans med ett ex igen? Sanningen är att allt beror på vilka omständigheter som ledde till slutet av förhållandet och varför du vill försöka igen.

Att till exempel göra det för att du känner dig ensam är inte en giltig anledning.

Vad driver dig att bli tillsammans med ett ex?

Par med skygglappar

En av anledningarna till varför folk gör slut är omognad och “tramsiga” skillnader de inte kunde hantera. Om så är fallet är det möjligt att man kan få det att funka om man blir tillsammans igen. Det är en ny chans att försöka lösa det man inte kunde lösa den första gången.

Andra gånger är situationen mer komplicerad. Vi talar om när lögner och otrohet var en del av relationen. Här är vetskap om hur man förlåter samt kärlek viktiga faktorer. Du vill ge din partner en ny chans, men du måste göra det utan att hysa agg för denne.

Annars kommer er återförening bli en katastrof.

Kramande personer

Ibland beslutar vi oss för att göra ett nytt försök eftersom det finns barn med i bilden. Du tror att det är värt det, men du måste verkligen vilja det. Gör det inte bara för dina barn; gör det även för dig själv. Många par beslutar sig för att bli tillsammans igen bara för att slippa tanken “tänk om”. Oavsett om det fungerar eller inte så kommer man åtminstone inte undra längre.

Om du vill bli tillsammans med ett ex ska du göra det! Det kan vara väldigt bra. Du vet mer eller mindre vad du har att vänta och kanske till och med känner ett starkt band efter att ni genomgått en svår tid. Se dock till att det inte är ett steg bakåt, utan ett framåt.

Nackdelarna med att bli tillsammans med ett ex.

1. Saker och ting är inte desamma längre

Par i gräset

Låt oss säga att det fanns otrohet och tilliten helt brutits. Det finns inget sätt att gå tillbaka till hur det var. Hur mycket ni än försöker båda två, hur bra avsikter ni än har, kommer detta djupa sår förbli närvarande.

Att försöka igen kommer därför vara en konstant kamp och konstant besvikelse. Dina hopp kommer aldrig uppfyllas. Inget kommer vara som förr, så tänk efter två gånger för att komma underfund med huruvida du vill vara i denna nya situation eller inte.

2. Det hindrar dig från att växa

När du blir tillsammans med ditt ex igen tar du ett stort steg bakåt. Du har försökt om och om igen, och du vet att det inte finns någon framtid. Men du fortsätter ändå att försöka.

Vad du kommer sakna är chansen att träffa nya personer. Du kommer stänga dörrarna och binda dig till ett förhållande som hör hemma i det förflutna. Kanske är du rädd för att bryta dig loss från komfortzonen, eller så kanske du är rädd för att bli ensam.

3. Smärtan skulle kunna vara värre

Relationer faller samman på grund av konflikter – problem du försöker undvika på grund av rädsla för att förlora allt. Att tvingas förlåta för mycket och försöka igen när du borde släppa taget kan leda till förbittring och ilska, såväl som djup olycklighet.

4. Var försiktig med beroende

Kvinna i trappa

Ibland blir man tillsammans med ett ex för att ens självkänsla är låg, vilket har gett upphov till beroende. Det betyder att du känner dig inkomplett utan ett förhållande. När du inte hittar ett klänger du dig fast vid ett gammalt.

Beroende underminerar inte bara relationer, utan även människor.

Läs följande innan du går: 5 misstag beroende personer gör

Att bli tillsammans med ett ex är ett beslut som vi gör bra i att tänka igenom väldigt noga. Det är inte lätt. Problemen som ledde till uppbrottet spelar stor roll. Så länge du är säker, inte har någon förbittring, inte vill att personen ska få “smaka på sin egen medicin” och inte gör det bara för att inte vara ensam – kör på.

Att bli tillsammans med ett ex kan vara ett av de bästa besluten i ditt liv. Du kan inse att han eller hon faktiskt är personen du vill spendera resten av ditt liv med.

Nyckeln är att se till att du gör det av rätt anledningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gottman, John M. Siete reglas de oro para vivir en pareja: Un estudio exhaustivo sobre las relaciones y la convivencia. Debolsillo, 2012.
  • Guzmán, Mónica, and Paula Contreras. “Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital.” Psykhe (Santiago) 21.1 (2012): 69-82.
  • Puget, Janine, and Isidoro Berenstein. Psicoanálisis de la pareja matrimonial. Buenos Aires: Paidós, 1988.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.